Perustelut
Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten- ja nuorisopsykiatrian, mielenterveys- ja päihdepalveluiden selvitystyöryhmän nimeäminen
Lasten- ja nuorisopsykiatrisissa ja mielenterveys- ja päihdepalveluissa on Pirkanmaalla ollut merkittäviä hoitoon pääsyn ongelmia. Kaikki mielenterveys- ja päihdeoireita hoitavat yksiköt ovat ylikuormittuneet (opiskeluhuolto, kasvatus- ja perheneuvonta, lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuushäiriöiden yksikkö sekä sairaalapalvelut). Samaan aikaan nuorten (lievien) mielenterveyshäiriöiden ja mielenterveysoireiden määrä on lisääntynyt ja nuoria hakeutuu kaikkiin yksiköihin em. syistä aiempaa enemmän. Tilanne on kehittynyt pitkällä aikavälillä ja on osittain myös kansallinen ongelma. Tilannetta on pyritty Pirkanmaalla korjaamaan esimerkiksi perustamalla uusi vuodeosasto, kouluttamalla opiskeluhuoltoon IPC-menetelmää ja muilla toiminnallisilla uudistuksilla, mutta ne eivät ole osoittautuneet riittäviksi.
Palvelujen järjestämisvastuun siirryttyä hyvinvointialueelle mahdollistuu uudenlainen yhteistyö miettiä ratkaisuja peruspalveluiden ja erikoissairaanhoidon välillä, linjat ylittäen.
Ratkaisujen löytämiseksi hyvinvointialueella käynnistetään lasten- ja nuortenpsykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmän kokonaisselvitys. Selvityksessä etsitään ennen kaikkea keinoja palvelujen tarjonnan ja kysynnän epätasapainon korjaamiseksi ja haetaan keinoja peruspalveluiden ja erikoissairaanhoidon välille työnjakoon, hoidonporrastukseen sekä tiedonkulkuun. Samalla haetaan yhdessä ratkaisuja henkilöstöä ja johtoa kuormittaneisiin tilanteisiin. Tarvittaessa selvitystyössä tehdään myös hallinnollista ja rakenteellista arviointia.
Selvitystyön tarkoitus ja tavoitteet
Selvitystyön tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten- ja nuorisopsykiatrian, mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmän nykytilasta. Selvityksen tulee sisältää faktoille perustuva analyysi väestötasoisesta tarpeesta ja palvelujen käytöstä viimeisen vuoden ajalta. Nämä tulee verrata ja suhteuttaa käytettävissä oleviin aineellisiin (tilat, laitteet, teknologiat) ja inhimillisiin voimavaroihin, kuten henkilöstön määrä, rakenne ja jakautuminen sekä osaamisen käytön tarkoituksenmukaisuus. Aineistona käytetään hyvinvointialueen valmistelussa jo tuotettua materiaalia, asiakas- ja potilastietojärjestelmistä saatavissa olevaa tietoa, mutta palvelutarpeen muutosten osalta on mahdollista tehdä tietojärjestelmistä erillistä datapoimintaa.
Erityisesti huomiota kiinnitetään Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten- ja nuorten mielenterveyspalvelujen ydinongelmiin ja haasteisiin, suhteuttaen näitä kansalliseen tilanteeseen.
Nykytilan analyysin pohjalta selvityksessä ehdotetaan konkreettiset ja realistiset tavoitteet ja toimenpiteet ongelmien ratkaisuihin, jotka muodostavat toimeenpano-ohjelman toiminnallisten, rakenteellisten ja henkilökysymysten ratkaisemiseksi.
Toimenpide-ehdotuksissa huomioidaan sekä kliinishoidolliset kysymykset että yhtenäisen, palvelulinjarajat ylittävän yhtenäisen toimintakulttuurin rakentaminen sen kaikissa osissa. Selvitystyö linkitetään strategian ja sen toimeenpano-ohjelman tavoitteisiin.
Tuotokset
Toimenpideohjelman perusteet esitetään ohjausryhmälle viikolla 25. Varsinainen loppuraportti ratkaisumalleista laaditaan syyskuun 2024 alkuun mennessä ja toimeenpano käynnistetään välittömästi raportin valmistumisen jälkeen.
Työryhmän ja ohjausryhmän asettaminen
Selvitystyöhön esitetään nimettäväksi työryhmä, jossa on edustettuna lasten- ja nuorisopsykiatrian ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen substanssin tuntevia asiantuntijoita. Työryhmän asettaa sosiaali- ja terveysjohtaja. Työryhmän puheenjohtaja toimii yhdessä projektipäällikön kanssa esittelijänä asetettavalle ohjausryhmälle.
Selvitystyöhön esitetään nimettäväksi ohjausryhmä, jonka asettaa sosiaali- ja terveysjohtaja.
Selvitystyön loppuraportti tuodaan tiedoksi sote johtoryhmälle ja tarvittaessa hyvinvointialueen johtoryhmälle.
Työryhmän jäseniksi on nimetty:
Sirpa Rainesalo vastaava johtajaylilääkäri, työryhmän puheenjohtaja
Johanna Hämäläinen, projektipäällikkö
sihteeri: Hanna Krekula
Marja Nurmi-Vuorinen – palvelujohtaja, opiskeluhuolto
Paula Pasanen-Aro – palvelujohtaja, mielenterveys- ja päihdepalvelut
Merja Värri – palvelupäällikkö, kehitystä tukevat palvelut
Merja Hietanen– apulaisylilääkärit terveyspalvelut ja opiskeluhuollosta
Ulla-Riitta Mutikainen, palvelupäällikkö Kasvatus- ja perheneuvonta
Hanna Lähteenmäki, sosiaalityön johtaja
Reija Latva, vastuualuejohtaja, lastenpsykiatria
Riittakerttu Kaltiala, professori, vastuualuejohtaja, nuorisopsykiatria
Timo Holttinen, oyl, nuorisopsykiatria
Riitta Vento, yh, lastenpsykiatria+ nuorisopsykiatria
Kaija Puura, prof, lastenpsykiatria
Päivi Leikkola, vastuualuejohtaja
Jyrki Lähde, hallinnollinen ylilääkäri 1.5. alkaen
Kirsi Keiholehti, henkilöstöpäällikkö
Vammaisten palvelut nimeää jäsenen työryhmään myöhemmin.
Lisäksi pyydetään työntekijäjärjestöiltä kaksi henkilöstöedustajaa työryhmään mukaan.
Ohjausryhmän jäseniksi on nimetty:
sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanne pj
linjajohtaja Juha Kinnunen
linjajohtaja Tiitta Pelttari
vastaava johtajaylilääkäri Sirpa Rainesalo
vastaava hoitotyönjohtaja Kaija Leino
toimialuejohtaja Marja-Leena Lähdeaho
ylilääkäri Tuire Sannisto
esittelijänä projektipäällikkö Johanna Hämäläinen
sihteerinä Hanna Krekula
Lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden selvityksen luonnos oheismateriaalina.