§ 28/2023 Hoitajavuokratyövoiman hankinta Lempäälän alueelle pienhankintana

Lataa 

8398/2023

Päätöspäivämäärä

22.6.2023

Päätöksen tekijä

Toimialuejohtaja, ikäihmisten palvelut

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen sote-palvelujen toimintasääntö (14.2.2023 § 19) luku 8.

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
Suunnittelija Niko Virtanen, puh. 044 481 1885, niko.virtanen@pirha.fi 

Hankinnan kohteena on sairaanhoitajien, lähihoitajien ja hoiva-avustajien työskentely Pirkanmaan hyvinvointialueen Lempäälän toimipisteissä henkilöstövuokrausperiaatteella. Hankinta kohdistuu ikäihmisten ja vammaisten palvelulinjalle. Hoitajien alalla on työvoimapulaa ja henkilöstön saatavuudessa on haasteita. Pirkanmaan hyvinvointialueen tulee varmistaa järjestämisvastuullaan olevien palvelujen saatavuus lainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Pirkanmaan hyvinvointialue vuokraa henkilöstöä palveluntuottajalta tarpeensa mukaan. Sopimus ei sisällä määrä- tai vähimmäisostovelvoitetta.

Tarjous hoitajavuokratyövoiman hankinnasta pyydettiin kahdelta yritykseltä: Tähtihoiva Oy (Y-tunnus 3096425-7) ja Ainoa Hoiva (Y-tunnus 3230807-7). Tarjoajien tarjoukset täyttivät tarjotulle palvelulle asetetut vaatimukset. Yritykset ovat tuottaneet luotettavasti aiemminkin kyseistä palvelua tilaajan asiakkaille. Kyseessä on väliaikainen sopimus henkilökunnan saatavuuden varmistamiseksi. Hoitajavuokratyövoiman hankinta tullaan kilpailuttamaan vuoden 2024 aikana.

Sopimuskausi tulee voimaan sopimuksen allekirjoitushetkellä ja on voimassa toistaiseksi. 

Sopijapuoli voi irtisanoa sopimuksen kahden (2) kuukauden irtisanomisajalla.

Edellä mainitun perusteella hoitajavuokratyövoiman hankinta esitetään tehtäväksi seuraavien yritysten kanssa:
•    Tähtihoiva Oy (Y-tunnus 3096425-7)
•    Ainoa Hoiva (Y-tunnus 3230807-7)

Palveluntuottajalla on oikeus veloittaa tilaajalta yksityisen sosiaalialan työehtosopimuksen mukaiset lisät työvuorolisiin oikeuttavien työskentelyajankohtien osalta.

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon alittava hankinta.

Hankintayksikkö tarkastaa tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista.

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen, ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään tilaajan sähköisessä arkistossa.

Päätös laitetaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta. Päätöksen täytäntöönpanoa ei voida lykätä, sillä palvelun tarkoituksenmukaisen järjestämisen varmistamiseksi palvelun tulee alkaa mahdollisimman pian.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii ikäihmisten palveluiden toimialuejohtaja. Tehtävää hoitaa tällä hetkellä Mari Ollinpoika. Viranhaltijan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin viranhaltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen perustelu

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi hyvinvointialueella. Tilaaja on huomioinut hankintaa määritellessään järjestämislain (612/2021) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinta täyttää järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta.

Tilaaja varmistaa palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Sopimuskaudella tilaaja seuraa palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä. Tilaaja on varautunut palveluiden jatkuvuuden hallintaan sekä potentiaalisimpiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. 

Päätös

Päätän, että hoitajavuokratyövoimaa hankitaan esitetyn mukaisesti Tähtihoiva Oy:ltä (Y-tunnus 3096425-7) ja Ainoa Hoivalta (Y-tunnus 3230807-7). Sopimuskausi tulee voimaan sopimuksen allekirjoitushetkellä ja on voimassa toistaiseksi.

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon alittava hankinta. 

Kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 41142 (Kotihoito, Lempäälä) 41526 (asumisen palvelut, eteläinen yhteiset/ Lempäälä)

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii sopimuskauden alkaessa toimialuejohtaja Mari Ollinpoika.

Allekirjoitus

Mari Ollinpoika, toimialuejohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue