Perustelut
Hyvinvointialue päättää ne sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden järjestämisessä se käyttää palveluseteliä hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 9 § 1:n momentin mukaisesti.
Aluehallitus on hyväksynyt Erikoissairaanhoidon palvelusetelin sääntökirjan 19.12.2022, § 331 ja siihen on hankintajohtajan päätöksellä myöhemmin korjattu asiakkaan omavastuuosuus (6.2.2023, 3 §).
Hyvinvointialueen toiminnan käynnistymisen jälkeen on arvioitu palvelusetelitoimintaan liittyviä asioita. Palvelusisältöjä on käyty tarkasti läpi ja hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevassa erikoissairaanhoidossa palveluseteliä on tarpeen jatkossa käyttää vain aiempaa rajatummissa palveluissa, joita ei tässä vaiheessa kyetä täysin tuottamaan hyvinvointialueen omana toimintana. Palvelusetelillä tuetaan hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa erityisesti jonojen purussa. Sääntökirjan palvelukohtaiseen osioon on tarpeen tehdä tarkennuksia muun muassa palvelusetelin arvoon, palveluiden sallittuun hinnoitteluun ja laskutukseen, palvelupalautteen toimittamiseen sekä ilmoittautumis- ja hakeutumisprosessiin.
Järkeistämällä palvelusisältöjä, järjestämistapaa ja hyödyntämällä sähköisiä järjestelmiä kyetään seuraamaan ja ennustamaan myös kustannuksia aiempaa paremmin.
Palvelusetelilain mukaan hyvinvointialueen tulee hyväksyä ne yksityiset palvelujen tuottajat, joiden palvelujen maksamiseen asiakas voi käyttää hyvinvointialueen myöntämää palveluseteliä. Hyvinvointialueen on pidettävä luetteloa hyväksymistään palveluntuottajista ja peruutettava hyväksyminen ja poistettava luettelosta, mikäli hyväksymiselle asetetut ehdot eivät täyty tai tuottaja pyytää hyväksynnän peruuttamista.
Palvelusetelituottajuudesta kiinnostuneet palvelujen tuottajat voivat hakeutua palvelusetelituottajiksi erikseen määriteltävänä määräaikana Pirkanmaan hyvinvointialueelle Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmässä (PSOP).
Palvelutuottajien tulee ilmoittaa kiinteät hinnat niille palvelusetelin sääntökirjan hintaliitteessä listatuille palvelusisällölle, joita ne haluavat tuottaa. Hinnat ovat sitovia ja voimassa kaksi (2) vuotta. Tämän jälkeen palvelusetelin arvo määritellään niin, että jokaisessa palvelusisällössä edullisimman hinnan ilmoittaneen tuottajan asiakkaalta perimä omavastuuosuus on sama kuin minkä asiakas maksaa vastaavasta Pirkanmaan hyvinvointialueen omana tuotantona antamasta palvelusta (vuonna 2024 ne ovat yli 18-vuotiailta seuraavat: poliklinikkamaksu 46,00 € ja päiväkirurgiamaksu 150,80 €). Asiakkaan maksama omavastuuosuus on palvelusetelituottajan ilmoittaman hinnan ja palvelusetelin arvon välinen erotus. Jos asiakas valitsee palveluntuottajan, jonka ilmoittama hinta on korkeampi, sitä suurempi on myös asiakkaan omavastuuosuus.
Ilmoitetut hinnat ovat voimassa kaksi vuotta eikä sinä aikana palvelusetelipalveluun hyväksytä uusia palvelusetelituottajia. Jos alimman hinnan ilmoittanut tuottaja lopettaa, lasketaan palvelusetelin arvo uudelleen tarpeenmukaisille sisällöille. Päätöksen muuttuneesta arvosta voi tehdä palvelulinjajohtaja. Palvelulinjajohtaja voi tehdä myös päätöksen palvelutuotteiden muutoksista joko lisäämällä tai poistamalla tuotteita perustellusti. Mikäli palveluseteli arvioidaan jatkossa tarpeenmukaisena palvelun tuottamistapana, palvelusetelin arvo tarkistetaan ja otetaan uusia tuottajia.
Sääntökirjaan on lisäksi päivitetty yleinen osio. Muutoksia on tehty lisäämällä uusia määritelmiä sekä tarkentamalla kuvauksia ja terminologiaa. Keskeisimmät muutokset koskevat tietosuojaliitettä ja 1.1.2024 voimaan tullutta uutta asiakastietolakia. Lisäksi tarkennuksia on tehty muun muassa tietojärjestelmiin ja laskutukseen liittyviin osioihin. Jatkossa palveluntuottajan tulee kuulua Vastuu Groupin Luotettava kumppani -palveluun, jolloin tilaajavastuulain edellyttämät tarkistukset automatisoituvat sekä rekisteröityä palvelutietovarantoon (PTV).
Liitteenä erikoissairaanhoidon palvelusetelin sääntökirja.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.