Yhteistoimintaelin, kokous 20.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Pirkanmaan hyvinvointialueen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2024-2025

3902/2024

Valmistelija

  • Päivi Salonen, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, paivi.b.salonen@pirha.fi

Perustelut

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laatimisen taustalla ovat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien työnantajalle asettamat velvoitteet. Suunnitelman laadinnassa on myös huomioitu hyvinvointialueen strategia, strategian toimeenpano-ohjelma sekä henkilöstöohjelma. Tasa-arvolaki määrittelee tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman vähimmäissisällön. Näkökulmina suunnitelmassa ovat sukupuoleen ja yhdenvertaisuuteen perustuva tasa-arvo ja syrjinnän kielto työelämässä. Suunnitelma koskee jokaista hyvinvointialueen työntekijää.

Valmisteluryhmä on valmistellut tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman 2024–2025 kehittämiskohteiksi: 1) johtamiskäytäntöjen toteuttaminen tasa-arvo ja yhdenvertaisuus näkökulmasta, 2) hyvinvoiva ja turvallinen työyhteisö ja työympäristö jokaiselle, 3) henkilöstön moninaisuuden huomioiminen, arvostaminen ja kunnioittaminen ja 4) palkka-tasa-arvon edistäminen yhdenvertaisuuden näkökulmasta (palkkaharmonisaatio etenee omana toimeenpano-ohjelman 3.4 projektina). Kehittämiskohteille on määritelty toimenpiteet, seuranta / mittarit ja vastuutahot. Viestintäsuunnitelma on laadittu.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2024-2025 luonnosta on käsitelty tammi-helmikuun 2024 aikana HR:n johtotiimissä, sote-, tuki-, pelastus- ja konsernipalveluiden johtoryhmässä sekä hyvinvointialueen johtoryhmässä.

Oheismateriaalina luonnos tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta 2024-2025 sekä esittelydiat.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Yhteistoimintaelin päättää

  • merkitä tiedoksi tilannekatsauksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta 2024-2025.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana HR-palvelupäällikkö Päivi Salosta.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).