Monipalveluvaliokunta, kokous 1.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Palveluiden verkoston suunnitelma

9845/2023

Valmistelija

  • Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi
  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi

Perustelut

Palveluiden verkoston suunnittelu tähtää asiakaslähtöisiin, saavutettaviin ja saataviin palveluihin hyvinvointialueella.

Palvelujen verkoston suunnitelma on konkreettinen toimenpidesuunnitelma hyvinvointialueella, miten ja missä palvelua tuotetaan asukkaille ja asiakkaille ottaen huomioon mm. henkilöstön saatavuuden ennusteet, väestöennusteet, teknologian kehittymisen, kuten liikkuvat palvelut ja digipalvelut.

Palveluiden verkoston suunnitelman systemaattisena tavoitteena on vastata palvelutarpeeseen ja niiden kasvuun, turvata palveluiden yhdenvertainen saatavuus, varmistaa henkilöstön riittävyys, mahdollistaa kustannusten kasvun hillintä ja luoda ymmärrys tarvittavista investoinneista.

Palveluiden verkostoa suunnitellaan osana strategian toimeenpano-ohjelmaa ja suunnittelu jakautuu useaan eri osakokonaisuuteen. Aluevaltuusto päättää palveluverkon kehittämisen periaatteista ja aluehallitus palvelukohtaisista toimenpidesuunnitelmista. Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteista järjestetty asukaskysely, joka kohdistetaan otantana 800 pirkanmaalaiselle asukkaalle. Kyselyn tuloksia hyödynnetään palveluiden verkoston toimenpidesuunnitelmissa. Palveluiden verkoston osakokonaisuudet  on esitelty valiokunnissa, jaostoissa, vaikuttamistoimielimissä ja yhteistyöelimessä. Henkilöstön edustajia on ollut mukana osakokonaisuuksien valmistelussa ja henkilöstöinfoja järjestetään osakokonaisuuksien valmistelusta. Mikäli palvelukohtainen toimenpidesuunnitelma sisältää henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa tai palvelurakenteen muutoksia, ennen lopullisia päätöksiä käydään yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut.

Palveluiden verkoston kehittämisen valmistelussa olevat yleiset periaatteet ovat asiakaslähtöisyys, saatavuus ja saavutettavuus, väestön palvelutarpeen muutokset, alueelliset osaamiskeskittymät, palveluiden monimuotoisuus, kustannustehokkaat palvelut ja tilat ja laaja-alainen yhteistyö. Palvelukohtaiset kehittämisen periaatteet tarkentavat ja konkretisoivat yleisiä periaatteita.

Aluehallitus on 26.6.2023 § 171 päättänyt esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy palveluverkon kehittämisen periaatteet. Lisäksi aluehallitus on päättänyt käsitellä jaostojen, valiokuntien ja vaikuttamistoimielimien mahdolliset kommentit ja lausunnot palveluverkon kehittämisen periaatteisiin ylimääräisessä kokouksessa 3.8.2023. 

Aluehallitukselle esitetään, että se hyväksyy 3.8.2023 palveluverkon periaatteiden valmistelussa esiin nousseet muutokset, jotka lisätään yleisiin periaatteisiin. Muutokset ovat seuraavat:

  • Dia 10; periaate 1, kohta 4: Palveluverkko suunnitellaan hyvää laatua ja asiakaskokemusta tavoitellen ja siten, että hoidon jatkuvuus turvataan, erityisesti niissä palveluissa ja kokonaisuuksissa, joissa jatkuvuudesta on osoitettu olevan hyötyä lopputuloksen kannalta. 
  • Dia 10; periaate 2, kohta 3: Palvelujen suunnittelussa huomioidaan paikka – ja aikariippumattomuus sekä esteettömyys.

 

Palveluiden verkoston yleisiä ja palvelukohtaisia periaatteita suunnitellaan vietävän hyväksyttäväksi aluevaltuustoon 14.8.2023.

Palveluiden verkoston yleisiä periaatteita on käsitelty valiokuntien kokouksissa huhti-kesäkuun 2023 aikana ja palvelukohtaiset periaatteet esitellään elokuun kokouksessa.

Palveluverkon valmistelun ja päätöksenteon tueksi laadittu sanasto sekä valiokuntien lausunnon valmistelun tueksi laaditut ohjaavat kysymykset ovat oheismateriaalina.

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta

  • antaa lausunnon aluehallitukselle palveluiden verkoston periaatteiden kokonaisuudesta.

Päätös

Monipalveluvaliokunta

  • antoi muistion liitteenä olevan lausunnon aluehallitukselle palveluiden verkoston periaatteiden kokonaisuudesta.

Kokouskäsittely

Monipalveluvaliokunnalle ja vähän palveluita käyttävien valiokunnalle järjestettiin kokouksen aluksi yhteinen seminaari, jossa strategiajohtaja Arto Ranta ja johtava asiantuntija Sisko Hiltunen esittelivät palveluverkon kehittämisen periaatteita. Keskustelussa nousi esille asian käsittelyn aikataulu sekä kiinnitettiin huomiota asukkaiden sekä henkilöstön osallistamiseen palveluverkon suunnittelussa. Palveluiden saavutettavuudesta keskusteltiin julkisten kulkuyhteyksien näkökulmasta ja pohdittiin erilaisten liikkuvien palvelujen mahdollisuuksia. Lisäksi keskustelussa nousi esille kokonaisvaikutusten arviointi, jonka osalta keskusteltiin erilaisten asiakasryhmien huomioimisen tärkeydestä sekä sujuvan arjen nostamisesta tarkastelun keskiöön.

Yhteisen seminaariosuuden jälkeen monipalveluvaliokunta jatkoi lausuntonsa työstämistä työpajassa. Valiokunnalle oli toimitettu ennakkomateriaali etukäteen tiedoksi kesäkuun lopulla. Monipalveluvaliokunnan lausuntoluonnosta oli kesän aikana valmisteltu valmisteluryhmässä, johon kuuluivat puheenjohtaja Markku Virkamäki, 1. varapuheenjohtaja Mauri Jussila, 2. varapuheenjohtaja Kukka Kunnari sekä valiokunnan jäsenistä Jenni Jokinen, Henri Backman, Janne Ojala, Minna Sarvijärvi ja Sirpa Pursiainen. Valiokunta keskusteli etukäteen valmistellun lausuntoluonnokseen tehtävistä rakenteen muutoksista sekä tarkennuksista. Lausunnon alkuun päätettiin koostaa tiivistelmä keskeisimmistä esityksistä. Monipalveluvaliokunnan yksimielinen lausunto palveluverkon kehittämisen periaatteista on muistion liitteenä.

Merkittiin, että strategiajohtaja Arto Ranta ja johtava asiantuntija Sisko Hiltunen poistuivat esittelyn jälkeen klo 16.25 ja monipalveluvaliokunnan jäsen Jari Haapaniemi poistui asian käsittelyn aikana klo 15.40 ja jäsen Maarit Lepistö klo 15.49.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).