Aluehallitus, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 355 Pirkanmaan hyvinvointialueen hinnastot 2024

26692/2023

Valmistelija

  • Mikko Hannola, TALOUSPALVELUJOHTAJA, mikko.hannola@pirha.fi
  • Pasi Virtanen, TALOUSJOHTAJA, pasi.virtanen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueesta annetun lain 22 §:n mukaan aluevaltuusto päättää palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista sekä hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvista palveluista perittävistä asiakasmaksuista.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön (66 §) mukaan aluevaltuusto päättää maksujen perusteista ja aluehallitus päättää palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen euromääristä. Aluevaltuusto on päättänyt maksujen perusteista (5.12.2022 §129), että palveluista perittävien maksujen perusteina käytetään omakustannusta vastaavaa hintaa.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden hinnastot

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (57 §) määrittää hyvinvointialueiden välisen toiminnan osalta korvattavaksi kustannukset, jotka ovat aiheutuneet palvelun antamisesta ja joista on vähennetty palvelusta kertyneet toimintatulot. Sosiaali- ja terveyspalveluita laskutetaan edellisen lisäksi jonkin verran myös muilta ulkopuolisilta toimijoilta kuten vakuutusyhtiöiltä. Näihin sovelletaan samaa hinnastoa.  

Vuoden 2024 hinnastot on valmisteltu vuoden 2023 hinnastojen pohjalta. Tuoterakenteeseen on tehty muutoksia vastaamaan toiminnan laskutustarpeita. Kuluvan vuoden hintoja on pääosin korotettu taloussuunnittelussa käytetyn kustannustason muutoksen mukaisesti 3,35 %. Palvelulinjoille on annettu mahdollisuus tehdä tästä poikkeavia hinnanmuutoksia, jos hinnoittelu ei ole tällä hetkellä kattanut tuotantokustannuksia. Hinnoittelu perustuu tuotteen omakustannushinnoitteluun. Hintoihin on sisällytetty suorien kustannusten lisäksi myös hyvinvointialueen kaikki välilliset kulut, kuten tukipalveluiden, hallinnon ja konsernipalveluiden vyörytykset. Hinnoista on vähennetty asiakasmaksuosuudet muutoin paitsi vammaispalveluiden osalta.

Tuotehinnasto sisältää perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon hinnat. Perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon tuotteistus perustuu Pirkanmaan kuntien aiempaan tuotteistukseen. Erikoissairaanhoidon osalta tuotehinnastoon sisältyy avohoidon, psykiatrian, Pirkanmaan hoitokodin, Sydänsairaalan ja tekonivelleikkaustoiminnan (Coxan) tuotehinnat. Hinnastossa ei enää ole erikseen DRG-hintoja vaan somaattinen vuodeosasto ja päiväkirurgia laskutetaan suoriteperusteisesti välisuoritehinnoilla.

Erikoissairaanhoidossa ei enää jatkossa käytetä DRG-laskutustapaa, mutta toiminta edelleen ryhmitellään DRG:llä. DRG on lyhenne sanoista Diagnosis Related Groups ja se on yleisesti käytetty kansainvälinen sairaalatuotteistus, jossa potilaalle kirjatut kliiniset kirjaukset määrittävät hoitojakson ryhmittymisen tiettyyn tuoteryhmään. DRG-ryhmittelijänä käytetään NordDRG2024 Full- ryhmittelijää. Somaattinen vuodeosastohoito ja päiväkirurgia laskutetaan jatkossa suoriteperusteisesti välisuoritehintojen avulla. Psykiatrian vuodeosastojen laskutus perustuu hoito- ja tutkimuspaketteihin sekä hoitopäivähintoihin. Keskussairaalan ja Valkeakosken päivystysyksiköiden toiminta laskutetaan suoriteperusteisesti välisuoritehintoja hyödyntäen. Avohoito laskutetaan käynteinä. Toimenpidepaketit kattavat eritellyn toimenpiteen tai tutkimuksen avohoidossa. Hoito- ja tutkimuspaketti on palvelukokonaisuus, joka sisältää vuodeosastohoidossa kyseisen erikoisalan hoitojakson hoitopäivät, lääkärin tutkimukset, ym. toimenpiteet sekä tarvittavat tutkimukset.

Välisuoritehinnastoa hyödynnetään erikoissairaanhoidon somaattisen vuodeosastohoidon ja päiväkirurgian hoitojaksojen hinnoittelussa. Välisuoritteilla tarkoitetaan hoivapäiviä, leikkauksia, tutkimuksia, kalliita materiaaleja, laboratoriotutkimuksia, kuvantamista, tehohoitoa, potilaskohtaisia lääkkeitä, sisäisiä konsultaatioita sekä ravitsemus-, toiminta- ja fysioterapiaa. Välisuoritteille vahvistetaan omat niiden keskikustannuksiin perustuvat hintansa.

Sairaala-apteekin hinnastossa kuvataan apteekin kautta myytävien palveluiden tuotteet ja hinnat. Sairaala-apteekki myy lääkehuollon palveluja, lääkkeitä ja muita apteekkitarvikkeita terveydenhuollon yksiköille erillisen sopimuksen mukaan lääkelainsäädännön mukaisesti.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotehinnasto, välisuoritehinnasto ja sairaala-apteekin hinnasto ovat liitteinä

Pelastustoimen hinnastot

Pelastuslaissa (379/2011  96 §) määritellään pelastustoimen maksujen perimisestä.

Pelastuslain mukaan maksu voidaan periä:

1) pelastuslain 79 §:ssä tarkoitetun valvontasuunnitelman mukaisen palotarkastuksen tai muun valvontatoimenpiteen suorittamisesta;

2) tehtävästä, jonka on aiheuttanut hätäkeskukseen liitetyn paloilmoittimen toistuva erheellinen toiminta sekä

3) tehtävästä, joka on muussa laissa erikseen säädetty maksulliseksi.

Erhe-maksun (kohta 2) perimisen edellytyksenä on, että paloilmoitin on aikaisemmin aiheuttanut erheellisen ilmoituksen ja hyvinvointialueen pelastusviranomainen on kirjallisesti kehottanut kohteen omistajaa, haltijaa tai toiminnanharjoittajaa korjaamaan laitteen tai ryhtymään muihin tarpeellisiin toimenpiteisiin erheellisten paloilmoitusten estämiseksi. 

Pelastusviranomainen voi periä maksun myös kemikaaliturvallisuuslain (390/2005) nojalla suoritetuista toimenpiteistä noudattaen ao. lainsäädännössä säädettyjä periaatteita (131 §).

Nyt voimassa oleva valvontamaksutaksa on hyväksytty Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallituksessa 16.6.2022 ja se on tullut voimaan 1.1.2023.

Suoritteista perittävät maksut tulee määrätä siten, että ne vastaavat suuruudeltaan enintään suoritteen tuottamisesta alueen pelastustoimelle aiheutuneiden kokonaiskustannusten määrää. (Pelastuslaki 96.2 §, kemikaaliturvallisuuslaki 131 §, valtion maksuperustelaki (150/1992) 6.1 §).

Vuodelle 2024 esitetään taksoihin seuraavia tarkistuksia: Pelastuslain 79 § mukaisia palotarkastusmaksuja ja paloilmoittimen toistuvan erheellisen toiminnan maksuja on korotettu tarkennetun tehtäväkohtaisen kustannuslaskennan perusteella kustannuksia vastaaviksi. Pelastusviranomaisen valvontatoiminnan määräaikaisen valvonnan prosessia on muutettu valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti ja yhden kohteen valvontaan käytettävä aika on kasvanut huomattavasti aiemmin käytetystä ajasta.

Kemikaaliturvallisuuslain mukaisiin maksuihin on tehty 2,53 %:n indeksikorotus.

Pelastuspalveluilla on pienimuotoista maksullista toimintaa mm. kalusto- ja tilavuokrausta, letku- ja paineilmahuoltoa. Näihin maksuihin esitetään tehtäväksi vuodelle 2024  2,53 %:n indeksikorotus.

Yksityiskohtaisemmat ohjeet valvontamaksujen perimisestä annetaan onnettomuuksien ehkäisyn ja siviilivalmiuden toimialuejohtajan päätöksellä. 

Pelastustoimen maksut ja valvontamaksut vuodelle 2024 ovat liitteinä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä sosiaali- ja terveyspalveluiden vuoden 2024 palveluhinnaston, välisuoritehinnaston, sairaala-apteekin hinnaston sekä rajattujen lääkevarastojen tarkastusmaksun ja tutkimuspalveluiden hinnaston liitteiden mukaisina,
     
  • hyväksyä liitteiden mukaiset pelastuslaitoksen maksut ja valvontamaksut vuodelle 2024,
     
  • oikeuttaa talouspalvelujohtajan päättämään vähäisistä muutoksista palvelutuotteistukseen ja hinnastoon vuoden 2024 aikana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana talouspalvelujohtaja Mikko Hannolaa, joka poistui ennen päätöksentekoa.

Teknisenä korjauksena muutettiin lause Sote tuotehinnasto 2024 -liitteeseen sivulle 13: ”Hinta sisältää suoritteen aikana tehtävät toimenpiteet ja lääkkeet.” Muutettiin kuulumaan: ” Hinta sisältää suoritteen aikana tehtävät toimenpiteet.”

Tiedoksi

Pasi Virtanen, Mikko Hannola, Juuso Tikkanen, Veera Lilja, Taru Kuosmanen, Juha Vasala, Mika Kontio, Teemu-Taavetti Toivonen, Kari Alanko, Pirkko Lindström, Krista Kurppa, Saija Micklin, Aleksi Mertsalmi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.