Nuorisovaltuusto, kokous 26.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 87 Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluiden verkoston suunnittelu

Perustelut

Nuorisovaltuusto kuuli esittelyn Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluiden verkoston suunnittelusta kokouksessaan 15.6.2023.

Koska nuorisovaltuuston kokous 15.6. ei ollut päätösvaltainen vajaan osallistujamäärän vuoksi, on tarpeellista kommentoida palveluiden verkoston suunnitelmaa (yleiset periaatteet ja palvelukohtaiset periaatteet) tässä kokouksessa.

Aluehallitus käsittelee asiaa ylimääräisessä kokouksessaan 3.8.2023. Aluevaltuusto päättää palveluverkoston periaatteista kokouksessaan 14.8.2023.

Ehdotus

Nuorisovaltuusto päättää

  • antaa kommentit hyvinvointialueen palveluiden verkoston suunnitelmasta yleisten periaatteiden ja palvelukohtaisten periaatteiden osalta.

Päätös

Nuoriovaltuusto päätti

  • antaa kommentit hyvinvointialueen palveluiden verkoston suunnitelmasta yleisten periaatteiden ja palvelukohtaisten periaatteiden osalta seuraavasti:
     
    • Nuorisovaltuusto on tyytyväinen palveluverkoston periaatteisiin ja pystyy niitä myös tukemaan. Todettiin, että valmistelussa on otettu nuoria koskeva näkemys huomioon. Palveluverkkosuunnittelua pidettiin hyvänä.
       
    • Nuorisovaltuusto painottaa, että lapsia ja nuoria sekä heidän tarpeitaan on huomioitava jatkossakin palveluiden suunnittelussa. Toivotaan, että huomioidaan myös ikärajoitteinen palveluntarjonta ja digitalisaation tuomat mahdollisuudet mielenterveyspalveluissa. Mielenterveyspalveluiden piirissä on huomioitava matalan kynnyksen palveluita jatkossakin. Sähköisiä palveluja kehitettäessä on otettava huomioon ikärakenteinen palveluiden saatavuus ja käytettävyys. 

 

Kokouskäsittely

Merkittin nuorisovaltuuston kommentteina seuraavaa: 

Nuorisovaltuusto on tyytyväinen palveluverkoston periaatteisiin ja pystyy niitä myös tukemaan. Todettiin, että valmistelussa on otettu nuoria koskeva näkemys huomioon. Palveluverkkosuunnittelua pidettiin hyvänä.

Nuorisovaltuusto painottaa, että lapsia ja nuoria sekä heidän tarpeitaan on huomioitava jatkossakin palveluiden suunnittelussa. Toivotaan, että huomioidaan myös ikärajoitteinen palveluntarjonta ja digitalisaation tuomat mahdollisuudet mielenterveyspalveluissa. Mielenterveysapalveluiden piirissä on huomioitava matalan kynnyksen palveluita jatkossakin. Sähköisiä palveluja kehitettäessä on otettava huomioon ikärakenteinen palveluiden saatavuus ja käytettävyys. 

Merkittiin, että nuorisovaltuuston sosiaali-, terveys ja pelastuspalvelu -tiimi jatkaa lausunnon tekemistä palveluverkoston suunnitelmasta.

Merkittiin, että Elvi Olkinuora ja Tiina Perämäki saapuivat kokoukseen asian käsittelyn aikana.