Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta, kokous 24.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Alueelliset lakisääteiset hyvinvointisuunnitelmat

18423/2023

Valmistelija

  • Maarit Varjonen-Toivonen, YLILÄÄKÄRI, maarit.varjonen-toivonen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueella on valmisteilla lakisääteinen Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023–2026. Siihen linkitetään muut valmisteilla olevat lakisääteiset alueelliset hyvinvointisuunnitelmat. Kaikilla näillä asiakirjoilla on yhteiset painopisteet ja tavoitteet, mutta niiden toimeenpanosuunnitelmat ovat erilaiset. Linkitettäviin asiakirjoihin sisällytetään myös muuta alueellista väestötason hyvinvointiin ja terveyteen liittyvää suunnittelua. 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alueellisia painopisteitä ja tavoitteita esiteltiin hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunnalle kokouksessa 1.6.2023 § 6.

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta saa osana kokousaineistoa tutustuttavakseen Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023–2026:n sekä siihen linkitettävät muut alueelliset hyvinvointisuunnitelmat. Aineisto on esityslistan oheismateriaalina. Kokouksessa asiakirjojen valmistelua koordinoiva ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen esittelee asiakirjat ja ehdotuksia menettelyiksi, joilla valiokunnan kommentteja kerätään kokouksen jälkeen.

Asiakirjat lähetetään syyskuun puolivälissä lausuntokierrokselle kuntiin ja muille sidosryhmille. Tavoitteena on valmistelun tässä vaiheessa saada valiokunnalta huomioita, joita ennen lausuntokierrokselle lähettämistä on asiakirjojen valmistelussa vielä työstettävä. Asiakirjojen valmistelulle nimetty ohjausryhmä valmistelee asiakirjojen lausuntokierrosta kokouksessaan 1.9.2023, minkä johdosta valiokunnan jäsenten kommentit kootaan 29.8.2023 mennessä lähetettäväksi ohjausryhmälle.

Käynnistyvän lausuntokierroksen kommentit tulevat vaikuttamaan asiakirjojen sisältöön. Lausuntokierroksen kuluessa voidaan valmisteltavien asiakirjojen toimeenpanosuunnitelmiin tarvittaessa tehdä täydennyksiä esim. uusimman kouluterveyskyselyn tulosten vuoksi. 

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta antaa varsinaisen lausuntonsa asiakirjoista lausuntokierroksen jälkeen tehtyjen muokkausten jälkeen loppusyksystä 2023.

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • merkitsee alueelliset lakisääteiset hyvinvointisuunnitelmat tiedoksi
  • antaa kommenttinsa 29.8.2023 mennessä ohjausryhmän käsittelyä varten.

Päätös

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • merkitsi alueelliset lakisääteiset hyvinvointisuunnitelmat tiedoksi
  • antaa kommenttinsa 29.8.2023 mennessä ohjausryhmän käsittelyä varten.

Kokouskäsittely

Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen esitteli valiokuntalaisille Pirkanmaan hyvinvointialueen lakisääteisen hyvinvointikertomuksen ja – suunnitelmat. 

Maarit Varjonen-Toivonen ehdotti, että valiokuntalaisten kommentit kootaan ennen lausuntokierrosta etäfasilitointimenetelmällä. Sovittiin, että kommentointilinkki, joka on auki 29.8.2023 klo 16 saakka, lähetetään valiokuntalaisille erillisellä sähköpostilla sihteeerin toimesta.

Valiokuntalaisten antamat kommentit koostetaan oheismateriaaliksi. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).