Aluehallitus, kokous 28.10.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 278 Pohjois-Pirkanmaan sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen

3082/2024

Valmistelija

  • Anniina Tirronen, HANKINTAJOHTAJA, anniina.tirronen@pirha.fi
  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi
  • Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi

Perustelut

Kolmostien Terveys Oy, Mäntänvuoren Terveys Oy ja Keiturin Sote Oy tuottavat Pohjois-Pirkanmaalla sosiaali- ja terveyspalveluita ulkoistussopimuksien perusteella. Keiturin Sote Oy on Pirkanmaan hyvinvointialueen 100-prosenttisesti omistama tytäryhtiö. Pirkanmaan hyvinvointialueen omistusosuus Pihlajalinna Oyj:n paikallisista tytäryhtiöistä on neljä (4) prosenttia Kolmostien Terveys Oy:stä, ja yhdeksän (9) prosenttia Mäntänvuoren Terveys Oy:stä.

Aluehallitus päätti helmikuussa 2024, että ko. ulkoistettujen alueiden palvelujen järjestämistä ja tuottamista arvioidaan valmistelemalla palvelukokonaisuutta ja järjestämistapaa koskevat yhtiökohtaiset tuotantotapa-analyysit.

Pohjois-Pirkanmaan alueen sopimukset

Pohjois-Pirkanmaan alueella on voimassa kolme erillistä kuntien solmimaa sosiaali- ja terveyspalveluiden sopimusta. Voimassa olevissa alkuperäisissä ulkoistussopimuksissa palveluntuottajilta on hankittu laissa määritellyt sosiaali- ja terveyspalvelut sopimukseen sisältyvien kuntien alueella asuville asukkaille. Sopimukset on tehty kuntien toimintaympäristöön sopiviksi useita vuosia ennen järjestämisvastuun siirtymistä hyvinvointialueelle. Palveluntuottajan vastuulle kuuluvia palveluita ovat sosiaali- ja terveyspalvelut laajasti, muun muassa perusterveydenhuolto sekä ikääntyneiden ja vammaisten palvelut.

Keiturin Sote Oy on tuottanut sopimukseen perustuvat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Virrat-Ruovesi yhteistoiminta-alueella 1.1.2016 alkaen. Sopimus on laadittu määräaikaisena sopimuskauden ollessa yhteensä 15 vuotta, jonka jälkeen sopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi yhden vuoden irtisanomisajalla.

Kolmostien Terveys Oy on tuottanut sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ulkoistussopimuksen perusteella Parkanon alueella 1.1.2015 alkaen ja Kihniön alueella 1.5.2015 alkaen. Mäntänvuoren Terveys Oy on tuottanut sosiaali- ja terveyspalvelut Mänttä-Vilppulassa 1.8.2016 ja Juupajoella 1.1.2018 alkaen. Kumpikin Pihlajalinna Oyj:n paikallisten tytäryhtiöiden ulkoistussopimus on laadittu määräaikaisina sopimuskausien ollessa optioineen yhteensä 15 vuotta.

Edellä mainitut sopimukset ovat sopijapuolten välisillä muutossopimuksilla siirtyneet 1.1.2023 alkaen hyvinvointialueelle. 

Muutossopimuksilla sopimukset ja palvelutuotanto on saatettu paremmin vastaamaan muuttunutta lainsäädäntöä ja Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelurakennetta sekä haluttuja järjestämisratkaisuja. Muutokset ovat rajautuneet järjestämisvastuun kannalta vain välttämättömiin seikkoihin. Muutossopimusten yleisenä lähtökohtana on, että aikaisemmat ulkoistussopimukset sitovat kumpaakin sopijaosapuolta. Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa alueiden viranomaistoiminnasta. Sopimuksien vuosihinnat tarkistetaan vuosittain osapuolten välisissä hintaneuvotteluissa.

Sopimuksiin sisältyvä palvelutuotanto on supistunut muutosten myötä, esimerkiksi sairaala- ja poliklinikkaolosuhteita vaativa erikoissairaanhoito ja päivystyksellinen hoito siirtyivät kokonaisuudessaan hyvinvointialueelle. Lasten, nuorten ja perheiden palveluja on siirtynyt Kolmostien Terveys Oy:n ja Mäntänvuoren Terveys Oy:n sopimuksista hyvinvointialueelle.

Kolmostien Terveys Oy:n sopimukseen on vuoden 2023 muutossopimuksella (Aluehallitus 22.5.2023) sisällytetty irtisanomisehto. Irtisanomisaika on vähintään 14 kuukautta. Irtisanomisehdon mukaan kummallakin osapuolella on oikeus irtisanoa palvelusopimus päättymään irtisanomisesta seuraavan kalenterivuoden loppuun, elleivät osapuolet nimenomaisesti sovi tästä poikkeavasta irtisanomisajasta. Mäntänvuoren Terveys Oy:n sopimus ei sisällä irtisanomisehtoa, sopimus on voimassa 31.7.2031 saakka.

Alueen väestö

Pohjois-Pirkanmaan alue on maantieteellisesti laaja ja harvaan asuttua. Alueella olevien kuntien väestö vähenee väestöennusteiden mukaan ja ikääntyneen (yli 75-vuotiaan) väestön määrä kasvaa vuoteen 2035 mennessä kaikissa kunnissa.

Pohjois-Pirkanmaan alueen väestöpohja:

  • Keiturin Sote Oy:n alueen (Virrat ja Ruovesi) yhteenlaskettu väestö (31.12.2023): 10 399.  
  • Kolmostien Terveys Oy:n alueen (Parkano ja Kihniö) yhteenlaskettu väestö (31.12.2023): 7 872.  
  • Mäntänvuoren Terveys Oy:n alueen (Mänttä-Vilppula ja Juupajoki) yhteenlaskettu väestö (31.12.2023): 10 979.
      

Johtopäätökset tuotantotapa-analyysien pohjalta 

Valtakunnallisten kuntakohtaisten sote-toiminnan nettokäyttökustannustilastojen (2022) ja hyvinvointialuetasoisten sote-toiminnan nettokäyttökustannusten (2022–2023) vertailun perusteella em. yhtiöiden toiminta ei näyttäydy kustannustehokkaana verrattuna kuntakohtaisiin sote-nettokäyttökustannuksiin tai verrattuna hyvinvointialueen keskimääräisiin sote-nettokäyttökustannuksiin.

Tällä hetkellä on kolme erillistä ja erilaisia ehtoja sisältävää sopimusta Pohjois-Pirkanmaan alueen palvelujen järjestämiseksi. Yksittäisten sopimusten väestöpohja on pieni. Sopimusten hallinnointi sekä palvelutuotannon ohjaus, seuranta ja valvonta sitoo kaikkien osapuolten työpanosta. Analyysien johtopäätöksinä voidaan todeta, että Pohjois-Pirkanmaan alueen osaulkoistustoimintamallit ovat raskaita hallinnoitavia suhteessa niiden väestöpohjaan ja tukevat heikosti tilaajan strategisia kehittämisen ja palvelujen järjestämisen tavoitteita yhdenmukaisten ja yhdenvertaisten palvelujen kehittämiseksi Pirkanmaan hyvinvointialueella. Pirkanmaan hyvinvointialue toimii strategiansa mukaisesti monituottajamallilla ja haluaa edistää monituottajuutta ja toimivia markkinoita. Pohjois-Pirkanmaan palvelujen tuottamisen kokonaisuutta tulisi tarkastella yhtenä kokonaisuutena ja pitkällä aikavälillä. Mikäli Pohjois-Pirkanmaan alueen sote-palvelut otetaan omaan tuotantoon, riski henkilöstön saatavuudesta tulisi kokonaisuudessaan hyvinvointialueelle.

Johtopäätösten pohjalta esitetään Pohjois-Pirkanmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamista yhtenä kokonaisuutena ja että edeltävänä toimenpiteenä hankintasopimus palvelujen järjestämisestä Kolmostien Terveys Oy:n ja Pihlajalinna Terveys Oy:n kanssa irtisanotaan. Lisäksi valmistaudutaan Keiturin Sote Oy:n toiminnan liikkeenluovutukseen ja mahdolliseen myöhempään yhtiön lakkauttamiseen. Hankittavan palvelukokonaisuuden ja oman tuotannon osuutta tarkastellaan hankinnan valmistelussa erityisesti kilpailutuksen käynnistämispäätöksen ja markkinavuoropuhelun yhteydessä.

Aluehallitusta on informoitu Keiturin Sote Oy:n analyysista 24.6.2024 ja Kolmostien Terveys Oy:n analyysista 30.9.2024.

Liitteenä esitys Pohjois-Pirkanmaan tuotantotapa-analyysit ja oheismateriaalina hankintasopimus sekä palvelusopimuksen muutosliite.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • että Pohjois-Pirkanmaan alueen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä ja tuottamista tarkastellaan yhtenä kokonaisuutena ja
     
  • irtisanoa Parkanon kaupungin ja Pihlajalinna-ryhmittymän (myöhemmin Pihlajalinna Terveys Oy ja Kolmostien Terveys Oy) välillä 12.12.2014 allekirjoitetun sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistamista koskevan hankintasopimuksen siihen tehtyine myöhempine muutoksineen (2021.48.1; 11054/2023) ja
     
  • käynnistää Pohjois-Pirkanmaan alueen sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamisen valmistelun.

Tiedoksi

Juhani Sand, Timo Tiainen, Taru Kuosmanen, Eeva Torppa-Saarinen, Titta Pelttari, Päivi Tryyki, Juha Kinnunen, Arto Ranta, Pasi Virtanen, Tarja Marjamäki, Sari Mäkinen, Juha Vasala, Pia Seppänen, Anna Mustonen, Tuukka Salkoaho, Emma Reponen, Anniina Tirronen, Virva Palomäki, Anne Lähde-Säteri, Senja Miettinen, Juha-Matti Sihvonen/Pihlajalinna, Seppo Kariniemi/Pihlajalinna