Aluehallitus, kokous 10.3.2022
Pöytäkirja on tarkastettu
Valmistelija
-
Heli Hirvelä, heli.hirvela@pirha.fi
Perustelut
Laki hyvinvointialueesta mahdollistaa valtuustoryhmän toiminnan tukemisen (§ 27 611/2021) silloin kun valtuutetut ovat muodostaneet valtuustoryhmiä. Valtuustoryhmän voi muodostaa yksikin valtuutettu. Valtuustoryhmien muodostamisessa tulee noudattaa hallintosäännön määräyksiä. Hyvinvointialue voi tukea taloudellisesti valtuustoryhmien sisäistä toimintaa sekä toimenpiteitä, joilla valtuustoryhmät edistävät hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Tuen avulla hyvinvointialue pyrkii talousarvion puitteissa parantamaan valtuustoryhmien toimintaedellytyksiä.
Tuki voidaan myöntää määrättyihin käyttötarkoituksiin ja tuen myönnetty määrä valtuustoryhmittäin tulee ilmoittaa hyvinvointialueen tilinpäätöksessä.
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus päättää valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteet seuraavasti:
-
Pirkanmaan hyvinvointialue myöntää tukea valtuustoryhmien toimintaan vuosittain enintään talousarviossa varattujen määrärahojen verran.
-
Tuen suuruuteen vaikuttaa valtuustoryhmän koko siten, että ryhmälle myönnettävän tuen enimmäismäärä vuodessa on talousarviossa varattu määräraha jaettuna valtuutettujen määrällä kerrottuna valtuustoryhmässä olevien valtuutettujen lukumäärällä. Tukea myönnettäessä valtuutettujen lukumäärä valtuustoryhmissä määräytyy vaalivuonna ensimmäisen järjestäytymisilmoituksen mukaan (normaalisti kesäkuu).
-
Tukea haetaan kerran vuodessa, paitsi niinä vuosina jolloin valtuustokausi vaihtuu. Tällöin tukea haetaan kahdesti vuodessa. Tukea haetaan hyvinvointialueen laatimalla hakulomakkeella, jossa tulee olla eriteltynä tuen käyttötarkoitus ja arvioidut kustannukset. Tuen käytöstä edellisellä maksukaudella tulee antaa aina selvitys ennen uuden tuen myöntämistä. Mikäli tuen saaja ei anna määräaikaan mennessä hyväksyttävää selvitystä, tuki voidaan periä takaisin. Jos tukea ei ole käytetty kokonaisuudessaan myönnettyyn tarkoitukseen, tuen myöntänyt viranhaltija voi periä maksetun tuen tai osan siitä takaisin tai vähentää seuraavan vuoden tuesta maksetun tuen tai osan siitä. Aluehallitus saa vuosittain raportin tuen käytöstä.
-
Tuesta ja takaisinperinnästä päättää hallintosäännössä määrätty viranhaltija aluehallituksen määräämien periaatteiden mukaisesti yhdenvertaisuusperiaatteita noudattaen.
-
Myönnettävän tuen osalta sisäisen toiminnan hyväksyttäviä kustannuksia ovat
esimerkiksi:
-
valtuustoryhmän toimintaa tukevan sihteerin tai muun henkilöstön palkkakustannukset ja muut tehtävään liittyvät välittömät kulut
-
valtuustoryhmän toimintaa tukevien sisäisten tilaisuuksien kustannukset (seminaarit, suunnittelutilaisuudet, tilakustannukset, tarjoilut, jne.)
-
valtuustoryhmän jäsenten tai toimintaa tukevan henkilöstön koulutuskustannukset silloin kun koulutus liittyy valtuustoryhmän toimintaedellytysten parantamiseen (esim. viestintään liittyvät koulutukset)
-
valtuustoryhmän toiminnan kannalta välttämättömien laitteiden hankinta- ja ylläpitokustannukset (kamera, laitteisto, ohjelmistot, jne.), jos valtuustoryhmän käyttöön annetut laitteet eivät ole riittäviä.
-
tilaisuuden tulee lähtökohtaisesti liittyä koko valtuustoryhmän toimintaan ja maksettavan tuen tulee olla oikeassa suhteessa hankittuun palveluun tai tuotteen kustannuksiin nähden.
6. Tarvittaessa aluehallitus antaa tarkempia tulkintaohjeita.
Vuonna 2022 valtuustoryhmän ensimmäisen tuen maksukausi on poikkeuksellisesti 1.3. - 31.12.2022 ja valtuustoryhmien koko määräytyy ensimmäisen valtuustoryhmien ilmoituksen mukaisesti (maaliskuu). Vuoden 2022 tuki maksetaan kymmeneltä kuukaudelta. Yksilöidyt tukihakemukset on toimitettava hyvinvointialueelle 25.3.2022 mennessä erillisellä hakulomakkeella. Vuoden 2022 tuki saadaan valtiolta ja valtio voi rahoituksessaan asettaa lisäehtoja sen käyttötarkoitukseen.
Ehdotus
Esittelijä
-
Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi
Aluehallitus päättää
- hyväksyä valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteet esittelytekstin mukaisesti.
Päätös
Aluehallitus päätti
- hyväksyä valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteet esittelijän kokouksessa esittelytekstiin tekemin muutoksin.
Kokouskäsittely
Esittelijä teki esittelytekstiin seuraavan muutoksen koskien valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteita : Kohta 3: Virke "Tukea haetaan kerran vuodessa maksukaudella 1.6. - 31.5." muutetaan kuulumaan seuraavasti: "Tukea haetaan kerran vuodessa, paitsi niinä vuosina jolloin valtuustokausi vaihtuu. Tällöin tukea haetaan kahdesti vuodessa." Kohdan loppuun lisätään viimeiseksi lauseeksi: "Aluehallitus saa vuosittain raportin tuen käytöstä".
Lisäksi esittelijä teki esittelytekstiin seuraavan muutoksen: Esittelytekstin viimeisen kappaleen ensimmäisessä virkkeessä määritelty ensimmäisen tuen maksukausi "1.3.2022-31.12.2023" muutetaan kuulumaan seuraavasti: "1.3.-31.12.2022".
Muutoksenhaku
Oikaisuvaatimusohje
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).
Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).
Oikaisuvaatimus tehdään Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitukselle.
Postiosoite: PL 2000, 33521 Tampere
Käyntiosoite: Biokatu 12, 3. krs, Kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi
Oikaisuvaatimus
Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteluineen ja se on tekijän allekirjoitettava. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.