Vammaisneuvosto, kokous 11.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 95 Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaispoliittinen ohjelma

23928/2023

Perustelut

Useat kunnat ovat laatineet itselleen vammaispoliittisen ohjelman. Vammaisneuvosto katsoo, että myös hyvinvointialueella tulee olla vammaispoliittinen ohjelma.Vammaispoliittinen ohjelma toimii  vammaispoliittisena suunnannäyttäjänä ja sitouttaa eri osapuolia vammaisten henkilöiden aseman parantamiseen.

Suomi on hyväksynyt YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen (yleissopimus). Yleissopimus on vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva oikeudellisesti sitova kansainvälinen asiakirja. Yleissopimuksen tarkoituksena on edistää, suojella ja taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisarvon kunnioittamista. YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien yleissopimuksen periaatteet luovat pohjan myös hyvinvointialueen vammaispoliittiselle ohjelmalle.

Vammaispoliittisen ohjelman ohella tulee tehdä vammaisvaikutusten arviointi. 

Ehdotus

Vammaisneuvosto käy keskustelun aiheesta ja päättää vammaisneuvoston jatkotoimenpiteistä.

Päätös

Vammaisneuvosto päätti

  • merkitä tiedoksi käydyn keskustelun aiheesta
  • laatia aloitteen Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaispoliittisen ohjelman laadinnasta. Luonnos aloitteesta lähetetään sähköpostitse vammaisneuvoston jäsenille ja varajäsenille kommentoitavaksi. Aihe käsitellään seuraavassa vammaisneuvoston kokouksessa 8.11.2023.

Kokouskäsittely

Merkittiin,​ että jäsenet Milla Lindh ja Päivi Rasimus poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).