Aluehallitus, kokous 15.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 113 Perinnöt ja lahjoitukset: päätösvallan delegointi

30981/2023

Valmistelija

  • Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
  • Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Hallintosäännön 16a §:n 11-kohdan mukaan hyvinvointialuejohtajan tehtäviin kuuluu alle 100 000 euron arvoisen perinnön tai lahjoituksen vastaanottamisesta hyvinvointialueelle ja perinnön tai lahjoituksen toimeenpanoon liittyvistä tehtävistä sekä varojen käytöstä. Hyvinvointialuejohtaja on delegoinut edellä mainitun toimivallan hallintojohtajalle Pirkanmaan hyvinvointialueen hallinnon toimintasäännöllä. 

Aluehallituksen yleistoimivaltaan kuuluu 100.000,00 euron suuruiset ja sen ylittävien arvoisten perintöjen tai lahjoitusten vastaanottaminen hyvinvointialueelle ja perinnön tai lahjoituksen toimeenpanoon liittyvät tehtävät sekä varojen käytöstä huolehtiminen. Käytännössä nämä on aina delegoitu lahjoituksen vastaanottamista koskevassa päätöksessä hallintojohtajalle.

Aluehallitukselle esitetään, että se delegoi edellä mainitun päätösvallan hallintojohtajalle. Lahjoituksen tai perinnön vastaanottaminen hyväksyttäisiin yhä julkisella viranhaltijapäätöksellä salassapitoon liittyvät seikat huomioiden. Aluehallitukselle tuotaisiin jatkossa vuosittain raportti Pirkanmaan hyvinvointialueelle tehdyistä lahjoituksista. Tämä osaltaan vähentää aluehallitukselle mahdollisesti tuotavien asioiden määrää, mutta varmistetaan jatkossakin aluehallituksessa tarvittava ja täsmällinen informaatio lahjoituksiin liittyen. Samalla lahjoituksiin liittyvää toimeenpanoa saadaan nopeutettua.

Selvyyden  vuoksi todetaan, että lahjoitusten ja muiden testamenttivarojen hallinnointi siirretään Tays Tukisäätiölle aluehallituksen erillisen päätöksen mukaisesti.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • delegoida päätösvalta 100.000 euroa ja sen ylittävän arvoisten perintöjen ja lahjoitusten vastaanottamisesta hyvinvointialueelle ja perinnön tai lahjoituksen toimeenpanoon liittyvistä tehtävistä sekä varojen käytöstä hallintojohtajalle ja
     
  • edellyttää, että aluehallitukselle raportoidaan vuosittain vastaanotetuista lahjoituksista.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Lassi Kaleva, Hanna Laine, Jari Andersson, Milka Hanhela, Tapio Visakorpi ja Juhani Sand ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyssä (HL 28 § 1 mom 5 kohta, Tays tukisäätiön hallituksen jäsenyys) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Esteellisyydet todettiin. 

Kokouskäsittely

Aluehallituksen varajäsenet Veikko Vallin ja Leena Mankkinen saapuivat kokoukseen. Vallin poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Aluehallituksen 1.varapuheenjohtaja Hanna Laine poistui kokouksesta kokonaan ennen päätöksentekoa.

Aluehallituksen jäsen Marko Jarva poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Tays Tukisäätiö ry

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
asiointi.pirha.fi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.