Yhteistoimintaelin, kokous 24.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstöedut 

357/2022

Valmistelija

  • Vesa Koskinen, Palvelussuhdepäällikkö, vesa.koskinen@pirha.fi

Perustelut

Henkilöstöjaosto 15.6.2022

Yhteistoimintaelin 22.6.2022

Henkilöstöjaosto 17.8.2022

Työnantaja varaa vuosittain talousarvioon määrärahat henkilöstöetuuksiin. Pirkanmaan hyvinvointialueelle siirtyvien organisaatioiden henkilöstöetuuksista on tehty ehtovertailu. Pirkanmaalla organisaatiot tarjoavat henkilöstölleen monenlaisia etuuksia virkistäytymiseen ja vapaa-aikaan. Henkilöstöjaoston 15.6.2022 kokouksessa on käyty koonti ehtovertailusta ja käyty lähetekeskustelu hyvinvointialueen henkilöstölle tarjottavista henkilöstöeduista.

Henkilöstöjaoston kokouksen lähetekeskustelussa henkilöstöjaoston jäsenet kannattivat sähköisen maksuvälineen käyttämistä henkilöstöetuutena. Kokouksessa oli esillä, että valmistelu selvittää vielä sitä, voiko sähköiselle maksuvälineelle sisällyttää myös pysäköintimaksut.

Hyvinvointialueen yhteistoimintaelin on käynyt henkilöstöetujen kokonaisuutta läpi 22.6.2022 ja kokouksen keskustelun kuluessa on tullut selvitettäväksi se, voiko sähköistä maksuvälinepalvelua käyttää samassa yhteydessä myös työmatkaetuna.

Monia sähköisiä maksuvälineitä voidaan käyttää monipuolisesti työsuhde-etuna eri palveluihin.  

Henkilöstöjaoston 15.6.2022 kokouksessa on ollut sähköisen maksuvälinepalvelun käyttö työsuhde-etuutena esillä siten, että henkilöstö voi käyttää maksuvälinepalvelua haluamallaan tavalla niihin palveluihin, joita sähköisen maksuvälinepalvelun kautta voidaan käyttää, maksimimäärän ollessa 200 euroa vuodessa/henkilö. Yhteensä noin 3 900 000 euroa vuodessa. Sähköistä maksuvälinettä henkilöt voivat hyödyntää myös lounasetuna, jolloin omavastuu on 75 % ja jolloin työnantajan osuudeksi jää 25 % lounaan hinnasta, yhteensä maksimissaan noin 12 333 750 euroa jos kaikki 19 500 käyttäisivät lounasetua päivittäin. Arviolta noin 50 % henkilöstöstä käyttää täysimääräisesti lounasetuutta. 

 Keskustelua on käyty sähköisen maksuvälineen hyödyntämisessä myös merkkipäivien (50 vuotta ja 60 vuotta) huomioimistapana.  Sähköisen maksuvälineen hankinta edellyttää sitä edeltävää kilpailutusta. Tarkoituksena on hyödyntää kilpailutuksessa Tuomi Logistiikan hankintaosaamista.

Työsuhde-etujen kokonaispaketin osalta on keskusteluissa ollut esillä myös yhteisölliseen toimintaan käytettävissä olevana satsauksena enintään 50 euroa vuodessa/henkilö.  Yhteensä noin 975 000 vuodessa. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on ollut käytössä Tavaksi Vapaalla ry:n tarjoamat palvelut, joiden käyttämistä on tuettu 20 €/henkilö vuodessa. Työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun vuoksi Tavaksi Vapaalla ry:n tarjonta tulisi laajentaa koskemaan koko hyvinvointialueen henkilöstöä. Kokonaiskustannus tulisi olemaan noin 390 000 €/vuosi. Lisäksi esitetään, että henkilön jäädessä eläkkeelle, häntä huomioidaan työnantajan valitsemalla tavaralahjalla / korulla, kustannus laskennallisesti n. 350 000 € vuonna 2023.

Lisäksi henkilöstölle tarjotaan päivittäin kahvit/teet + kahvimaidot. Kustannus vuositasolla n. 390 000 € laskettuna vuoden 2021 hinnoilla. 

Mahdollisen pysäköintietuuden osalta asiaan palataan myöhemmin syksyn aikana. 

Ennen aluehallituksen kokousta esitys käydään läpi vielä kertaalleen hyvinvointialueen yhteistoimintaelimessä.

Ehdotus

Merkitään tiedoksi henkilöstöjaoston esitys aluehallitukselle. 

Päätös

Merkitiin tiedoksi henkilöstöjaoston esitys aluehallitukselle.