Perustelut
Työllisyydenhoidon yhdyspinnalla tarkoitetaan kuntien työllisyyspalvelujen (kuntakokeilu) ja Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaalipalvelujen ja terveyspalvelujen lakisääteisen yhdyspinnan organisointia. Kuntien ja hyvinvointialueen lisäksi toimijoina ovat myös Kela ja TE- keskus.
Aluehallitus käsitteli yhdyspinnan tilannekatsausta iltakoulussaan 30.3.2023. Lakisääteisiä työllisyydenhoidon monialaisen yhteistoiminnan (TYP)-sopimuksia ei ole saatu tehtyä kuntien, Kelan ja hyvinvointialueen kesken hyvinvointialueelle siirtyneiden resurssien riittämättömyyden ja toiminnan organisoinnin keskeneräisyyden vuoksi ja lisäksi lakisääteisten suunnitelmien laatiminen on ruuhkautunut.
Yhteisten toimintamallien löytämiseksi päätettiin tuolloin perustaa yhteiset monialaiset työryhmät ja sovittiin tilannekatsauksen tuominen aluehallituksen tietoon. Työryhmien työn tuli olla valmiina toukokuun loppuun mennessä, ja tavoitteena on saada laadittua yhdyspintaa koskevat sopimukset viimeistään syksyllä 2023.
Työryhmät työstivät toimintaehdotuksia ja resurssitarpeita, mutta organisoitumistapaan jäi edelleen ristikkäisiä näkökulmia. Hyvinvointialueen organisoitumisen näkökulmasta jatkossa aktivointisuunnitelmat tehdään kirjallisella menettelyllä asiakasohjauksessa ja samalla seulotaan sosiaalihuollon tarpeessa olevat. Monialaiset suunnitelmat tehdään osana sosiaalityön perustehtävää alueellisissa tiimeissä, jolloin asiakasta ei siirretä työntekijältä toiselle, asiakasprosessi selkiytyy ja sosiaalihuollon resurssit pystytään turvaamaan lakisääteisiin tehtäviin koko hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueen osalta työllisyydenhoidon yhdyspinnan toteuttamiseksi mallin mukaisesti järjestetään sisäisesti nyt arvioitu tarvittava kahden sosiaalityöntekijän ja seitsemän sosiaaliohjaajan työpanos. Työntekijää kohden työllisyysyhdyspinnan työtehtäviin on käytettävissä työajasta jatkossa noin 20–30 %.
Yhdyspinnan osapuolet huolehtivat osaltaan työllisyysyhdyspinnan palvelujen riittävästä resurssoinnista ja osaavan henkilöstön nimeämisestä yhteispalveluun syksyn aikana. Hyvinvointialue osoittaa TYP-toimintaan työikäisten sosiaalityön resurssia asiakastarpeen mukaan. Tämän pohjalta uudet TYP-sopimukset viimeistellään ja allekirjoitetaan syksyllä.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.