Vähän palveluita käyttävien valiokunta, kokous 23.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Vuoden 2024 talousarvion tavoitteet

11145/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pasi Virtanen, TALOUSJOHTAJA, pasi.virtanen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueet ovat osa julkisen talouden suunnitelmaa ja valtion talousohjausta. Valtion rahoitus antaa raamit hyvinvointialueiden toiminnalle. Valtion rahoitus on yleiskatteellista ja vuositasolla kiinteä määrä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategia toimii talousarvion laatimisen perustana. Strategian toimeenpano-ohjelma täsmentää strategiaa ja sen toimenpiteet kytkeytyvät talousarvioon.

Pirkanmaan hyvinvointialueen talousarviovalmistelu vuodelle 2024 käynnistyy toukokuussa 2023 ja aluehallitus käsittelee talousarvion marraskuun 2023 aikana ja aluevaltuusto hyväksyy talousarvion joulukuussa 2023.

Hyvinvointialueen tarkempaa talousarviovalmistelua ohjataan taloussuunnitteluohjeella. Taloussuunnitteluohje vuoden 2024 suunnitteluun ja siihen liittyvä tarkempi aikataululuonnos ovat liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan taloussuunnitteluohjeen Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarviovalmistelua ohjaaviksi periaatteiksi ja
     
  • lähettää toiminta- ja talousseminaarissaan valmistelemansa alustavat vuoden 2024 tavoitteistot valiokunnille ja vaikuttamistoimielimille lausunnoille. Lausunnonantajien tulee huomioida, että strategian toimeenpanosuunnitelmaan sisältyy noin 20 miljoonan euron vuosittainen tuottavuustavoite, joka mahdollistaisi toiminnan ja talouden tasapainon lähivuosina. Lausunnot tulee antaa elokuun loppuun mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Kristiina Lumme, STRATEGIAPÄÄLLIKKÖ, kristiina.lumme@pirha.fi
Mikko Hannola, TALOUSPALVELUJOHTAJA, mikko.hannola@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueet ovat osa julkisen talouden suunnitelmaa ja valtion talousohjausta. Valtion rahoitus antaa raamit hyvinvointialueiden toiminnalle. Valtion rahoitus on yleiskatteellista ja vuositasolla kiinteä määrä. Pirkanmaan hyvinvointialueen strategia toimii talousarvion laatimisen perustana. Strategian toimeenpano-ohjelma täsmentää strategiaa ja sen toimenpiteet kytkeytyvät talousarvioon.

Pirkanmaan hyvinvointialueen talousarviovalmistelu vuodelle 2024 käynnistyy toukokuussa 2023 ja aluehallitus käsittelee talousarvion marraskuun 2023 aikana ja aluevaltuusto hyväksyy talousarvion joulukuussa 2023. Hyvinvointialueen tarkempaa talousarviovalmistelua ohjataan taloussuunnitteluohjeella. Taloussuunnitteluohje vuoden 2024 suunnitteluun ja siihen liittyvä tarkempi aikataululuonnos ovat liitteenä.

Aluehallitus hyväksyi 22.5.2023 liitteenä olevan taloussuunnitteluohjeen Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarviovalmistelua ohjaaviksi periaatteiksi ja lähetti toiminta- ja talousseminaarissaan valmistelemansa alustavat vuoden 2024 tavoitteistot valiokunnille ja vaikuttamistoimielimille lausunnoille. Lausunnonantajien tulee huomioida, että strategian toimeenpanosuunnitelmaan sisältyy noin 20 miljoonan euron vuosittainen tuottavuustavoite, joka mahdollistaisi toiminnan ja talouden tasapainon lähivuosina. Lausunnot tulee antaa elokuun loppuun mennessä.

Vuoden 2024 alustavat tavoitteet muodostuvat talousarvion yleisistä tavoitteista, järjestämisen periaatteista sekä tehtäväalueiden toiminnallisista tavoitteista.

Ehdotus

Vähän palveluita käyttävien valiokunta

  • merkitsee tiedoksi taloussuunnitteluohjeen Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarviovalmistelua ohjaaviksi periaatteiksi ja
  • antaa lausunnon aluehallituksen toiminta- ja talousseminaarissa valmistellusta alustavasta vuoden 2024 tavoitteistosta.

Päätös

Vähän palveluita käyttävien valiokunta

  • merkitsi tiedoksi taloussuunnitteluohjeen Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarviovalmistelua ohjaaviksi periaatteiksi ja
  • sopi aluehallituksen toiminta- ja talousseminaarissa valmistellusta alustavaa vuoden 2024 tavoitteistoa koskevan lausunnon valmistelun osalta, että puheenjohtajisto valmistelee lausuntoluonnoksen, joka toimitetaan jäsenistölle kommentoitavaksi kesäkuussa. Lausunto toimitetaan tämän jälkeen aluehallituksen käsittelyä varten tiedoksi ja
  • päätti, että lausunto tuodaan tiedoksi valiokunnalle

Kokouskäsittely

Talousjohtaja Pasi Virtanen ja strategiapäällikkö Kristiina Lumme esittelivät vuoden 2024 talousarviovalmistelua, rahoitusta ja tavoitteita.

Valiokunta nosti esille järjestämisen periaatteista palveluiden yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden parantamisen ja keskusteli erilaisista näkökulmista yhdenvertaisuuteen liittyen. Valiokunta nosti esille, että tavoitteet tuovat hyvin esille strategisia kärkiä ja katsoi tärkeäksi, että strategia huomioidaan tavoitteiden laadinnassa. Lisäksi valiokunta keskusteli keinoista lisätä palveluiden sujuvuutta. 

Valiokunta keskusteli lausunnon valmistelun aikatalusta ja sopi, että puheenjohtajisto valmistelee käydyn keskustelun pohjalta lausuntoluonnoksen, joka toimitetaan kommentoitavaksi jäsenistölle kesäkuun aikana. Lausunto tuodaan vielä myöhemmin tiedoksi valiokunnalle.

Merkittiin, että valiokunnan varajäsen Nina Alanen saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana klo 17.59.

Merkittiin, että talousjohtaja Pasi Virtanen poistui kokouksesta esittelyn jälkeen klo 18.01 ja strategiapäällikkö Kristiina Lumme asian käsittelyn jälkeen klo 18.54.

Perustelut

Vähän palveluita käyttävien valiokunnan puheenjohtajisto on valmistellut kokouksessa 7.6.2023 käydyn keskustelun pohjalta lausuntoluonnoksen kesän aikana. Lausuntoluonnos toimitettiin valiokunnan jäsenistölle etukäteen kommentoitavaksi ja se on myös esityslistan oheismateriaalina.

Ehdotus

Vähän palveluita käyttävien valiokunta

  • antaa lausunnon aluehallituksen toiminta- ja talousseminaarissa valmistellusta alustavasta vuoden 2024 tavoitteistosta.

Päätös

Vähän palveluita käyttävien valiokunta

  • antaa liitteenä olevan lausunnon aluehallituksen toiminta- ja talousseminaarissa valmistellusta alustavasta vuoden 2024 tavoitteistosta.

Kokouskäsittely

Lausuntoluonnokseen tehtiin yksimielisesti muutamia teknisiä korjauksia. Lausunto on muistion liitteenä.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).