Henkilöstöjaosto, kokous 6.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Vastaus valtuustoaloitteeseen - Koronakertakorvauksen maksaminen pelastuslaitoksen ensihoidossa toimiville palomiehille

92/2023

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Hallintosäännön 119 §:n mukaan kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen valtuustoryhmällä ja valtuutetulla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita hyvinvointialueen toimintaa ja hallintoa koskevissa asioissa.

Aloite toimitetaan aluevaltuuston sihteeristön sähköpostiin (aluevaltuusto@pirha.fi) ennen kokouksen alkamista. Aloitteen jättäneen valtuutetun tehtävänä on varmistaa, että aloitteessa mukana olevat valtuutetut ovat antaneet tähän suostumuksensa.

Puheenjohtaja toteaa jätetyt aloitteet.

Aloite on, sitä enempää käsittelemättä, lähetettävä aluehallituksen valmisteltavaksi. Aluevaltuusto voi päättää, että aloitteessa tarkoitetun asian valmistelusta käydään lähetekeskustelu

Ehdotus

Merkitään tiedoksi mahdolliset valtuustoaloitteet.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • merkitä tiedoksi ja vastaanotetuiksi liitteenä olevat seuraavat valtuustoaloitteet
    • Valtuustoaloite - Koronakertakorvauksen maksaminen pelastuslaitoksen ensihoidossa toimiville palomiehille - Kirsi Kaivonen ym. 
    • Valtuustoaloite - Omaishoitajien, omaishoitoperheiden ja omaishoidettavien hyvinvoinnin edistämiseksi ja kokonaisselvityksen tekemiseksi - Aila Dündar-Järvinen ym. 
    • Valtuustoaloite - Merkityksellinen ja yhteisöllinen elämä "neljännen sektorin" monimuototoiminnalla - Lassi Kaleva ym. 
    • Valtuustoaloite - Maaseutuvaikutusten arvioinnin käyttöönotto Pirkanmaan hyvinvointialueella - Keskustan valtuustoryhmä

Kokouskäsittely

Merkittiin, varajäsen Iikka Jäntti saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana. Valtuuston vahvuus 79 valtuutettua.

Valmistelija

  • Katja Vihusaari, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, katja.vihusaari@pirha.fi
  • Mira Snellman, PALVELUSSUHDEPÄÄLLIKKÖ, mira.snellman@pirha.fi
  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi
  • Mika Kontio, PELASTUSJOHTAJA, mika.kontio@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialue maksaa 600 euron kertapalkkion niille henkilöille, jotka ovat olleet palvelussuhteessa luovuttavaan organisaatioon (kuntaan tai sairaanhoitopiiriin) 13.3.—15.6.2020 välisenä aikana vähintään seitsemän kalenteripäivää sellaisissa toiminnoissa, joissa SOTE-sopimuksen sovintoratkaisun mukaan kertapalkkio on määritelty maksettavaksi.

Palkkion edellytyksenä on lisäksi, että henkilöt ovat olleet KVTES:n soveltamispiirissä edellä mainittuna ajanjaksona ja tällä ajanjaksolla tehneet KVTES:n liitteiden 3 ja 4 mukaisia tehtäviä (SOTE-sopimus) kertapalkkion piiriin kuuluvissa toiminnoissa. Kertapalkkion edellytyksenä on, että palvelussuhde samaan työnantajaan on edelleen voimassa 28.2.2023. Lisäksi kertapalkkion maksaminen edellyttää sotesopimuksen piiriin kuulumista 28.2.2023. (Pirha tiedote 23.3.2023).

Kertapalkkion piiriin kuuluviin toimintoihin erikoissairaanhoidon osalta lukeutuu myös pelastuslaitoksen ensihoito. Pelastuslaitoksen ensihoidossa työskentelee hoito- ja perustason ensihoitajia sekä ensihoitoon erikseen nimettyjä palomiehiä (=pelastajia). Yllä olevalla päätöksellä ensihoidossa työskentelevät palomiehet jäävät kuitenkin kertakorvauksen ulkopuolelle. Työnantaja (Pirkanmaan hyvinvointialue) perustelee asiaa SOTE-sopimuksella, jonka piiriin palomiehet eivät kuulu.

Valtuustoaloitteessa esitetyin perusteluin sekä työntekijöiden tasapuoliseen kohteluun vedoten Kirsi Kaivonen, hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunnan jäsen sekä muut allekirjoittaneet esittävät, että Pirkanmaan hyvinvointialue maksaa koronakertakorvauksen myös pelastuslaitoksen ensihoidossa toimiville palomiehille.

Vastausta on täydennetty 2.10.2023 valtuustosta palauttamisen jälkeen seuraavasti:

  • pyydetty Tampereen kaupungin kanta
  • tarkistettu muiden hyvinvointialueiden käytänteet

Täydennettyyn vastaukseen on kysytty kommentit pelastuspalveluista Mika Kontiolta, Pirkko Lindströmiltä sekä pelastuspalveluiden henkilöstöpäällikkö Jutta Heikkilältä. Vastaukseen ei ollut kenelläkään heistä lisättävää.  

Valtuustoaloitevastausta on käsitelty täydennyksen jälkeen konsernipalveluiden johtoryhmässä 7.2.2024. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Henkilöstöjaosto päättää 

  • toimittaa vastauksen valtuustoaloitteeseen "Koronakertakorvauksen maksaminen pelastuslaitoksen ensihoidossa toimiville palomiehille" tiedoksi aluehallitukselle ja aluevaltuustolle.

Päätös

Palautettiin valmisteluun.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja ehdotti, että asia palautetaan valmisteluun. Hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).