Työsuojelutoimikunta, kokous 4.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttava työ

Valmistelija

  • Taru Kotiniitty, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, taru.kotiniitty@pirha.fi

Perustelut

Työturvallisuuslaki 738/2002, 11§ Erityistä vaaraa aiheuttava työ määritellään työksi jossa työntekijälle saattaa aiheutua työstä erityinen tapaturman tai sairastumisen vaara. Tällaista työtä saa tehdä vain tähän työhön pätevä ja henkilökohtaisten edellytystensä puolesta työhön soveltuva työntekijä. Valtioneuvoston asetus terveystarkastuksista erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavista töistä on annettu vuonna 2001. (1485/2001) Tämän lain 2§ on määritelty erityisen sairastumisen vaaraa aiheuttavaksi työksi sellaiset työolosuhteet, joissa fysikaalisen, kemiallisen tai biologisen tekijän aiheuttamana voi todennäköisesti seurata sairaus, liiallinen altistuminen tai vaara lisääntymisterveydelle. Myös yötyö ja erityinen väkivallan uhka työssä voivat aiheuttaa erityistä sairastumisen vaaraa.

Työnantajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että erityistä sairastumisen vaaran alaista työtä tekee vain siihen työhön soveltuvat työntekijät. Työntekijän soveltuvuus arvioidaan terveystarkastuksella, johon osallistuminen on työntekijän velvollisuus. Työnantajan on huolehdittava kaikille esv-alaista tekevien työntekijöiden terveystarkastuksista määräajoin. Työnantajan on kustannuksellaan järjestettävä työntekijälle terveystarkastukset asetuksessa säädetyn mukaisesti. Työpaikkaselvityksessä työterveyshuolto kirjaa toimenpide-ehdotuksissa työturvallisuusriskiarvioinnin, työolosuhteisiin perehtymisen perusteella terveystarkastuksien tarpeen.

Pirkanmaan hyvinvointialueelle on luotu yhtenäinen käytäntö erityistä sairastumisen vaaraan alaista työtä tekeville lainsäädännön mukaisesti. työsuojelutoimikunnassa esitellään luotu toimintamalli prosessikuvauksesta aina siihen asti miten työnantaja kirjaa/säilyttää tiedot työntekijöistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Työsuojelutoimikunta merkitsee tiedoksi  kuullun selvityksen Pirkanmaan hyvinvointialueen erityistä sairastumisen vaaran alaisen työn toimintamallista.

Päätös

 

Työsuojelutoimikunta merkitsi tiedoksi  kuullun selvityksen Pirkanmaan hyvinvointialueen erityistä sairastumisen vaaran alaisen työn toimintamallista.