Asiakkuus- ja laatujaosto, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Tietojohtaminen ja tekoäly Pirkanmaan hyvinvointialueella

8679/2024

Valmistelija

  • Emil Ackerman, TIETOJOHTAJA, emil.ackerman@pirha.fi

Perustelut

Tietojohtaminen on Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian mukaan yksi viidestä onnistumisen edellytyksestä. Strategian toimeenpano-ohjelman alatavoite 4.2 tähtääkin siihen, että ”tiedolla johtamisen rakenteet on kehitetty ja tieto on päätöksentekoa tukevaa”. Lyhyesti sanottuna tietojohtaminen koostuu tiedon tuottamisesta, jalostamisesta ja hyödyntämisestä. Niiden avulla pyritään siihen, että organisaatiossa on oikea tieto oikea-aikaisesti oikeilla henkilöillä ja oikeassa muodossa toiminnan ja päätöksenteon tukena.

Tietojohtamisen edistämistä Pirkanmaan hyvinvointialueen ensimmäisinä vuosina raamittavat paljon päätöksenteon kannalta keskeisten tietojärjestelmien suuri määrä, sekä erilaiset tiedon hyödyntämisen toimintatavat. Nämä haastavat organisaatiota sekä tiedon tuottamisen, jalostamisen ja hyödyntämisen suhteen.

Tietojohtamisen ohjelmassa on määritetty eri osa-alueille tavoitteet vuoden 2025 loppuun mennessä: 1. Data on laadukasta, luotettavaa ja vertailukelpoista; 2. Tieto on saatavilla nopeasti ja oikea-aikaisesti toiminnan eri tasoilla ja 3. Tiedolla johtamista hyödynnetään systemaattisesti toiminnan johtamisessa, ohjauksessa ja kehittämisessä.

Jo nykyisellään hyvinvointialueella hyödynnetään useita visuaalisia raportteja toiminnan tukena eri tarpeisiin kuten esimerkiksi kokonaiskuvan hahmottamiseen, prosessien seurantaan ja toiminnan kehittämiseen. Kaikkien raporttien perustana on kuitenkin laadukkaasti tuotettu ja jalostettu, luotettava tieto. Järjestelmistä jalostettu luotettava tieto on jatkossa myös monen tekoälysovelluksen hyödyntämisen elinehto.

Pirkanmaan hyvinvointialueelle on perustettu tekoälyfoorumi ohjaamaan tekoälyratkaisuiden hyödyntämistä hyvinvointialueella. Foorumin tehtävänä on mm. priorisoida eri projektien ja teknologioiden välillä sekä arvioida tekoälytarpeita esimerkiksi suhteessa saavutettaviin hyötyihin, lainsäädäntöön ja skaalautuvuuteen. Tekoälyä hyödynnetään hyvinvointialueella jo ohjelmistorobotiikan muodossa ja kokeiluja tehdään mm. avoimen palautteen analysointiin liittyen.

Liitteenä diaesitys "Tietojohtaminen ja tekoäly Pirhassa".

Ehdotus

Esittelijä

  • Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi

Asiakkuus- ja laatujaosto päättää

  • merkitä tiedoksi alustuksen tietojohtamisesta ja tekoälystä Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana tietojohtaja Emil Ackermania.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).