Henkilöstöjaosto, kokous 15.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Pirkanmaan hyvinvointialueen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2022-2023

213/2022

Valmistelija

  • Taina Niiranen, HR valmistelukokonaisuuden johtaja, taina.niiranen@pirha.fi

Perustelut

Aiempi käsittely

Yhteistoimintaelimen kokous 25.5.2022. 

Asian esittely

Kun työnantajan palveluksessa olevan henkilöstön määrä on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää, työnantajan on vähintään, joka toinen vuosi laadittava erityisesti palkkausta ja muita palvelussuhteen ehtoja koskeva tasa-arvosuunnitelma, jonka mukaisesti toteutetaan tasa-arvoa edistävät toimet. Lisäksi viranomaisella on oltava suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi. 

Tasa-arvolain (609/1986) tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä. Jokaisen työnantajan tulee työelämässä edistää sukupuolten tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. 

Tasa-arvolain 6 §:n mukaan tasa-arvon edistämiseksi työelämässä työnantajan tulee, ottaen huomioon käytettävissä olevat voimavarat ja muut asiaan vaikuttavat seikat: 

1) toimia siten, että avoinna oleviin tehtäviin hakeutuisi sekä naisia että miehiä; 

2) edistää naisten ja miesten tasapuolista sijoittumista erilaisiin tehtäviin sekä luoda heille yhtäläiset mahdollisuudet uralla etenemiseen; 

3) edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa työehdoissa, erityisesti palkkauksessa; 

4) kehittää työoloja sellaisiksi, että ne soveltuvat sekä naisille että miehille; 

5) helpottaa naisten ja miesten osalta työelämän ja perhe-elämän yhteensovittamista kiinnittämällä huomiota etenkin työjärjestelyihin; ja 

6) toimia siten, että ennakolta ehkäistään sukupuoleen perustuva syrjintä 

  

Yhdenvertaisuuslain (1325/2014) tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa. Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen. Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi laissa tarkoitettua syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen ensimmäinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu maakuntavalmistelun aikana valmistelijoiden ja henkilöstöedustajien yhteistyönä ja siihen on tehty tarvittavat päivitykset. Suunnitelmaan on valittu, erityisesti muutosvaihe huomioiden, tavoitteeksi neljä keskeistä osa-aluetta: 

  

  1. Johtamiskäytäntöjen yhdenmukaistaminen 

  1. Palkkaharmonisointisuunnitelman laatiminen 

  1. Rekrytointiprosessin yhdenmukaistaminen 

  1. Työjärjestelyihin liittyvien periaatteiden yhdenmukaistaminen. 

  

Osa-alueisiin liittyvät yksityiskohtaiset tavoitteet, kehittämistoimenpiteet, vastuut ja seurannan menetelmät on kuvattu osa-alueittain esitetyissä taulukoissa. Hyvinvointialueen tulee edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta myös muissa toiminnoissaan ja palveluissaan.  Asetettujen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumisen seuranta määrittyy henkilöstövoimavarojen tiedolla johtamisen kokonaisuuden mukaan. 

Yhteistoimintaelin käsitteli tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman kokouksessaan 11.5.2022 ja suunnitelmaa on korjattu saatujen kommentien perusteella. 

Kokouksessa todettiin, että tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma laaditaan nyt vuosille 2022-2023 ja päivitetään 2023. Asiasta oltiin samaa mieltä. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelman päivittämiseksi laaditaan henkilöstökysely. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Ulla Kampman, hallituksen varajäsen, Ulla.Kampman@pirha.fi

Henkilöstöjaosto hyväksyy tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman vuosille 2022-2023. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma päivitetään 2023. 

Päätös

Henkilöstöjaosto hyväksyi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman vuosille 2022-2023. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma päivitetään 2023. 

Kokouskäsittely

Valmistelija Taina Niiranen kertoi esittelyssään yhteistoimintaelimeltä saadut keskeisimmät kommentit tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan. 

Keskusteltiin tehtävänimikkeiden neutraliteetistä jatkossa.