Yhteistoimintaelin, kokous 22.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 70 Digitaalinen klinikka

18498/2023

Valmistelija

  • Eeva Torppa-Saarinen, AVOPALVELUJEN PALVELULINJAJOHT, eeva.torppa-saarinen@pirha.fi
  • Jukka Karjalainen, YLILÄÄKÄRI, jukka.karjalainen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiaa tarkentaa toimeenpano-ohjelma, jossa toimintaympäristön reunaehdoiksi tunnistetaan muun muassa henkilöstön riittävyys lakisääteisten palvelujen järjestämisessä ja uudet lakisääteiset velvoitteet, jotka vaativat resurssien vaikuttavampaa kohdentamista ja palvelutoiminnan uudistamista. Hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelmassa nimetään erillisenä tavoitteena aika- ja paikkariippumattomat digitaaliset palvelut. Tarkoituksena on kehittää digitaalisten palveluiden kokonaisuutta, johon kuuluvat myös digitaalinen sotekeskus ja sen sisältämä digiklinikka. Digitalisaatio nähdään keskeisenä keinona kattavien, yhdenvertaisten ja saavutettavien palveluiden tarjoamiseksi ja henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi. Lisäksi tavoitteena on työnkuvien laajentaminen ja nykyaikaisten työvälineiden käyttöönotto ja ammattitaidon lisääminen uusien työvälineiden ja toimintatapojen osalta.  

Pirkanmaan hyvinvointialue on valmistellut digiklinikan hankintaa helmikuusta 2023 alkaen. Hankinnan edistäminen suunnitellulla tavalla on hyväksytty aluehallituksessa 12.6.2023 (§ 154).

Digiklinikan hankintamenettelyksi on valittu kilpailullinen neuvottelumenettely. Osallistumispyyntö julkaistaan suunnitelman mukaan elokuun 2023 loppupuolella, jonka jälkeen käynnistetään neuvottelut valittujen palvelutuottajien kanssa. Lopullinen tarjouspyyntö julkaistaan marraskuun aikana. Tavoitteena on, että valittu palveluntuottaja olisi tiedossa ennen joulua 2023.

Kilpailutuksella haetaan pitkäaikaista kumppania, jonka kanssa Pirkanmaan hyvinvointialue voi kehittää alueen tarpeisiin soveltuvaa digiklinikkaa. Toiminnan tehokkaan ja nopean käynnistämisen varmistamiseksi yksityiseltä palvelutuottajalta hankitaan teknologia-alustan lisäksi ammattilaisia (lääkäri, hoitaja) työskentelemään digiklinikalla yhdessä hyvinvointialueen oman henkilöstön kanssa. Oman henkilöstön osaamisen lisääminen tunnistetaan tärkeäksi kehittämiskohteeksi tulevaisuutta ajatellen ja osaamisen vahvistaminen onkin keskeinen osa hankinnan strategiaa. Digiklinikan laaja-alainen integroituminen osaksi muuta palvelutuotantoa on välttämätöntä sekä digiklinikan että kokonaisuutena hyvin toimivan digitaalisen palvelun toteuttamiseksi.

Hankinnassa tavoitellaan kumppanuutta yksityisen palveluntuottajan kanssa niin, että yksityinen toimija tuo digitaalisen klinikan osaamista omaan toimintaan vastaanottotoiminnassa ja erityisesti vastaanottopalveluissa. Pirkanmaan hyvinvointialueen oma henkilökunta osallistuu digiklinikan kehittämiseen ja palvelun toteuttamiseen digiklinikan suunnittelusta ja käynnistyksestä lähtien. Tarkempi jakauma ostettavan työvoiman ja oman toiminnan välillä tarkentuu neuvottelumenettelyn aikana. 

Digiklinikan toiminnan käynnistämiseksi perustetaan moniammatillinen projektiryhmä. Projektiryhmä huolehtii digiklinikan käynnistämisen edistämisestä ja suunnittelee toiminnan yksityiskohdat.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Yhteistoimintaelin päättää

  • merkitä tiedoksi digiklinikan hankinnan tilannekatsauksen.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana avopalveluiden palvelulinjajohtajaa Eeva Torppa-Saarista.

Tiedoksi

Taru Kuosmanen, Eeva Torppa-Saarinen, Jukka Karjalainen, Lotta Perämaa

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).