Aluehallitus, kokous 15.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 114 Monipalveluvaliokunnan mietintö lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen järjestämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella

13374/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markku Virkamäki, Aluevaltuuston Jäsen, Markku.Virkamaki@pirha.fi
Nella Lehtinen, VALIOKUNTAKOORDINAATTORI, nella.lehtinen@pirha.fi

Perustelut

Monipalveluvaliokunnan lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen järjestämistä koskevan mietintöä on valmisteltu kesäkuusta 2023 lähtien. Monipalveluvaliokunta on kuullut kokouksiensa yhteydessä eri asiantuntijoita sekä vieraillut halukkaiden valiokunnan jäsenten kanssa lokakuussa 2023 Abnoy Oy:n Villa Keikyän vaativan lastensuojelun erityisyksikkössä.

Pienryhmätyönä valmisteltu mietinnön viimeistelystä on vastannut puheenjohtajisto. Mietintöluonnos sekä asiantuntijalausuntojen yhteenveto ovat oheismateriaalina.

Monipalveluvaliokunnan mietintö julkaistaan hyväksymisen jälkeen muistion liitteenä sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen internet-sivuilla.

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta päättää

  • hyväksyä valiokuntamietinnön lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen järjestämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella ja
  • toimittaa mietinnön tiedoksi aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle.

Päätös

Monipalveluvaliokunta päätti

  • hyväksyä valiokuntamietinnön lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen järjestämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella
  • toimittaa mietinnön tiedoksi vastaavalle sote-palvelujen johtamisen tuen palvelujen vastaavalle johtajaylilääkärille ja
  • toimittaa mietinnön tiedoksi aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle toimenpiteitä varten.

Kokouskäsittely

Markku Virkamäki esitti, että mietintö toimitetaan tiedoksi myös vastaavalle johtajaylilääkäri Sirpa Rainesalolle.

Monipalveluvaliokunta päätti yksimielisesti lisätä päätösehdotuksen toisen kohdan loppuun maininnan "toimenpiteitä varten".

Valmistelija

  • Nella Lehtinen, VALIOKUNTAKOORDINAATTORI, nella.lehtinen@pirha.fi
  • Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
  • Paula Paavilainen, VASTAAVA HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, paula.paavilainen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntien työjärjestyksen mukaan valiokunnat voivat esittää huomioita, vaihtoehtoja, tarpeita, epäkohtia tai tavoitteita valiokuntamietinnön muodossa. Valiokuntamietintö voi pohjautua useaan valiokunnan kokoukseen ja asiantuntija-analyyseihin. Valiokuntamietintö on kokousmuistiota laajempi ja syvällisempi analyysi aihealueeseen ja sisältää valiokunnan perustellun näkemyksen käsiteltävästä asiasta. Lisäksi se voi sisältää toimenpidesuosituksia.  

Monipalveluvaliokunta on valmistellut mietinnön lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen järjestämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella ja hyväksynyt sen yksimielisesti 20.2.2024 § 13.

Monipalveluvaliokunnan mietinnössä esille tuomia asioita selvitetään sosiaali- ja terveysjohtajan tammikuussa 2024 (31.1.2024, § 11/2024) asettamassa lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluja selvittävässä työryhmässä. 

Työryhmän tehtävänä on valmistella kokonaisselvitys Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten ja nuorisopsykiatrian sekä lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmän nykytilasta. Selvitystyössä kiinnitetään erityistä huomiota lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden ydinongelmiin. Selvityksen tavoitteena on löytää keinot palvelujen tarjonnan ja kysynnän epätasapainon korjaamiseksi sekä peruspalveluiden ja erikoissairaanhoidon välisen työnjaon, hoidonporrastuksen ja tiedonkulun parantamiseen. Samalla haetaan yhdessä ratkaisuja henkilöstöä kuormittaneisiin tilanteisiin. Tarvittaessa selvitystyössä tehdään myös hallinnollista ja rakenteellista arviointia. 

Selvityksessä esitetään konkreettiset ja realistiset tavoitteet ja toimenpiteet tunnistettujen ongelmien ratkaisemiseksi. Työ linkitetään hyvinvointialuestrategiaan ja sen toimeenpano-ohjelman tavoitteisiin. Toimenpideohjelma esitellään selvitystyön ohjausryhmälle viikolla 25 ja varsinainen loppuraportti ratkaisumalleineen laaditaan syyskuun 2024 alkuun mennessä.

Monipalveluvaliokunnan mietintöä hyödynnetään selvityksen valmistelussa.

Liitteenä monipalveluvaliokunnan mietintö.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä tiedoksi liitteenä olevan monipalveluvaliokunnan mietinnön ja saattaa mietinnön edelleen tiedoksi aluevaltuustolle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Aluehallituksen varajäsen Jori-Pekka Träskbäck saapui kokoukseen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).