Työsuojelutoimikunta, kokous 29.9.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Salmonellatarkastukset Pirkanmaan hyvinvointialueen työyksiköissä

23442/2025

Valmistelija

  • Minna Riekkola, TYÖSUOJELUPÄÄLLIKKÖ, minna.riekkola@pirha.fi

Perustelut

Tartuntatautilain 1227/2016 ja – asetuksen 146/2017 mukaan työnantajalla tulee olla tieto siitä, että työntekijällä ei ole salmonellatartuntaa mikäli he työskentelevät elintarvikelain 297/2021 mukaisessa elintarvikehuoneistoksi katsottavassa tilassa. Ruokaviraston mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella on ikäihmisten ja vammaisten palvelulinjalla tällaiseksi katsottavia tiloja. Lainsäädännöllä suojataan haavoittuvia kuluttajaryhmiä.

Pirkanmaan hyvinvointialueella on laadittu ohjeistus terveydentilaselvitystä koskien elintarvikelainsäädännön piiriin kuuluville työyksiköille, joissa on keittiö tai muu tila missä valmistetaan ruokaa asukkaille, asiakkaille tai potilaille. Terveydentilan selvitys vaaditaan työntekijöiltä, jotka näissä työyksiköissä käsittelevät pakkaamattomia elintarvikkeita, joita ei kuumenneta ennen tarjoilua esim. elintarvikkeen pilkkominen, siivuttaminen, jauhaminen, sekoittaminen, jäähdyttäminen tai pakastaminen. Työyksiköissä tarkennetaan tämän ohjeen perusteella käytännöt omaan yksikköön sopivaksi lainsäädäntö huomioiden.

Ehdotus

Esittelijä

  • Teija Liimatainen, HENKILÖSTÖPALVELUJOHTAJA, teija.liimatainen@pirha.fi

Työsuojelutoimikunta kuulee esityksen laaditusta ohjeistuksesta ja lausuu oman näkemyksenä siitä.

Päätös

 

Työsuojelutoimikunta kuuli esityksen laaditusta ohjeistuksesta ja lausui oman näkemyksensä siitä.