Vähän palveluita käyttävien valiokunta, kokous 1.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Palveluiden verkoston suunnitelma

9845/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi

Perustelut

Palveluiden verkoston suunnittelu tähtää asiakaslähtöisiin, saavutettaviin ja saataviin palveluihin hyvinvointialueella.

Palvelujen verkoston suunnitelma on konkreettinen toimenpidesuunnitelma hyvinvointialueella, miten palvelua tuotetaan asukkaille ja asiakkaille ottaen huomioon mm. henkilöstön saatavuuden ennusteet, väestöennusteet, teknologian kehittymisen, kuten liikkuvat palvelut ja digipalvelut.

Palveluiden verkoston suunnitelman tavoitteena on vastata palvelutarpeeseen ja sen kasvuun, varmistaa henkilöstön riittävyys, mahdollistaa kustannusten kasvun hillintä ja luoda ymmärrys tarvittavista investoinneista.

Palveluiden verkostoa suunnitellaan osana strategian toimeenpano-ohjelmaa ja suunnittelu jakautuu useaan eri kokonaisuuteen. Viestintä- ja osallistumisen suunnitelma on valmisteilla ja ensimmäiset osakokonaisuudet valmistuvat toukokuussa 2023 ja ne tuodaan päätöksentekoon syksyllä 2023.

Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteet ovat asiakaslähtöisyys, saatavuus ja saavutettavuus, väestön palvelutarpeen muutokset, alueelliset osaamiskeskittymät, palveluiden monimuotoisuus, kustannustehokkaat palvelut ja tilat ja laaja-alainen yhteistyö.

Strategiajohtaja Arto Ranta esittelee kokouksessa palveluiden verkoston suunnittelun tilannetta.

Ehdotus

Vähän palveluita käyttävien valiokunta merkitsee tiedoksi palveluiden verkoston suunnittelun tilannekatsauksen sekä sopii mahdollisen lausunnon valmistelusta.

Päätös

Vähän palveluita käyttävien valiokunta 

  • merkitsi tiedoksi palveluiden verkoston suunnittelun tilannekatsauksen ja
  • antoi muistion liitteenä olevan lausunnon.

Kokouskäsittely

Strategiajohtaja Arto Ranta esitteli palvelujen verkoston valmistelun tilannekatsausta yleisen kokonaiskuvan, aikataulun ja palveuiden verkoston kehittämisen periaatteita koskevan luonnoksen osalta.

Valiokunta keskusteli erilaisten käyttäjäryhmien osalta huolestaan näiden mahdollisuuksista käyttää digipalveluita. Toisaalta valiokunta tunnisti myös käyttäjien erilaisuuden innokkuudessa käyttää digipalveluja. Valiokunta nosti esille, että asiakkaiden suuntaan on varmistettava myös riittävä tiedotus ja viestintä palveluista. Valiokunta keskusteli myös palveluverkon osalta erityisesti reuna-alueiden huomioimisesta sekä asukkaiden ja työntekijöiden osallistamisesta suunnitteluun.

Strategiajohtaja Arto Ranta poistui kokouksesta klo 18.15 esittelyn jälkeen ennen työpajan aloitusta.

Valiokunta käsitteli kokouksessa palvelujen verkoston suunnittelussa huomioitavia systeemisiä vaikutuksia työpajatyöskentelyn kautta keskittyen erityisesti valiokunnan tehtäväkentän keskeisimpiin asioihin . Työpajan pohjalta laadittiin vähän palveluita käyttävien valiokunnan lausunto palvelujen verkoston vamistelun vaikutuksista. Lausunto on muistion liitteenä.

Valmistelija

  • Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi
  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi

Perustelut

Palveluiden verkoston suunnittelu tähtää asiakaslähtöisiin, saavutettaviin ja saataviin palveluihin hyvinvointialueella.

Palvelujen verkoston suunnitelma on konkreettinen toimenpidesuunnitelma hyvinvointialueella, miten ja missä palvelua tuotetaan asukkaille ja asiakkaille ottaen huomioon mm. henkilöstön saatavuuden ennusteet, väestöennusteet, teknologian kehittymisen, kuten liikkuvat palvelut ja digipalvelut.

Palveluiden verkoston suunnitelman systemaattisena tavoitteena on vastata palvelutarpeeseen ja niiden kasvuun, turvata palveluiden yhdenvertainen saatavuus, varmistaa henkilöstön riittävyys, mahdollistaa kustannusten kasvun hillintä ja luoda ymmärrys tarvittavista investoinneista.

Palveluiden verkostoa suunnitellaan osana strategian toimeenpano-ohjelmaa ja suunnittelu jakautuu useaan eri osakokonaisuuteen. Aluevaltuusto päättää palveluverkon kehittämisen periaatteista ja aluehallitus palvelukohtaisista toimenpidesuunnitelmista. Palveluiden verkoston kehittämisen periaatteista järjestetty asukaskysely, joka kohdistetaan otantana 800 pirkanmaalaiselle asukkaalle. Kyselyn tuloksia hyödynnetään palveluiden verkoston toimenpidesuunnitelmissa. Palveluiden verkoston osakokonaisuudet  on esitelty valiokunnissa, jaostoissa, vaikuttamistoimielimissä ja yhteistyöelimessä. Henkilöstön edustajia on ollut mukana osakokonaisuuksien valmistelussa ja henkilöstöinfoja järjestetään osakokonaisuuksien valmistelusta. Mikäli palvelukohtainen toimenpidesuunnitelma sisältää henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa tai palvelurakenteen muutoksia, ennen lopullisia päätöksiä käydään yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut.

Palveluiden verkoston kehittämisen valmistelussa olevat yleiset periaatteet ovat asiakaslähtöisyys, saatavuus ja saavutettavuus, väestön palvelutarpeen muutokset, alueelliset osaamiskeskittymät, palveluiden monimuotoisuus, kustannustehokkaat palvelut ja tilat ja laaja-alainen yhteistyö. Palvelukohtaiset kehittämisen periaatteet tarkentavat ja konkretisoivat yleisiä periaatteita.

Aluehallitus on 26.6.2023 § 171 päättänyt esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy palveluverkon kehittämisen periaatteet. Lisäksi aluehallitus on päättänyt käsitellä jaostojen, valiokuntien ja vaikuttamistoimielimien mahdolliset kommentit ja lausunnot palveluverkon kehittämisen periaatteisiin ylimääräisessä kokouksessa 3.8.2023. 

Aluehallitukselle esitetään, että se hyväksyy 3.8.2023 palveluverkon periaatteiden valmistelussa esiin nousseet muutokset, jotka lisätään yleisiin periaatteisiin. Muutokset ovat seuraavat:

  • Dia 10; periaate 1, kohta 4: Palveluverkko suunnitellaan hyvää laatua ja asiakaskokemusta tavoitellen ja siten, että hoidon jatkuvuus turvataan, erityisesti niissä palveluissa ja kokonaisuuksissa, joissa jatkuvuudesta on osoitettu olevan hyötyä lopputuloksen kannalta. 
  • Dia 10; periaate 2, kohta 3: Palvelujen suunnittelussa huomioidaan paikka – ja aikariippumattomuus sekä esteettömyys.

 

Palveluiden verkoston yleisiä ja palvelukohtaisia periaatteita suunnitellaan vietävän hyväksyttäväksi aluevaltuustoon 14.8.2023.

Palveluiden verkoston yleisiä periaatteita on käsitelty valiokuntien kokouksissa huhti-kesäkuun 2023 aikana ja palvelukohtaiset periaatteet esitellään elokuun kokouksessa.

Palveluverkon valmistelun ja päätöksenteon tueksi laadittu sanasto sekä valiokuntien lausunnon valmistelun tueksi laaditut ohjaavat kysymykset ovat oheismateriaalina.

Ehdotus

Vähän palveluita käyttävien valiokunta

  • antaa lausunnon aluehallitukselle palveluiden verkoston periaatteiden kokonaisuudesta.

Päätös

Vähän palveluita käyttävien valiokunta

  • antoi aluehallitukselle palveluiden verkoston periaatteiden kokonaisuudesta lausunnon, joka on muistion liitteenä. 

Kokouskäsittely

Vähän palveluita käyttävien valiokunnalle ja monipalveluvaliokunnalle järjestettiin kokouksen aluksi yhteinen seminaari, jossa strategiajohtaja Arto Ranta ja johtava asiantuntija Sisko Hiltunen esittelivät palveluverkon kehittämisen periaatteita. 

Valiokuntien yhteisessä keskustelussa nousi esille asian käsittelyn aikataulu sekä kiinnitettiin huomiota asukkaiden sekä henkilöstön osallistamiseen palveluverkon suunnittelussa. Palveluiden saavutettavuudesta keskusteltiin julkisten kulkuyhteyksien näkökulmasta ja pohdittiin erilaisten liikkuvien palvelujen mahdollisuuksia. Lisäksi keskustelussa nousi esille kokonaisvaikutusten arviointi, jonka osalta keskusteltiin erilaisten asiakasryhmien huomioimisen tärkeydestä sekä sujuvan arjen nostamisesta tarkastelun keskiöön. 

Yhteisen seminaariosuuden jälkeen vähän palveluita käyttävien valiokunta jatkoi lausuntonsa työstämistä työpajassa. Valiokunnalle oli toimitettu ennakkomateriaali etukäteen tiedoksi kesäkuun lopulla. Puheenjohtajisto oli valmistellut lausunnolle luonnospohjan, jota jatkotyöstettiin koko valiokunnan kesken. Vähän palveluita käyttävien valiokunnan lausunto palveluverkon kehittämisen periaatteista on muistion liitteenä. 

Merkittiin, että strategiajohtaja Arto Ranta ja johtava asiantuntija Sisko Hiltunen poistuivat esittelyn jälkeen klo 16.25 ja vähän palveluita käyttävien valiokunnan 2. varapuheenjohtaja Perttu Jussila poistui kokouksesta seminaariosuuden aikana klo 16.02.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).