Aluehallitus, kokous 29.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 129 Pirkanmaan hyvinvointialueen luottamushenkilöiden toimielinten pöytäkirjojen sähköinen allekirjoittaminen

10119/2024

Valmistelija

  • Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen toimielinten, valiokuntien ja vaikuttamistoimielinten kokoustyöskentely tapahtuu sähköisesti. Päätöksenteon ympäristö perustuu CaseM- asianhallintajärjestelmän ja Microsoft O365- ympäristön käyttöön. Kokouskutsut ja pöytäkirjojen allekirjoitukset tehdään sähköisesti ja esityslistaan liityvät materiaalit tallennetaan sähköiseen järjestelmään. Sähköinen työskentely perustuu Pirkanmaan väliaikaisen toimielimen (Vate) linjauksiin ja päätökseen 26.11.2021 § 92 (pöytäkirja liitteenä).

Hyvinvointialueella on voimassa Vaten 26.11.2021 päättämät linjaukset. Hyvinvointialueen toimielimet, valiokunnat ja vaikuttamistoimielimet ovat siirtyneet vaiheittan vuoden 2023 lopulla ja 2024 alkupuolella kokouspöytäkirjojen sähköisen allekirjoituksen käyttöön eSignature- järjestelmällä. eSignature- järjestelmässä on käytössä vahva tunnistautuminen ja järjestelmä on sidoksissa CaseM- asianhallintajärjestelmän kanssa. Allekirjoitus on tärkeä päätöksen lainvoimaisuuteen ja toimeenpanokelpoisuuteen liittyvä vaihe. Päätös katsotaan syntyneen vasta pöytäkirjan tarkastuksella. Puheenjohtajan allekirjoitus varmentaa päätöksen oikeellisuuden sekä aitouden ja päätös on vasta sen jälkeen pantavissa täytäntöön. Julkisuuslaki (621/1999) lähtee perusolettamuksesta, että pöytäkirjat allekirjoitetaan tai vastaavalla tavalla varmennetaan. Julkisuuslain 6 §:n mukaan viranomaisen laatima pöytäkirja tulee pääsäännön mukaan julkiseksi, kun se on tarkastuksen jälkeen allekirjoitettu tai vastaavalla tavalla varmennettu.

Niille, joille sähköinen allekirjoitus ei perustellusta syystä sovellu, valmistellaan mahdollisuus varmentaa pöytäkirjan oikeellisuus muulla tavoin. Tämä tulisi kysymykseen erityisesti vaikuttamistoimielimissä. Korona-aikana tilapäisenä ratkaisuna käytetty sähköpostikuittaus ei täytä enää hyvän hallinnon ja lainsäädännön asettamia vaatimuksia pöytäkirjojen varmennukselle. 

Aluehallitus vastaa hyvinvointialueen taloudesta, toiminnasta ja hallinnosta sekä viime kädessä asiakirjahallinnon lainmukaisuudesta.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • vahvistaa Vaten päätökseen 26.11.2021 liittyvät sähköisen kokouskäytännön linjaukset noudatettaviksi hyvinvointialueen toimielimissä, valiokunnissa ja vaikuttamistoimielimissä. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
asiointi.pirha.fi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.