Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta, kokous 28.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Korkeakoulujen ja hyvinvointialueen yhteistyöohjelma

22020/2023

Valmistelija

  • Kati Kristiansson, TUTKIMUS- JA KEHITYSJOHTAJA, kati.kristiansson@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa alueensa tutkimus-, kehittämis-, koulutus-, ja innovaatiotoiminnasta julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä pelastuspalveluissa. Hyvinvointialueen strategiassa ja sen toimeenpanossa näkyy sitoutuminen tutkimukseen, kehittämiseen ja koulutukseen. 

Lainsäädännössä säädetään hyvinvointialueiden ja korkeakoulujen yhteistyöstä tutkimus-, kehittämis-, koulutus-, ja innovaatiotoimintaan liittyen. Hyvinvointialue pyrkii Pirkanmaan alueen eri oppilaitosten kanssa tiiviiseen yhteistyöhön, joka kattaa laajan kirjon terveysalan koulutusta, tutkimusta ja käytännön toimintaa. Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu ovat jo aiemmin tehneet tiivistä ja monialaista yhteistyötä nykyisen Pirkanmaan hyvinvointialueen toimijoiden kesken, muun muassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa, sekä Tampereen kaupungin ja alueen muiden kuntien kanssa. Yhteistyö tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan alueella on kohdentunut laajaan tutkimus- ja kehittämishankeyhteistyöhön niin perus- kuin soveltavan tutkimuksen alueilla. TKI-toiminnassa on käytössä yhteistä infrastruktuuria kuten Sisä-Suomen syöpäkeskus, Tampere Brain & Mind ja Tampereen biopankki. Opetusyhteistyön avulla on edistetty opintoihin liittyviä harjoitteluita ja työelämäjaksoja, opinnäytetöiden tekemistä, mahdollistettu vierailuluentoja ja vierailuja sote-yksiköihin sekä järjestetty yhteisiä seminaareja. Lisäksi opetuksellinen yhteistyö on kohdistunut henkilöstökoulutuksiin. Yhteistyötä ovat edistäneet myös yhteiset virat. Yhteistyö on ollut hedelmällistä ja toimivaa, ja jatkossa sitä laajennetaan koskemaan aikaisempien hyvien yhteistyön käytäntöjen lisäksi myös vahvemmin perusterveydenhuoltoa ja sosiaalialaa.

Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Tampereen korkeakouluyhteisön yhteisenä tavoitteena on rakentaa kansallisesti johtava ja kansainvälisesti verkostoitunut TKIO-keskittymä, joka hyödyntää osapuolten yhteisiä intressejä kansalaisten hyvinvoinnin ja terveyden sekä turvallisuuden edistämiseksi alueellisesti. Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan hyvinvointialue ja Tampereen yliopisto sekä ammattikorkeakoulu ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutusta tarjoavat ammattioppilaitokset tekevät yhteistyösopimuksen yhteistyön rakenteista ja toimintatavoista.

Valtuustokausittain päivitettävällä yhteistyöohjelmalla määritetään tarkemmin yhteistyön lähivuosien tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit. Tämä yhteistyöohjelma on laadittu vastaamaan sopijapuolten tarpeeseen ja tahtotilaan TKIO-yhteistyöstä. Ohjelman valmisteluun on osallistunut hyvinvointialueen, Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun edustajia.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kati Kristiansson, TUTKIMUS- JA KEHITYSJOHTAJA, kati.kristiansson@pirha.fi

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta

  • merkitsee Korkeakoulujen ja hyvinvointialueen yhteistyöohjelman vuosille 2023-2025 tiedoksi. 

Päätös

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta

  • merkitsi tiedoksi Korkeakoulujen ja hyvinvointialueen yhteistyöohjelman vuosille 2023-2025. 

Kokouskäsittely

Tutkimus- ja kehitysjohtaja Kati Kristiansson esitteli valiokunnalle korkeakoulujen ja hyvinvointialueen yhteistyöohjelman vuosille 2023-2025 ja poistui kokouksesta esittelyn jälkeen klo 17:35.

Valiokunnan keskustelussa nousi esiin huoli opiskelijoiden, kuten lähihoitajaopiskelijoiden, harjoitteluopaikkojen saatavuudesta ja työpaikkojen resursseista ottaa harjoittelijoita ohjaukseensa. Valiokunta kiinnitti keskustelussa huomiota myös vaikuttavuusselvityksiin, että vaikuttavuuden arvionti tulisi kirjattua ohelmaan. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).