Aluehallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 346 Lapsiperheiden kotipalvelua, perhetyötä ja tehostettua perhetyötä koskevan palvelutoiminnan osaliikkeenluovutus Pirkanmaan hyvinvointialueelle

26210/2023

Valmistelija

  • Titta Pelttari, LASTEN,NUORTEN,PERH.PAL.JOHTAJ, titta.pelttari@pirha.fi
  • Vesa Koskinen, PALVELUSSUHDEPÄÄLLIKKÖ, vesa.koskinen@pirha.fi
  • Anniina Tirronen, HANKINTAJOHTAJA, anniina.tirronen@pirha.fi

Perustelut

Perustelut

Pirkanmaan alueella on voimassa kaksi kuntien toteuttamaa laajaa sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistusta, joissa palveluntuottajana on Pihlajalinna Oyj paikallisten tytäryhtiöidensä kautta. Kolmostien Terveys Oy on tuottanut sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ulkoistussopimuksen perusteella Parkanon alueella 1.1.2015 alkaen ja Kihniön alueella 1.5.2015 alkaen. Mäntänvuoren Terveys Oy on tuottanut sote-palvelut Mänttä-Vilppulassa vuodesta 2016 ja Juupajoella 2018 alkaen. Kumpikin ulkoistussopimus on laadittu määräaikaisina sopimuskausien ollessa optioineen yhteensä viisitoista vuotta.

Ulkoistussopimuksissa palveluntuottajan vastuulle on määritelty laissa määriteltyjen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen mainittujen kuntien asukkaille. Palveluntuottajan vastuulle kuuluvia palveluita ovat sosiaali- ja terveyspalvelut laajasti, muun muassa perusterveydenhuolto ja ikääntyneiden ja vammaisten palveluja.

Mäntänvuoren Terveys Oy on tuottanut Mänttä-Vilppulan kaupungin kanssa tehtyjen palvelusopimusten perusteella sosiaali- ja terveystoimen palveluita 31.12.2022 saakka tilaajana Mänttä-Vilppulan kaupunki ja 1.1.2023 alkaen tilaajana Pirkanmaan hyvinvointialue. Pirkanmaan hyvinvointialueelle siirtyneeseen sopimuskokonaisuuteen neuvoteltiin muutossopimus, joka hyväksyttiin aluehallituksessa keväällä 2023.

Vuoden 2023 alkupuolelta lähtien on käyty Pihlajalinna Oy:n ja Mäntänvuoren Terveys Oy:n kanssa keskusteluja siitä, että Mäntänvuoren Terveys Oy:n palvelujen tuottamisvastuusta siirtyisi Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2024 kaikki päätöksillä toteutettava sosiaalihuolto- ja lastensuojelulain mukainen perhetyö. Edellä mainitun tehtäväsiirron myötä toteutuisi asiakaslähtöinen integraatio, yhteisten asiakkaiden kanssa tehtävän asiakastyön yhteinen johtaminen sekä tiedonkulun sujuvuus.

Koska keskusteluissa on ollut kysymys Mäntänvuoren Terveys Oy:n tuottamien palveluiden osalta palvelutoimintaosan siirtämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueelle, on kysymyksessä osaliikkeenluovutuksesta. Ko. palvelutoimintaa on tuottanut aiemmin nykyinen Mänttä-Vilppula sekä aiemmin osaltaan myös Juupajoki. Palvelutoiminnan siirron on tarkoitus koskea siirtyvinä palveluina lapsiperheiden kotipalvelua, perhetyötä ja tehostettua perhetyötä. Palvelutoiminnan siirto ei koske kuitenkaan varhaista perhetyötä.

Osaliikkeenluovutuksen valmistelu

Osaliikkeenluovutusta on valmisteltu edellä mainituista toiminnallisista syistä johtuen lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjalla palvelulinja- ja toimialuejohdon toimesta yhdessä Pihlajalinna Oy:n ja Mäntänvuoren Terveys Oy:n toimijoiden kesken.

Osaliikkeenluovutus koskee palvelutoiminnan siirtoa, jossa yhteydessä Pirkanmaan hyvinvointialueelle on siirtymässä palvelutoiminnan lisäksi asiakkaat sekä asiakkaita palvelutoiminnan osalta palveleva henkilöstö. Osaliikkeenluovutuksen yhteydessä on siirtymässä Mäntänvuoren Terveys Oy:stä yhteensä 4:n henkilötyövuoden verran tehtäviä.

Siirtyvää henkilöstöä on informoitu osaliikkeenluovutuksesta Mäntänvuoren Terveys Oy:n taholta, jonka jälkeen Pirkanmaan hyvinvointialueella on aloitettu yhteistoimintaneuvottelut koskien osaliikkeenluovutusta. Lisäksi siirtyvän henkilöstön kanssa on pidetty Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Mäntänvuoren Terveys Oy:n yhteistilaisuus 28.4.2023, jossa mahdollisen siirtyvän henkilöstön kanssa on käyty substanssiasioiden lisäksi mm. työsuhde-ehtojen ja -etujen vertailua.

Osaliikkeenluovutuksen osalta on aloitettu yhteistoimintaneuvottelut Pirkanmaan hyvinvointialueella järjestöjen edustajien kanssa 20.4.2023. Yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet 20.9.2023. Neuvotteluissa on käyty seuraavia asioita, joita liikkeenluovutuksen saajan tulee kuntia ja hyvinvointialueita koskevan yhteistoimintalain 11 §:n mukaan käydä järjestöjen edustajien kanssa ennen mahdollista liikkeenluovutusta:

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;

2) luovutuksen syyt;

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

Osaliikkeenluovutuksen tavoiteajankohdaksi on määritelty 1.1.2024, jolloin edellä mainittu palvelutoiminnan osa siirtyisi Pirkanmaan hyvinvointialueen omaksi tuotannoksi ja henkilöstö Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstöksi.  Luovutuksen ajankohta, luovutuksen syyt, luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset sekä suunnittelut työntekijöitä koskevat toimenpiteet on kirjattu henkilöstön siirtosopimukseen.

Päätöstoimivalta

Toimivalta liikkeenluovutusta koskevien asiakirjojen hyväksymiseen on aluehallituksella.

Henkilöstön siirtosopimuksen liitteiden tiedot täsmentyvät edelleen palvelutoiminnan siirtymisen täytäntöönpanohetkeen saakka. Sen vuoksi on tarpeen delegoida viranhaltijalle oikeus hyväksyä lopulliset liitteet.

Liitteenä luonnos henkilöstön siirtosopimuksesta, luettelo siirtyvistä tehtävistä sekä oheismateriaalina esitysmateriaali osaliikkeenluovutuksesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan osaliikkeenluovutusta koskevan palvelutoiminnan siirron, joka on sisällytetty henkilöstön siirtosopimuksen yhteyteen sekä
     
  • oikeuttaa sosiaali- ja terveysjohtajan hyväksymään palvelutoiminnan siirtoa kuvaavaan henkilöstön siirtosopimukseen tarvittavat teknisluonteiset tarkennukset sekä sen liitteeseen tulevat mahdolliset täsmennykset 31.12.2023 tilanteen mukaan,
     
  • tarkastaa pykälän kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen poistui kokouksesta pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Taru Kuosmanen, Titta Pelttari, Vesa Koskinen, Anton Kuivasto, Anniina Tirronen, Juuso Kuusisto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.