Aluehallitus, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 359 Sisäisen tarkastuksen yhteistyösopimus

29350/2023

Valmistelija

  • Sari Nousiainen, SISÄISEN TARKASTUKSEN JOHTAJA, sari.h.nousiainen@pirha.fi

Perustelut

Sisäisen tarkastuksen palveluita on järjestetty yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien kanssa vuodesta 2020 lähtien. Pirkanmaa on toiminut työnantajaorganisaationa ja kohdentanut työpanoksia ja niitä vastaavia kustannuksia toisille alueille yhteistyösopimuksen mukaan. Vuoden 2023 aikana Kanta-Hämeen hyvinvointialue on halunnut irtaantua sopimuksesta ja on perustanut omat virat sisäiselle tarkastukselle. Kolmikantainen sopimus on siten tarkoituksenmukaista päättää.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa jatketaan yhteistyötä. Uudessa sopimuksessa sovitaan tarkastuspäällikön työpanoksen ja sovittujen kustannusten kohdentamisesta Etelä-Pohjanmaalle (henkilöstökustannukset ja 10 % hallintolisä). Sopimus mahdollistaa myös muunlaisia yhteistyömuotoja, joista hyötyvät molemmat hyvinvointialueet. Sisäisen tarkastuksen henkilöstön osaamista voidaan hyödyntää toisella hyvinvointialueella. Tarkastuksissa voidaan myös hyödyntää vertailtavuutta. Vertailevat yhteistarkastukset ovat myös mahdollisia.

Sisäisen tarkastuksen asema, vastuu, raportointisuhde määritetään erikseen kummallekin hyvinvointialueelle aluehallitusten hyväksymissä toimintaohjeissa. Toiminnan periaatteet, tarkastusprosessit ja laadunhallinta ovat kuitenkin kaikille yhteiset. Hyvinvointialuejohtajat hyväksyvät mahdolliset yhteistyönä tehtävät toimeksiannot osana vuosisuunnitelmaa. Hyvinvointialuejohtajat voivat tehdä vähäisiä muutoksia sopimukseen. Merkittävimmät muutokset hyväksyy kummankin hyvinvointialueen aluehallitukset.

Sisäinen tarkastus raportoi vuosiyhteenvedossaan kummankin alueen aluehallituksille yhteistyön järjestämisestä vuoden aikana. Toiselle alueelle suoritettuja toimeksiantoja ei kuitenkaan raportoida.

Aluehallituksen tulee järjestää hyvinvointialueen riippumaton sisäinen tarkastus (Laki hyvinvointialueesta 51§). Säännöskohtaisten perustelujen mukaan sisäinen tarkastus voidaan järjestää esimerkiksi hyvinvointialueen omana toimintana, yhteistoimintana muiden hyvinvointialueiden kanssa tai se voidaan hankkia ulkopuolisilta palvelujen tuottajilta.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallitus on hyväksynyt yhteistyösopimuksen kokouksessaan 13.11.2023.

Liitteenä yhteistyösopimus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • että aiempi kolmikantainen yhteistyösopimus päätetään 1.1.2024 mennessä,
     
  • hyväksyä sisäisen tarkastuksen yhteistyösopimuksen Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueiden välillä 1.1.2024 alkaen ja valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan tekemään siihen vähäisiä muutoksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Eeva Torppa-Saarinen poistui kokouksesta pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kirjaamo, Kanta-Hämeen hyvinvointialueen kirjaamo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.