Yhteistoimintaelin, kokous 25.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 AY-JÄSENMAKSUJEN PERIMISEN TYÖNANTAJAKOHTAINEN VAIHTUMINEN HENKILÖSTÖN SIIRTYESSÄ LUOVUTTAVISTA ORGANISAATIOISTA HYVINVOINTIALUEELLE

Valmistelija

  • Vesa Koskinen, Palvelussuhdepäällikkö, vesa.koskinen@pirha.fi

Perustelut

Ay-jäsenmaksun perimisen pääperiaatteena on ollut, että perintäjärjestelmään liittyminen tapahtuu asiaa koskevan valtakirjan avulla. Toisena pääperiaatteena on ollut se, että valtakirja on ollut työnantajakohtainen.

Yksittäisissä liikkeen luovutuksissa on tähän mennessä toimittu siten, että ammattijärjestöt ovat informoineet jäsenistöään siitä, että työnantajan vaihtuminen edellyttää uuden valtakirjan tekemistä ja toimittaneet liikkeen luovutuksella siirtyvälle henkilöstölle jäsenmaksuvaltakirjat täytettäväksi ja toimitettavaksi palkanmaksusta huolehtivalle toimijalle.

Hyvinvointialueelle on siirtymässä 1.1.2023 noin 19 000 henkilöä uuden työnantajan palvelukseen. Keskustelua on herätetty siitä, onko mahdollista ja miten toimia tämän liikkeen luovutuksen osalta siten, ettei erillisiä jäsenmaksuvaltakirjoja tarvitse toimittaa uudelle työnantajalle. Keskusteluissa on tuotu esille, onnistuuko ay-jäsenmaksuperinnän siirto ns. palvelussuhdetta koskevien tietojen konversioiden kautta, koska henkilöstö on siirtymässä ns. vanhoina työntekijöinä ja toisaalta koska henkilöstön määrä on niin suuri, että jäsenmaksutietojen ajantasalla pitäminen uusien jäsenmaksuvaltakirjojen toimittamisen kautta koetaan prosessina työlääksi.  

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Valkama, Yhteistoimintaelimen jäsen, anu.valkama@pirha.fi

Yhteistoimintaelin käy keskustelut ay-jäsenmaksujen perimisen siirron mahdollisuudesta palvelussuhdetietojen konvertoinnin kautta.

Jos edellytykset tietojen siirrolle ovat olemassa palvelussuhdetietojen konvertoinnin kautta, luovuttavia organisaatioita ja hyvinvointialueelle siirtyvää henkilöstöä tullaan mahdollisimman pian informoimaan tietojen siirrosta ja siihen liittyvistä asioista.

Päätös

Yhteistoimintaelin kävi keskustelut ay-jäsenmaksujen perimisen siirron mahdollisuudesta palvelussuhdetietojen konvertoinnin kautta. Todettiin, että edellytykset tietojen siirrolle ovat olemassa palvelussuhdetietojen konvertoinnin kautta, luovuttavia organisaatioita ja hyvinvointialueelle siirtyvää henkilöstöä tullaan mahdollisimman pian informoimaan tietojen siirrosta ja siihen liittyvistä asioista. Tiedote laaditaan yhteistyössä järjestöjen kanssa.