Monipalveluvaliokunta, kokous 16.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Monipalveluvaliokunnan valiokuntamietintö aikuispsykiatrian ja aikuisten päihdehuollon palveluiden järjestämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella

11028/2023

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntien työjärjestyksen mukaan valiokunnat voivat esittää huomioita, vaihtoehtoja, tarpeita, epäkohtia tai tavoitteita valiokuntamietinnön muodossa. Valiokuntamietintö voi pohjautua useaan valiokunnan kokoukseen ja asiantuntija-analyyseihin. Valiokuntamietintö on kokousmuistiota laajempi ja syvällisempi analyysi aihealueeseen ja sisältää valiokunnan perustellun näkemyksen käsiteltävästä asiasta. Lisäksi se voi sisältää toimenpidesuosituksia. 

Monipalveluvaliokunta aloitti valiokuntamietinnön valmistelun aikuispsykiatrian ja aikuisten päihdehuollon palveluiden järjestämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella syksyllä 2022. Joulukuun 2022 ja huhtikuun 2023 välillä mietintöä on käsitelty viidessä valiokunnan kokouksessa. Monipalveluvaliokunta on kuullut kokouksissaan useita asiantuntijoita liittyen laaja-alaisesti valmisteltavan mietinnön aihealueeseen, kuten aikuispsykiatrian palveluihin, mielenterveyden palvelujärjestelmän haasteisiin sekä päihdepalveluiden järjestämiseen Pirkanmaalla. Kuultuina asiantuntijoina ovat toimineet STM:n alaista Suomen mielenterveysstrategian laadintaa vuosille 2020-2030 johtanut professori, kokenut psykiatri, päihdealan järjestöjen toimitusjohtajia, mielenterveysjärjestön edustajia, hyvinvointialueen alan viranhaltijoita, päihdealan järjestötoimijoita sekä Hotuksen tutkija tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuvasta toiminnasta.

Valiokunta on jakautunut alkuvuodesta kuuteen pienryhmään valmistelemaan mietintöluonnosta. Pienryhmät ovat työskennelleet varapuheenjohtajien laatiman ohjeistuksen perusteella. Luonnokset talletetaan 12.5.2023 mennessä sovittuun yhteiseen työskentelytilaan. Tulevassa kokouksessa pienryhmät esittelevät valiokunnalle luonnoksensa.

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta jatkaa valiokuntamietinnön työstämistä kokouksessa, käsittelee sovittujen pienryhmien esitykset sekä sopii jatkatoimenpiteistä ennen valiokuntamietinnön hyväksymistä kesäkuun kokouksessa.

Päätös

Valiokunta sopi mietinnön valmistelun jatkotoimenpiteistä käydyn keskustelun pohjalta. Puheenjohtajisto valmistelee mietinnön johdannon ja pienryhmät tekevät muutokset tekstin sisältöön sekä rakenteisiin käydyn keskustelun perusteella 26.5.2023 mennessä. Mietintö hyväksytään valiokunnan kesäkuun kokouksessa.

Kokouskäsittely

Valiokunta käsitteli aikuispsykiatrian ja aikuisten päihdehuollon palveluiden järjestämistä Pirkanmaan hyvinvointialueella koskevan mietinnön valmistelua pienryhmien esitysten pohjalta.

  • Valiokunta keskusteli mielenterveys- ja päihdeongelmien ylisukupolvisuudesta ja totesi, että avoin keskustelu on tarpeen ja tärkeää. Lisäksi valiokunta totesi, että asiakaskokemuksen läpivienti Pirkanmaan hyvinvointialueen organisaatiossa edellyttää vahvaa luottamushenkilö ja virkamiesjohdon sitoutumista ja tätä tulisi korostaa mietinnössä.
  • Valiokunta keskusteli erityisesti henkilöstön pysyvyyden tärkeydestä päihde- ja mielenterveystyössä sekä esitti sen nostamista esille myös mietinnössä.
  • Valiokunta keskusteli työterveyshuollon tärkeydestä mielenterveys ja -päihdehuollossa sekä totesi työterveyshuollon yhtenä keskeisenä teemana olevan keskittymisen työpaikkojen mielenterveyttä tukevaan toimintaan. Työterveyshuollon ja hyvinvointialueen palvelujärjestelmän yhteistyön tehostaminen on tärkeä tuoda esiin mietinnössä. Valiokunta esitti itsemurhan ehkäisyohjelman lisäämistä mietintöön.
  • Valiokunta totesi, että on tärkeää tuoda mietinnössä esiin avo- ja sairaalapalveluiden jatkuvuus. Sairaalapalveluihin pitäisi päästä, kun avohoito ei riitä, sairaalassa riittävän pitkät hoitojaksot. Avohoidon kontakti pitäisi sopia jo ennen kotiutumista.
  • Valiokunta nosti keskustelussaan esille mielenterveysvaikutusten ennakkoarvioinnin käytön kunnissa ja pohti, millä laajuudella se on käytössä Pirkanmaan hyvinvointialueen kunnissa. 
  • Valiokunta totesi yleisesti mietinnöstä, että ryhmien luonnokset tulee vielä rakenteen osalta yhdenmukaistaa.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).