§ 38/2023 OIkaisupäätös: Taysin T-rakennuksen toimistokalusteiden minikilpailutus 5889/HANT/23

Lataa 

14831/2023

Päätöspäivämäärä

31.8.2023

Päätöksen tekijä

Hankintapäällikkö, yhteis- ja materiaalihankinnat

Päätöksen perustelut

144 § Hankintaoikaisu Hankintaoikaisusta päättää sama toimielin tai viranhaltija, joka on tehnyt hankintapäätöksen.

Esitys

Taysin T-rakennuksen toimistokalusteiden minikilpailutus

 

Hankintaoikaisupyyntö:

Taysin T-rakennuksen toimistokalusteiden minikilpailutus 5889/HANT/23

 

Lisätietoja päätöksestä

Tommi Härkönen, 040 173 4434, tommi.harkonen@tuomilogistiikka.fi

 

Valmistelijan yhteystiedot

Hankintalakimies Noora Kosonen, noora.kosonen@tuomilogistiikka.fi

 

Päätös

Isku Interior Oy:n hankintaoikaisuvaatimus hylätään.

 

 

Perustelut

 

Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintapäällikkö teki 21.06.2023 viranhaltijapäätöksen § 27/2023 diaarinro 14831/2023 Taysin T-rakennuksen toimistokalusteiden hankinnasta minikilpailutuksena.

 

Hankinnan taustalla on Tuomi Logistiikka Oy:n Pirkanmaan hyvinvointialueen toimeksiannosta 23.6.2022 päivätyllä tarjouspyynnöllä 406902 kilpailuttama toimistokalusteiden hankintaa koskeva puitejärjestely ajalle 1.9.2022–31.8.2024, jonka jälkeen sopimusta on mahdollista jatkaa kahden (2) vuoden optiokaudella. Toimitusjohtajan päätöksen 17.8.2022 mukaan hankintaa koskeva sopimus tehtiin Futra Oy:n (1013817- 7), Input Interior Oy:n (2447489- 2), Isku Interior Oy:n (1831497- 2) ja Modeo Oy:n (2028267- 4) kanssa.

 

Kyseessä on neljän toimittajan puitejärjestely, jonka sisäiset hankinnat tehdään puitejärjestelyssä vahvistettujen ehtojen mukaisesti. Ehtojen mukaan kansallisen kynnysarvon ylittävät hankinnat tehdään kevennettyä kilpailutusta (minikilpailutus) käyttäen. Hankinnan tarjouspyynnön mukainen arvonlisäveroton arvo on yhteensä 317 831, 68 euroa.

 

Tarjouspyyntö lähetettiin kaikille puitejärjestelyyn valituille sopimuskumppaneille sähköpostitse 12.5.2023. Tarjous saatiin kolmelta tarjoajalta:

• Input Interior Oy (2447489-2)

• Isku Interior Oy (1831497-2)

• Modeo Oy (2028267-4).

 

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että kaikkia hinnoitteluliitteen tuotteita tulee tarjota ja liitteessä mainittujen tuotteiden kokoihin sallitaan ± 15 %:n toleranssi, ellei toisin ole mainittu. Hankintapäätöksen mukaan vaatimus ei täyttynyt seuraavien tarjottujen tuotteiden osalta:

• Isku Interior Oy: Tuote 6.2, hyllykaappi. Tarjotun tuotteen koko ei vastaa tarjouspyynnön hinnoitteluliitteessä vaadittua (toleranssi huomioituna).

• Modeo Oy: Tuote 1.8, sohvapöytä erityistyöntekijöille. Tarjotun tuotteen koko ei vastaa tarjouspyynnön hinnoitteluliitteessä vaadittua (toleranssi huomioituna).

 

Edellä mainitun johdosta Isku Interior Oy:n ja Modeo Oy:n tarjoukset hylättiin tarjouspyynnön vastaisina ja ainoan hyväksytyn tarjouksen teki Input Interior Oy.

 

 

Hankintapäätöksen mukaan tilaussopimus toimistokalusteiden hankinnasta tehdään Input Interior Oy:n (Y- tunnus 2447489-2) kanssa.

 

Julkisista hankinnoista annetun lain (1397/2016) 132 § 1 momentissa säädetään hankintaoikaisun tekemisestä. Hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin. Edellä mainitun lain 133 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta.

 

Isku Interior Oy on 26.6.2023 tehnyt hankintapäätöksestä hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen. Hankintaoikaisun vireille tulosta on 7.7.2023 ilmoitettu niille, joita asia koskee. Hankintaoikaisua koskeva vaatimus on tämän päätöksen liitteenä (Liite 1).

 

Isku Interior Oy:n hankintaoikaisuvaatimus

 

Hankintaoikaisuvaatimuksessaan Isku Interior Oy (jatkossa Isku) pyytää tekniseen virheeseen vedoten hankintayksikköä tekemään itseoikaisun hankintapäätökseen, kumoamaan tehdyn hankintapäätöksen ja tekemään uuden hankintapäätöksen, jossa Isku Interior Oy otetaan mukaan tarjousvertailuun tarjouspyynnön mukaisilla tuotteilla.

 

Iskun mukaan sen tarjous on hylätty tuotteen 6.2 hyllykaappi osalta mittavirheen vuoksi. Isku toteaa tarjonneensa tarjouspyynnön liitteenä 1 olleen hinnoittelutaulukon 6.2. kohtaan ”oikean tuotteen eli hyllykaapin pyörillä, jonka korkeus on 1256 mm, leveys 1200, syv. 426 mm”. Isku tuo esiin, että teknisen virheen vuoksi tuotekorttiin 6.2 on kuitenkin jäänyt ko. kaapin kohdalta väärät korkeus- ja leveystiedot.

 

Isku tuo myös esiin, että sen hankintaoikaisuvaatimukseensa liittämästä kuvasta näkyy, että Iskun Tendo kaappeja on saatavissa monta eri kokoista yksikköä ja että lisäksi kaappeja on saatavissa sokkelilla, jaloilla ja pyörillä.

 

Isku toteaa, että kohdan 6.2. Tendo hyllykaappi täyttää asetetut mittavaatimukset. Tuotekortin vaatimuksissa on edellytetty kuva tuotteesta sekä yksilöivä tuotekoodi ja nämä minimivaatimukset löytyvät Iskun tuotekortista. Iskun mukaan teknisellä virheellä ei ole vaikutusta tuotteen mittoihin, yksikköhintaan eikä muihin vaadittuihin ominaisuuksiin. Vielä Isku toteaa, että se on tarjousta jättäessään hyväksynyt tarjouspyynnön ehdot ja vakuuttanut että tarjous täyttää sekä sopimuksessa että minikilpailutuksessa asetetut vaatimukset.

 

Iskun mukaan sen asiakirjoissa on ollut selvästi ristiriita ja hankintayksikkö olisi voinut tarkistaa Iskulta ennen päätöksentekoa, täyttääkö 6.2. hyllykaappi tarjouspyynnössä esitetyt vaatimukset.

 

Saapuneen hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta hankintayksikkö on tarkistanut hankinnan dokumentit uudelleen.

 

 

 

Hankintayksikön vastaus

 

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan tarjoaja kantaa vastuun siitä, että sen tarjous on tarjouspyynnön sisällöltään selvinä pidettävien vaatimusten mukainen. Sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen tarjouskilpailusta silloin, kun tarjouksen puutteellisuus tai tarjouspyynnön vastaisuus vaarantaa tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun tarjousvertailussa Tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu edellyttää, että tällä tavalla tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen alun perin antanut tarjoaja ei saa tarjousajan päättymisen jälkeen parantaa tai täydentää tarjoustaan tarjouspyynnön mukaiseksi. (Esim. MAO:37/19, MAO:237/19 ja MAO:H318/2021)                      

 

Tarjouspyynnön liitteenä olleessa hinnoittelutaulukossa on kohdassa 6.2 pyydetty tarjousta hyllykaapista seuraavin tarkentavin ominaisuuksin: ”lukittava kaappi, koko n. 120 (l) x 120 (K) cm, pyörät, mappisyvyys”.

 

Isku on täyttänyt kyseisen hinnoittelutaulukon kohdan 6.2 seuraavasti: ”POS 6.2 Tendo liukuovikaappi pyörillä”. Eli Isku on hinnoittelutaulukossa viitannut tuotekorttinsa kohtaan 6.2. Muuta tietoa tai tuotteen mittoja ei Iskun hinnoittelutaulukossa ole. Iskun tuotekortissa puolestaan tuotteelle on ilmoitettu seuraavat mitat: leveys 800 mm, syvyys 430 mm, korkeus 870 mm.

 

Näin ollen Isku on tarjonnut positioon 6.2 kaappia, joka ei täytä vaadittuja mittoja. Tarjous on siten tullut hylätä tarjouspyynnön vastaisena.

 

Edellä kuvatun pohjalta tarjouksen ristiriita ei myöskään ole ollut hankintayksikön havaittavissa. Isku ei ole hintataulukossa ilmoittanut tuotteen mittoja, vaan on viitannut tuotekorttiin, joka puolestaan on ainoa dokumentti, josta tuotteen mitat ovat löydettävissä.

 

Lisäksi hankintayksikkö huomauttaa, että siinäkin tapauksessa, että tarjouksessa havaittaisiin ristiriita, on hankintayksiköllä harkintavaltaa sen osalta, pyytääkö se ehdokkaita tai tarjoajia täsmentämään tai täydentämään asiakirjoja. Hankintayksiköllä ei ole velvollisuutta antaa ehdokkaille tai tarjoajille oikeutta täsmentää tai täydentää tarjouksia. Tarjouksen täydennyttäminen on hankintalain säännöksistä, niiden esitöistä (HE 108/2016 vp., s. 174) ja vakiintuneesta oikeuskäytännöstä (esim. MAO 255/18, MAO:239/19, MAO H305/2021, MAO H266/2022) ilmenevällä tavalla hankintayksikön harkintavallassa, eikä missään tilanteessa pakollista.

 

Hankintamenettelyssä ei siten ole tapahtunut virhettä.

 

Asiakirjojen julkisuus

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Tuomi Logistiikka Oy:n sähköisessä arkistossa. Asiakirjapyynnöt tulee osoittaa osoitteeseen hankintapalvelut@tuomilogistiikka.fi.

 

Päätösesitys

Edellä esitetyn perusteella Isku Interior Oy:n hankintaoikaisuvaatimus esitetään hylättäväksi. Hankintamenettelyssä ei ole tapahtunut virhettä, eikä asiaan ole tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Päätös

Päätän, että Isku Interior Oy:n hankintaoikaisuvaatimus hylätään.

 

Hankintapäällikön hankintaoikaisua koskevaan päätökseen ei voi hakea muutosta.

 

Julkisista hankinnoista annetun lain 163 §:n mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta hallinto-oikeudesta kuntalain (410/2015) eikä oikeudenkäynneistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) nojalla.

Allekirjoitus

Leila Haakana, hankintapäällikkö, Pirkanmaan hyvinvointialue

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue