Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta, kokous 28.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelma

22460/2023

Valmistelija

  • Miia Luukko, HALLINTOPALVELUJOHTAJA, miia.luukko@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan aluevaltuusto hyväksyi 5.12.2022 hyvinvointialueen ensimmäisen strategian. ”Tärkeintä on ihminen” -hyvinvointialuestrategia luo perustan hyvinvointialueen päätöksenteolle. Samalla se ohjaa uuden organisaation rakentamista, toimintakulttuurin syntymistä ja toimintatapojen vakiinnuttamista. Strategiassa määriteltyjen tavoitteiden saavuttamista tukee aluehallituksen hyväksymä strategian toimeenpano-ohjelma. Osana strategian toimeenpano-ohjelmaa valmistellaan joukko erilaisia toiminta- ja tavoiteohjelmia. Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelma on yksi näistä strategian kärkiteemoja täsmentävistä ja konkretisoivista ohjelmista.

Toimeenpano-ohjelma jakaantuu hyvinvointialuestrategian mukaisesti neljään kärkiteemaan. Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelma keskittyy erityisesti teemoihin Yhdessä yhteentoimiva hyvinvointialue ja Tärkeintä on ihminen. Ensiksi mainittuun sisältyy hyvinvointialueen hallinnon ja päätöksenteon uudistaminen. Teemaan ”Tärkeintä on ihminen” puolestaan kuuluu päämäärä hyvinvointialueen asukkaiden, asiakkaiden sekä henkilöstön luottamuksen vahvistumisesta. 

Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelmaan kuuluvien toimenpiteiden tavoitteena on arvioida Pirkanmaan hyvinvointialueen nykytilaa kumppanuuden ja palvelevan hallinnon näkökulmista ja luoda pohjaa toiminnan kehittämiseksi. Ohjelman tarkoituksena on osaltaan edistää strategista, pitkäjänteistä, vastuullista ja tuloksellista päätöksentekoa ja varmistaa hallinnon ja päätöksenteon toimintakyky hyvinvointialueen haastavassa toimintakentässä. Tavoitteena on myös entistä osallistavampi, avoimempi ja läpinäkyvämpi päätöksenteko. Lisäksi ohjelman toimenpiteinä tarkastellaan hyvinvointialueen demokraattisen päätöksentekojärjestelmän nykytilaa ja kuvataan siihen liittyvät mahdolliset kehittämisen suunnat.

Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelman hyväksyy aluehallitus, joka valvoo hyvinvointialueen strategian toimeenpanoa. Ennen valiokunnan käsittelyä ohjelmaluonnos on ollut kommenttikierroksella hyvinvointialueen sisäisissä verkostoissa ja esitelty aluehallituksen iltakoulussa. 

Hallintopalvelujohtaja esittelee ohjelmaa kokouksessa. 

Ehdotus

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta

  • merkitsee tiedoksi uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelman.

Päätös

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta

  • merkitsi tiedoksi uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelman.

Kokouskäsittely

Hallintopalvelujohtaja Miia Luukko esitteli uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelman valiokunnalle ja poistui kokouksesta esittelyn jälkeen klo 18:11. 

Valiokunnan keskustelussa uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelmasta nostettiin esiin kokemus, että valiokunnan painoarvo päätöksenteossa on ollut vähäinen, kuten myös henkilöstön vaikuttamismahdollisuudet on koettu vähäisiksi. Keskustelun aikana todettiin kuitenkin organisaation olevan tuore, ja valiokuntien mahdollisuudet antaa lausuntoja ja kommentteja valtuustolle.

Keskustelussa nousi esille vastuun jakautuminen suhteessa poliittiseen päätöksentekoon ja johtaviin viranhaltijoihin. Keskustelussa nostettiin esiin kokemus, että valtuuston päätökset strategiasta koetaan olevan liian ylätasolla ja, että käytännössä valtuuston toimivalta on delegoitu pois eikä sillä näin ollen koeta olevan sananvaltaa. Keskustelussa kiinnitettiin huomiota myös päätöksenteon jääviystilanteisiin. 

 

 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).