Aluehallitus, kokous 26.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 229 Pirkanmaan hyvinvointialueen avustustoiminnan yleiset periaatteet

523/2022

Valmistelija

  • Johanna Sola, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, johanna.sola@pirha.fi
  • Noora Salminen, SUUNNITTELIJA, noora.e.salminen@pirha.fi
  • Anu Kallio, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, anu.kallio@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus on kokouksessaan 24.10.2022 (§ 252) hyväksynyt Pirkanmaan hyvinvointialueen yleiset avustusperiaatteet.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain (612/2021) 7§:n mukaisesti hyvinvointialueen on edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. 

Hyvinvointialue avustaa lakisääteisiä tehtäviään tukevaa ja täydentävää järjestölähtöistä toimintaa. Avustukset on tarkoitettu sote-järjestöille ja muille hyvinvointia ja terveyttä edistäville järjestöille ja pelastusalan toimijoille, silloin kun niiden toiminta on alueellista tai hyvinvointialueen tasoista.  

Sote-yhdistyksiä, -järjestöjä ja -säätiöitä on Pirkanmaalla vuoden 2022 tilastojen mukaan yhteensä 903 kpl.  Vuoden 2023/2024 myönnettyjen järjestöavustusten mukaan Pirkanmaalla avustuksia myönnetään 3,40 €/asukas. Hyvinvointialueen avustustoiminnan yleiset periaatteet on päivitetty yhteistyössä eri palvelulinjojen kanssa ja niiden valmistelussa on kuultu järjestötahoja.

Pirkanmaan hyvinvointialue on jakanut järjestöavustuksia vuosina 2023 ja 2024 noin 1,7 milj. €/vuosi. Avustusvalmistelua on tehty laajassa yhteistyössä eri palvelulinjojen asiantuntijoiden kanssa. Avustustoiminnan yleisissä periaatteissa on ollut jonkin verran epäjohdonmukaisuuksia ja täydennystarpeita, minkä vuoksi niitä on ollut tarpeen päivittää. Tarkoituksena on ennaltaehkäistä tulevien avustushakujen käsittelyssä tulkinnanvaraisuuksia, joita aiempina vuosina on esiintynyt. Yleisten avustusperiaatteiden tekstejä mm. selkeytettiin ja tiivistettiin. Uutena kohtana myöntämisperusteisiin lisättiin vaatimus, että hakijalla tulee olla päivitetyt tiedot Palvelutietovarannossa ja/tai Lähellä.fi -palvelussa. Lisäksi tarkennettiin alueellisuuden määritelmää. Sote-järjestöjen sijaan päivitetyssä versiossa puhutaan järjestöistä, koska muutkin kuin sote-järjestöt tuottavat hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa. Avustettavan toiminnan tulee olla avointa muillekin kuin kyseisen järjestön jäsenille.

Pirhan yleisiä avustusperiaatteita on käsitelty aikaisemmin Pirhan järjestöyhteistyöryhmässä 11.3.2024, sote- johtoryhmässä 22.5.2024 ja 7.8.2024 ja hyvinvointialueen johtoryhmässä 13.8.2024. Lisäksi Pirhan vammaisneuvosto on 6.3.2024 kommentoinut luonnosta.

Liitteenä Pirkanmaan hyvinvointialueen päivitetyt yleiset avustusperiaatteet.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä Pirkanmaan hyvinvointialueen päivitetyt yleiset avustusperiaatteet.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola (HL 28 § 1 mom 5 kohta, Hengitysliitto hallituksen puheenjohtaja) ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyssä ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Esittelijänä asian käsittelyssä toimi hyvinvointialuejohtajan 1. varahenkilö konsernipalvelujohtaja Juhani Sand. 

Asiantuntijana kokouksessa paikalla integraatiojohtaja Tuukka Salkoaho.

Tiedoksi

Tuukka Salkoaho, Johanna Sola, Anu Kallio, Noora Salminen, Mari Lahtinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
asiointi.pirha.fi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.