Perustelut
Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 21.11.2022 § 276.
Pirkanmaan hyvinvointialuestrategia vuosille 2023 - 2025 (esittelydiat ja teksti) ovat liitteenä.
Strategian hyväksymisen yhteydessä todettavat valtuustoaloitteet, jotka on käsitelty strategian valmistelun yhteydessä ovat liitteenä. Strategian valmistelussa huomioidut valtuustoaloitteet on tallennettu myös sähköiseen kokoustyötilaan oheismateriaaliksi.
Kokouskäsittely
Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola piti aluksi esittelypuheenvuoron sekä pykälän 128 (hyvinvointialueen strategia) että pykälän 129 (hyvinvointialueen talousarvio 2023) osalta.
Puheenjohtaja esitti, että ryhmäpuheenvuorot pykälistä 128 ja 129 pidetään samanaikaisesti aluevaltuuston ryhmien mukaisessa suuruusjärjestyksessä. Tämän jälkeen yksittäisten aluevaltuutettujen puheenvuorot pidetään sekä ponsiehdotukset käsitellään erikseen pykälien 128 ja 129 kohdalla. Käsittelyjärjestys hyväksyttiin.
Ryhmäpuheenvuorot pidettiin seuraavasti:
Kokoomuksen aluevaltuustoryhmä, puheenjohtaja Leena Kostiainen
Sosialidemokraattien aluevaltuustoryhmä, puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi
Perussuomalaisten aluevaltuustoryhmä, puheenjohtaja Sami Kymäläinen
Vasemmiston aluevaltuustoryhmä, puheenjohtaja Anna Kontula
Vihreiden aluevaltuustoryhmä, varapuheenjohtaja Olga Haapa-aho
Keskustan aluevaltuustoryhmä, puheenjohtaja Minna Sarvijärvi
Kristillisdemokraattien aluevaltuustoryhmä, puheenjohtaja Sirpa Pursiainen
Liike Nyt, puheenjohtaja Karoliina Kähönen
Seuraavaksi siirryttiin käsittelemään pykälää 128.
Valtuutettu Miia Kinnari (ps) teki seuraavan toivomusponnen: "Toivomme, että hyvinvointialue selvittää ensi tilassa määräaikaisen hoitohenkilöstön todellisen tarpeen ja ryhtyy asian osalta tarvittaviin toimenpiteisiin ko. henkilöstön työsopimusten muuttamiseksi toistaiseksi voimassaoleviksi. Tällä toimenpiteellä tuetaan hoitohenkilöstön osalta paitsi peräänkuulutettua veto- ja pitovoimaa, niin myös toteutetaan näiltä osin lainsäädännön hyvinvointialueille määrittelemiä valtakunnallisia tavoitteita sekä talousarvion yksilöimiä järjestämisen tavoitteita".
Valtuutetut Lassi Kaleva ja Sari Tanus kannattivat Kinnarin toivomuspontta.
Valtuutettu Petra Schultze-Steinen (kesk) teki seuraavan muutosehdotuksen: "Ehdotan, että 2.3. otsikon alla, ensimmäisen kappaleen viimeistä lausetta, joka alkaa ”Palvelustrategian konkreettiset toimenpiteet tarkentuvat ja täydentyvät strategian toimeenpano-ohjelmassa sekä hyvinvointialueen muissa ohjelmissa” täydennetään lisäämällä loppuun sanat ”jotka laaditaan näiden valmisteluvaiheessa valtuuston tekemien strategisten linjausten ja lähetekeskustelun pohjalta”
Lisäksi Petra Schultze-Steinen (kesk) teki seuraavan muutosehdotuksen: Otsikon 5 "Organisoituminen, vaikuttaminen ja seuranta" viimeisen kappalaaen ensimmäinen lause muutetaan kuulumaan seuraavasti: "Pirkanmaan hyvinvointialuestrategian ja palvelustrategian seuraaminen ja mittaaminen määritellään tarkemmin erikseen valmisteltavassa toimeenpano-ohjelmassa, jonka aluehallitus valmistelee aluevaltuustossa käydyn lähetekeskustelun pohjalta".
Valtuutetut Riitta Kuismanen, Marjo Mäkinen-Aakula ja Sari Tanus kannattivat Schultze-Steinen muutosehdotuksia.
Valtuutettu Linda Lähdeniemi (kesk) teki seuraavan muutosehdotuksen koskien kohtaa 2.3. Palvelustrategia ja palvelulupaus: Palvelulupaus muutetaan kuulumaan seuraavasti: ”Pidämme yhdessä huolta hyvinvoinnistasi ja turvallisuudestasi. Tuemme sinua elämäsi käännekohdissa. Kohtaamme sinut inhimillisesti, ammattimaisesti ja luotettavasti. Olemme lähelläsi. Työmme perustuu parhaaseen osaamiseen ja tutkittuun tietoon. Olemme sinua varten, elämän vuoksi.”
Valtuutettu Klaus Myllymäki kannatti Lähdeniemen muutosehdotusta.
Valtuutetttu Sami Kymäläinen (ps) teki seuraavan muutosehdotuksen: "Strategian tekstiosasta poistetaan sivulta 18, kohdasta 4.3 Toimintaympäristö ja sen ilmiöt, kohta 7, ilmastonmuutos ja luontokato"
Valtuutettu Lassi Kaleva kannatti Kymäläisen muutoehdotusta.
Merkittiin, että Ilmari Nurminen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana, samalla varavaltuutettu Hanna-Mari Grann poistui kokouksesta. Valtuuston vahvuus 79 valtuutettua.
Merkittiin, että kokouksessa pidettiin tauko klo 15.05 - 15.30. Puheenjohtaja totesi, että tauon aikana kokouksesta on poistunut Pekka Järvinen ja tilalle on saapunut varavaltuutettu Hanna-Mari Grann. Lisäksi tauon aikan poistuivat valtuutetut Arja Laitinen ja Tarja Jokinen, tilalle ei saapunut varavaltuutettuja. Valtuuston vahvuus 77 valtuutettua. Merkittiin, että varavaltuutetut Roope Lehto ja Pirkko Ranki saapuivat kokoukseen tauon jälkeen ennen äänestyksiä. Valtuuston vahvuus 79 valtuutettua.
Puheenjohtaja esitti äänestysten suorittamista siten, että muutosehdotuksen tai toivomusponnen hyväksymistä kannattavat äänestävät JAA ja muutosehdotuksen hylkäämistä kannattavat äänestävät EI. Hyväksytyt muutokset kirjataan käsittelyssä olevaan strategiaan. Äänestysjärjestys hyväksyttiin.
Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Schultze-Steinen (kesk) muutosehdotusta koskien kohtaa 2.3., äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestyksessä annettiin 17 JAA-ääntä, 53 EI-ääntä ja 9 TYHJÄÄ-ääntä, joten muutosehdotus hylättiin.
Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Schultze-Steinen (kesk) muutosehdotusta koskien kohtaa 5., äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI.Äänestyksessä annettiin 23 JAA-ääntä, 51 EI-ääntä ja 5 TYHJÄÄ-ääntä, joten Schultze-Steinen muutosehdotus hylättiin.
Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Lähdeniemen (kesk) muutosehdotusta koskien kohtaa 2.3. Palvelulupaus, äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestyksessä annettiin 23 JAA-ääntä, 49 EI-ääntä ja 7 TYHJÄÄ-ääntä, joten Lähdeniemen muutosehdotus hylättiin.
Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Kymäläisen (ps) muutosehdotusta koskien strategian kohtaa Strategian tekstiosaa 4.3., kohta 7, äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestyksessä annettiin 13 JAA-ääntä, 65 EI-ääntä ja 1 TYHJÄ-ääni, joten Kymäläisen muutosehdotus hylätttiin.
Puheenjohtaja esitti, että ne jotka kannattavat Kinnarin (ps) toivomusponnen hyväksyntää, äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat toivomusponnen hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestyksessä annettiin 37 JAA-ääntä ja 38 EI-ääntä ja 4 TYHJÄÄ-ääntä, joten Kinnarin toivomusponsi hylättiin.
Puheenjohtaja totesi, että aluehallituksen ehdotus on tullut aluevaltuuston päätökseksi.