Nuorisovaltuusto, kokous 7.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 182 Nuorisovaltuustojen vetoomus etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajatoiminnan leikkauksista

26208/2023

Perustelut

Pohjois-Savon hyvinvointialueen nuorisovaltuusto on pyytänyt muiden hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen kiinnostusta liittyä mukaan nuorisovaltuuston laatimaan vetoomukseen etsivän nuorisotyön sekä nuorten työpajatoiminnan leikkausten perumisesta.

Hyvinvointialueiden nuorisovaltuustot tekevät maanlaajuisesti yhteistyötä Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Nuorten Suomen yhteishankkeen kautta ja on nähty perustelluksi laatia mm. yhteisiä kannanottoja, jotka koskevat useampaa hyvinvointialuetta.

Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa "Vahva ja välittävä Suomi - Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma 20.6.2023" esitetään leikkauksia muun muassa nuorisotyön, etsivän nuorisotyön, yhteisölliseen opiskeluhuollon sekä hyvinvointialueiden rahoitukseen. Nämä leikkaukset vaikuttavat palveluiden tarjontaan sekä niiden järjestämismalliin sekä kunnissa että hyvinvointialueilla, joten on perusteltua, että myös Pirkanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuusto yhdessä muiden hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen kanssa ottaa asiaan kantaa.

Nuorisovaltuuston lakisääteisenä tehtävänä on hyvinvointialuelain 32 §:n sekä nuorisolain 24 §:n mukaisesti edistää lasten ja nuorten osallistumis- sekä vaikuttamismahdollisuuksien toteutumista hyvinvointialueilla sekä puuttua mahdollisiin epäkohtiin, mikäli lasten tai nuorten oikeudet eivät toteudu. Lisäksi nuorisolain 24 §:n 2. mom. perustuen nuoria on kuultava muun muassa valtakunnallista nuorisotyötä sekä -politiikkaa koskevissa asioissa sekä heille on annettava mahdollisuus vaikuttaa niitä koskeviin linjauksiin.

Nuorisovaltuuston puheenjohtajaneuvosto on käynyt kokouksessaan 26.11. keskustelun, jonka pohjalta se esittää nuorisovaltuustolle kannanoton hylkäämistä. Puheenjohtajaneuvosto katsoo kannanoton tarkemman käsittelyn pohjalta, että se ei täytä kielellisiä standardeja eikä se kohdistu hyvinvointialueen nuorisovaltuuston ydintoimialaan.

Nuorisovaltuuston kokous päättää nuorisovaltuuston osallistumisesta vetoomukseen. 

Vetoomus on esityslistan oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Eetu Hukkanen, Pirhan nuorisovaltuuston puheenjohtaja, eetu.hukkanen@pirha.fi

Nuorisovaltuusto päättää

  • olla olematta mukana vetoomuksessa
  • todeta asian loppuun käsitellyksi.

Päätös

Nuorisovaltuusto ei ollut päätösvaltainen (läsnä alle puolet edustajista). Asiasta käytiin keskustelua. Päätösehdotus hyväksytään seuraavassa kokouksessa 21.12.2023.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että suunnittelija Henna Fager sekä jäsenet Ava Vuorenpää ja Vilja Vänskä eivät olleet paikalla kokouksessa asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).