§ 111/2023 Hoitotarvikepalvelun kotiinkuljetuksen kriteerit

Lataa 

19220/2023

Päätöspäivämäärä

23.8.2023

Päätöksen tekijä

Vastaava johtajaylilääkäri

Päätöksen perustelut

HS 22 § 1. kohta

Esitys

Hoitotarvikepalvelu perustuu terveydenhuoltolakiin ja asiakasmaksulakiin sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksiin.

Terveydenhuoltolain (1326/2010) 24 §:n mukaan hyvinvointialueen tehtävänä on järjestää alueensa asukkaiden sairaanhoitopalvelut. Sairaanhoitopalveluihin sisältyvät hoitosuunnitelman mukaiset pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittavat hoitotarvikkeet.

Kotisairaanhoidossa käytettävät hoitosuunnitelman mukaiset pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittavat hoitotarvikkeet sisältyvät hoitoon.

Sairauden hoitoon liittyvät hoitotarvikkeet ovat käyttäjilleen maksuttomia (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/1992 5§).

Terveyskeskusten hoitotarvikepalvelua ohjaa Sosiaali- ja terveysministeriön yleiskirje (Kuntainfo nr 4/2013, STM ja Kuntaliitto).

Selvitys kuntien hoitotarvikepalvelusta, Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2014:28.

Päätös

Hoitotarvikkeet voidaan toimittaa suoraan kotiin, mikäli hoitotarvikepalvelusta on myönnetty siihen oikeus seuraavin perustein:

  • Isokokoiset tavaralähetykset: Mikäli potilaalla on sairaudesta tai heikentyneestä toimintakyvystä johtuen merkittäviä vaikeuksia noutaa hoitotarvike noutolokerikosta tai alueen noutolokerikko ei mahdollista isokokoista tavaraa
  • Kuljetuksessa huomioitava kotihoidon kuljetusmahdollisuudet, tarvittaessa kotiinkuljetus   
  • Poikkeustilanteessa asiakkaat, joilla on merkittäviä ongelmia joko tilauksen tai noudon suhteen (sairauden, alentuneen toimintakyvyn,sosiaalisen tms. asian vuoksi). 
  • Ei itsellä eikä läheisellä ole puhelinta, johon voi lähettää tekstiviestin.  


Kotiinkuljetuksesta päättää hoitotarvikepalvelun osastonhoitaja, kielteisen päätöksen tekee apulaisylilääkäri. 
Tilanne arvioidaan uudelleen asiakkaan tilanteen muuttuessa tai noutopistepalvelun laajentuessa.

Allekirjoitus

Sirpa Rainesalo, vastaava johtajaylilääkäri

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue