Nuorisovaltuusto, kokous 21.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 217 LISÄPYKÄLÄ: Nuorisovaltuuston jäsenehdokkaan nimeäminen Lastensuojelun Keskusliiton neuvottelukuntiin toimikaudelle 2024-2025 (lisäpykälä)

30105/2023

Perustelut

Lastensuojelun Keskusliiton nuorten neuvottelukunta aloittaa toimintansa uutena neuvottelukuntana keväällä 2024. Jäseniksi toivotaan Lastensuojelun Keskusliiton jäsenyhteisöjen toiminnan piiristä erilaisista taustoista tulevia, vaikuttamisesta kiinnostuneita 13–20-vuotiaita nuoria. Neuvottelukunnan sisällöt, toimintatavat ja rakenteet luodaan yhdessä neuvottelukunnan jäsenten kanssa. Tavoitteena on käsitellä nuorille ajankohtaisia, tärkeitä ja heitä kiinnostavia aiheita mielekkäällä tavalla tarjoten nuorille paikka saada oma äänensä kuuluviin yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tavoitteena on myös tarjota mahdollisuus muiden erilaisista taustoista tulevien vaikuttamisesta kiinnostuneiden nuorten kohtaamiseen. Neuvottelukuntatyöstä kerättyä nuorten tuottamaa materiaalia hyödynnetään Lastensuojelun Keskusliiton kehittämis- ja vaikuttamistyössä. Jäsenyhteisöstä on erikseen nimettävä henkilö, joka tukee tarvittavalla tavalla nuoren osallistumista neuvottelukunnan toimintaan

Nuoret edustavat neuvottelukunnassa ensisijaisesti itseään, vaikka haku tapahtuukin jäsenyhteisöjen kautta. Toiveena on, että nuori sitoutuu koko neuvottelukuntakaudeksi (2 vuotta). Neuvottelukunnan kokouksia järjestetään vuodessa 3–4 ja ne pyritään järjestämään joustavasti jäsenille sopivan aikataulun mukaan esimerkiksi arki-iltoina tai viikonloppuisin. Kokoukset toteutetaan pääosin hybridinä. LSKL maksaa osallistujien tarvittavat matkakulut verohallinnon ohjeiden mukaan.

Lastensuojelun Keskusliitto pyrkii osaltaan mahdollistamaan neuvottelukuntatyön nuorilähtöisesti, motivoivasti ja mahdollisimman saavutettavasti. Nuorelle jäsenyhteisöltä tarjottava tuki on kuitenkin erittäin tärkeää. Keskusliitto edellyttääkin, että nuorelle nimetään jäsenyhteisöstä henkilö, joka tukee tarvittavalla tavalla nuoren osallistumista neuvottelukunnan toimintaan. Käytännössä tuki tarkoittaa tarvittavaa yhteydenpitoa Keskusliittoon, yhteistä valmistautumista kokouksiin ja keskustelua niiden jälkeen, kokousmatkan valmistelua tai tarvittaessa matkustamista nuoren mukana ja saattamista kokouksiin, etäyhteyksien mahdollistamista tai muuta, nuoren toivomaa tukea. Mikäli nuori tarvitsee tukea kokousmatkan ajaksi, korvaa Keskusliitto myös nuoren mukana matkustavan jäsenyhteisön edustajan matkakulut neuvottelukuntien matkakulukorvauskäytäntöjen mukaisesti.

Mikäli neuvottelukuntaan valittu jäsen eroaa jäsenyhteisöstä, eroaa hän silloin myös neuvottelukunnasta. Toimintakauden aikana muutokset neuvottelukuntien jäsenyyksiin hyväksytään Lastensuojelun Keskusliiton toimistossa.

Mikäli neuvottelukuntaan valittu jäsen eroaa jäsenyhteisöstä, eroaa hän silloin myös neuvottelukunnasta. Toimintakauden aikana muutokset neuvottelukuntien jäsenyyksiin hyväksytään Lastensuojelun Keskusliiton toimistossa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Eetu Hukkanen, Pirhan nuorisovaltuuston puheenjohtaja, eetu.hukkanen@pirha.fi

Nuorisovaltuusto päättää

  • nimetä yhden jäsenehdokkaan Lastensuojelun Keskusliiton Nuorten neuvottelukuntaan.

Päätös

Nuorisovaltuusto päätti

  • nimetä Martti Kaistin jäsenehdokkaaksi Lastensuojelun Keskusliiton Nuorten neuvottelukuntaan.

Kokouskäsittely

Valinta suoritetaan toimikauden 2024-2025 valituilta vapailta paikoilta. Martti Kaisti asettautui ehdolle.

Puheenjohtaja totesi, että nuorisovaltuusto on valinnut yksimielisesti Martti Kaistin jäsenehdokkaaksi Lastensuojelun Keskusliiton Nuorten neuvottelukuntaan.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).