Yhteistoimintaelin, kokous 20.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Psykiatrian tilannekatsaus

7996/2023

Valmistelija

  • Sirpa Rainesalo, HVA:N VAST. JOHTAJAYLILÄÄKÄRI, sirpa.rainesalo@pirha.fi

Perustelut

Psykiatrisissa ja mielenterveys- ja päihdepalveluissa Pirkanmaalla on vallinnut jo pitkään palvelujen tarpeen, kysynnän ja käytön sekä voimavarojen epätasapaino. Palvelujen järjestämisvastuun siirtyessä hyvinvointialueelle epätasapaino on kärjistynyt ja johtanut palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden riskien realisoitumiseen. Hoitojonot ovat kasvaneet ja lähetteiden määrät ovat jyrkässä kasvussa.  Lisäksi osaavan henkilöstön rekrytointi on muuttunut erittäin haastavaksi. Psykiatrian vaikea tilanne on kuormittanut voimakkaasti sekä psykiatrianhenkilöstöä että johtavia viranhaltijoita. Ratkaisujen löytämiseksi hyvinvointialueella käynnistettiin psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmän kokonaisselvitys aluehallituksen 20.3.2023 antamalla päätöksellä. Aluehallitus nimesi selvitystyöhön ohjausryhmän, jonka puheenjohtajana toimii hyivnvointialueen johtaja Marina Erhola. Erhola nimitti päätöksellään 31.3.2023 selvitystyölle työryhmän, johon järjestöt asettivat henkilöstön edustajat 14.4. 2023 kokouksessaan. Nimityksen vahvistettiin huhtikuun lopulla yt ryhmän kokouksessa.  Työryhmän puheenjohtajana toimii vastaava johtajaylilääkäri Sirpa Rainesalo.

Työryhmä on aloittanut työskentelynsä 11.4.2023, ja sopinut työn tehtäväksi viidessä osiossa, joita ovat

-psykiatrian rekrytointien ja työolojen kehittäminen

- Perustason mielenterveyspalveluiden vahvistaminen ja tuki

-Mielenterveys- ja päihdepalveluiden johtaminen toiminnallisena kokonaisuutena

-Benchmarking- työryhmä ja

-Toimeenpano- ja strategiatyöryhmä.

 

Selvitystyön keskeiset tavoitteet ovat

  • 1) Muodostaa kokonaiskuva ja faktaperusteinen analyysi Pirhan psykiatrian, mielenterveys- ja päihdepalveluiden nykytilasta sisältäen 2) faktoille perustuva analyysi väestötasoisesta tarpeesta ja palveluiden käytöstä ja 3) verrata tätä muihin yliopistollisiin hyvinvointialueisiin
  • 4) Analysoida Pirhan mielenterveyspalveluiden ydinongelmat, haasteet ja näiden syyt, sekä kuvata mahdolliset työyhteisöongelmat ja ratkaisuehdotukset niihin tarkoituksenmukaisessa laajuudessa
  • 5) Ehdottaa konkreettisia ja realistisia tavoitteita ja toimenpiteitä lyhyen aikavälin ongelmien ratkaisuiksi sekä 6) laatia laatia keskipitkän aikavälin (2-4v) toimeenpano-ohjelma ehdotus toiminnallisten, rakenteellisten ja henkilöstökysymysten ratkaisemiseksi.

Nykytilan analyysin pohjalta selvityksessä tuotetaan väliraportti,​ jossa esitetään konkreettiset ja realistiset tavoitteet ja lyhyen aikavälin toimenpiteet lähikuukausille ongelmien ratkaisemiseksi. Väliraportti käsitellään aluehallituksen kokouksessa 26.6.23.

Nyt kokouksessa esitellään tilannekatsaus työskentelyn etenemisestä.

Lisäksi selvityksessä laaditaan keskipitkän aikavälin (2 – 4 vuotta) toimenpide-​ohjelma toiminnallisten,​ rakenteellisten ja henkilöstökysymysten ratkaisemiseksi. Ehdotuksissa pyritään yhtenäiseen,​ palvelulinjarajat ylittävän toimintakulttuurin rakentamiseen. Selvitystyö linkitetään strategian ja sen toimeenpano-​ohjelman tavoitteisiin.

Osana selvitystyötä selvitetään mahdollisia työyhteisöongelmia ja esitetään tarvittaessa konkreettiset ratkaisuehdotukset tilanteeseen. Mahdollisesti esiintyvät työyhteisöongelmat kuvataan siinä laajuudessa,​ kun on tarkoituksenmukaista perustilanteen selvittämiseksi.

Loppuraportti julkaistaan 30.9.2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Yhteistoimintaelin päättää

  • merkitä tiedoksi esitellyn psykiatrian tilannekatsauksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana johtajaylilääkäri Sirpa Rainesaloa, joka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Atte Tahvola esitti, että väliraportissa mainittujen kiireellisten toimenpiteiden lisäksi tulisi työnantajan vetovoimaisuuden kehittämiseksi ja potilas- ja työturvallisuuden varmistamiseksi tehdä vuoden 2024 talousarvioon varaus T-sairaalan yöaikaisen henkilökuntaresurssin nostamiseksi kahteen hoitajaan per osasto. Jari Jakola, Satu Lejman, Anu Valkama, Aki Leppänen sekä Kari Hämäläinen kannattivat.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).