§ 22/2023 Lyhytterapia Mieli tukipalvelujen rekisteröintipäätös

Lataa 

600/2022

Päätöspäivämäärä

24.5.2023

Päätöksen tekijä

Valvonta-asiantuntija

Päätöksen perustelut

 Hallintosääntö 28 §, 3.mom.

2520/2023 delegointipäätös 22.2.2023, § 6/2023

Esitys

Lyhytterapia Mieli, Y: tunnus 3169162-5, on toimittanut Pirkanmaan hyvinvointialueelle ilmoituksen yksityisestä sosiaalipalvelutoiminnasta. Ilmoitus on saapunut 24.4.2023.

Yritys toimii Pirkanmaan hyvinvointialueella ja hakee aputoiminimen Hoiva- ja Avustajapalvelut Aurinkoinen Arki - rekisteröintiä. Yritys toimii Tampereen ja Ylöjärven kunnissa ja tarjoaa henkilökohtaista apua. Ilmoituksen mukaan toiminnan suunniteltu aloittamispäivä on 17.4.2023.  Ilmoituksen mukaan yritys tuottaa henkilökohtaisen avun palveluja pääsääntöisesti seuraaville asiakasryhmille: ikääntyneet, muut vammaiset.

Yksityisten sosiaalipalvelujen on perustuttava sopimukseen tai hyvinvointialueen tekemään hallintopäätökseen sekä sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 7 §:n mukaisesti laadittuun palvelu-, hoito-, kuntoutus- tai muuhun vastaavaan suunnitelmaan (laki yksityisistä sosiaalipalveluista §5). Ilmoituksen mukaan palveluntuottaja laatii asiakkaan kanssa yksilöllisen hoito- ja /tai palvelusuunnitelman.

Sosiaalipalveluiksi katsotaan palvelut, joilla sosiaalihuollon ammattihenkilöt ja muu asiakastyöhön osallistuva henkilöstö edistää ja ylläpitää yksilön, perheen ja yhteisön toimintakykyä, sosiaalista hyvinvointia, turvallisuutta ja osallisuutta (sosiaalihuoltolaki § 3). Sosiaalipalveluilla varmistetaan, ettei asiakkaan oikeus välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon vaarannu.

Tukipalveluna voidaan tuottaa: ateriapalvelua, vaatehuoltopalvelua, siivouspalvelua, asiointipalvelua sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävää tai tukevaa palvelua (sosiaalihuoltolaki § 19). Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston sekä aluehallintoviraston 24.10.2012 tekemän linjauksen mukaan myös henkilökohtainen apu on tukipalveluihin rinnastettavaa palvelua.

Päätös

Päätän, että Lyhytterapia Mielen aputoiminimi Hoiva- ja Avustajapalvelut Aurinkoinen Arki merkitään 24.5.2023 alkaen tukipalveluiden tuottajaksi asiakkaille, jotka tarvitsevat palvelua toimintakyvyn ja sosiaalisen turvallisuuden edistämiseksi ja joiden kanssa on tehty palvelusta sopimus - joiden kanssa on laadittu hoito- ja palvelusuunnitelma (laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 7 §).

Mikäli em. edellytykset eivät täyty asiakasryhmän tai muiden vaatimusten osalta, ei tuotettu palvelu ole yksityistä sosiaalipalvelutoimintaa. Henkilökohtaisen avun tukipalvelut ovat Pirkanmaan hyvinvointialueen valvomaa yksityistä sosiaalipalvelua.  Pirkanmaan hyvinvointialue pitää tukipalveluista rekisteriä, johon Hoiva- ja avustajapalvelut Aurinkoinen Arki merkitään 24.5.2023 alkaen.

Allekirjoitus

Johanna Santala, valvonta-asiantuntija

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue