§ 81/2023 Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan psykoterapian ja lahjasoluneuvonnan järjestäminen

Lataa 

6333/2023

Päätöspäivämäärä

30.5.2023

Päätöksen tekijä

Toimialuejohtaja, lapset ja naiset

Päätöksen perustelut

Päätöstoimivalta

Sote-palvelujen toimintasäännön luvun 8 mukaan toimialuejohtaja päättää sopimusten hyväksymisestä 500 000 euroon saakka.

Oikeus tilauksen tekemiseen palvelusopimuksen perusteella määräytyy hallinto- ja toimintasääntöjen sekä hankinta- ja sopimushallintaohjeiden mukaisesti.

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot

Hankinta-asiantuntija Suvi Leppänen, 040 514 7957, suvi.leppanen@tuomilogistiikka.fi

Osastonylilääkäri Katja Ahinko, 03 3116 4418, katja.ahinko@pirha.fi

Hankinnan kuvaus

Pirkanmaan hyvinvointialue hankkii naistentautien ja synnytysten vastuualueen hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalle psykoterapeutin palvelua antamaan lahjasolujen saajalle/saajille neuvontaa.

Kyseessä oleva psykoterapeutin palvelu (CPV 85000000-9 Terveyspalvelut- ja sosiaalitoimenpalvelut) kuuluu hankintalain (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016) 107 §:ssä tarkoitettuun sosiaali- ja terveyspalvelujen liitteen E mukaisiin palveluhankintoihin. Hankintaan noudatetaan Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjetta (hankintajohtajan päätös 30.1.2023), sillä hankinnan arvo alittaa hankintalain kansallisen kynnysarvon. Tämän hankinnan osalta on perusteltua toteuttaa pienhankinta suoraan sopivaksi katsotulta toimittajalta ilman kilpailuttamista sen suhteellisuus huomioiden. Ei nähty tarvetta pienhankinnan kilpailuttamiseksi sen hallinnollisesta panostuksesta verrattuna saavutettaviin hyötyihin.

Hankinta toteutetaan suorahankintana, sillä luovutetuilla sukusoluilla tehdyissä lapsettomuushoidoissa laki hedelmöityshoidoista (22.12.2006/1237) 9§ vaatii hoitavaa yksikköä antamaan lahjasolujen saajalle/saajille neuvonnan, jonka on antanut syvällisen erikoisosaamisen asiaan koulutuksen saanut psykologi/psykoterapeutti. Tapaamiset ovat pääsääntöisesti kertaluonteisia eivätkä sinänsä vastaa perinteistä psykoterapiaa.

Leena Välipakka (LKHeinonen, Y-tunnus 2638028-3) on tarjonnut kyseistä palvelua Pirkanmaan hyvinvointialueelle arvonlisäverottomalla 90euroa/45min tai 180euroa/90min hinnalla.

Sopimuskausi on 1.6.2023 - 31.12.2024.

Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo sopimuskaudella on 50 000 euroa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen perustelu

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi hyvinvointialueella. Tilaaja on huomioinut hankintaa määritellessään järjestämislain (612/2021) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinta täyttää järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta.

Tilaaja varmistaa palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Sopimuskaudella tilaaja seuraa palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä. Tilaaja on varautunut palveluiden jatkuvuuden hallintaan sekä potentiaalisimpiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.

Sopimuksen omistaja ja vastuuhenkilö

Sopimuksen omistaa Pirkanmaan hyvinvointialueen naistentautien ja synnytysten vastuualue ja vastuuhenkilönä toimii vastuualuejohtaja Riikka Niemi. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Päätös

Päätän, että sopimus hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan psykoterapian ja lahjasoluneuvonnan järjestämisen hankinnasta tehdään LKHeinonen (Y-tunnus 2638028-3) kanssa.

Sopimuskausi on 1.6.2023-31.12.2024.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta noin 25 000 euroa vuodessa ja noin 50 000 euroa sopimuskauden aikana ilman optiota.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään vastuualuejohtaja Riikka Niemi.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella tai kun Pirkanmaan hyvinvointialue on tilannut palvelun.

Allekirjoitus

Marja-Leena Lähdeaho, toimialuejohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue