Perustelut
Hyvinvointialue päättää sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden järjestämisessä se käyttää palveluseteliä hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 9 §:n 1 momentin mukaisesti. Aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 19.12.2022 § 331 yhteensä 15 sääntökirjaa noudatettavaksi Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.1.2023 alkaen, mukaan lukien ikäihmisten ympärivuorokautisen asumisen ja lyhytaikaishoidon sääntökirjan.
Ympärivuorokautinen palveluasuminen palvelusetelillä on vaihtoehto ostopalveluna järjestettävälle palvelulle ja täydentää hyvinvointialueen omana tuotantona järjestettävää palvelua. Palvelusetelillä edistetään sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjien valinnanvapautta ja mahdollisuuksia hankkia tarvitsemiaan palveluja yksityisiltä palvelujentuottajilta valitsemastaan yksiköstä. Palvelujen järjestämistä palvelusetelillä ohjaa Laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä (569/2009). Palveluseteli on joustava ja kustannukseltaan kohtuullinen tapa tuottaa ympärivuorokautisen asumisen palvelua.
Ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelin hintakatto on tällä hetkellä 175 euroa/vuorokausi. Hintakatolla tarkoitetaan maksimihintaa, minkä palveluntuottaja saa hoivavuorokaudesta. Hintakatto sisältää hyvinvointialueen maksaman korvauksen (palvelusetelin arvo) ja asiakkaan maksaman omavastuuosuuden. Nykyinen hintakatto on jäänyt jälkeen ostopalveluna tuotettavasta palvelusta, jonka keskihinta on tällä hetkellä noin 180 euroa vuorokaudessa. Riskinä on, että palvelusetelillä tuotettavaan palveluun ei riitä enää palveluntuottajia. Jotta palveluseteli säilyy jatkossakin varteenotettavana vaihtoehtona ostopalveluna hankittavalle palvelulle, tulisi sen kattohintaa nostaa samalle tasolle ostopalveluiden keskihinnan kanssa. Pirkanmaan hyvinvointialueella on alueita, joiden alueella palveluseteli on pääasiallinen tapa tuottaa ympärivuorokautista palveluasumista, kuten Sastamala ja Punkalaidun. Ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelin piirissä on noin 190 asiakasta.
Ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelin maksimiarvo asiakkaalle on tällä hetkellä 171 euroa/vuorokausi. Kyseessä on tulosidonnainen palveluseteli. Asiakkaan omavastuu määräytyy hänen jatkuvien ja säännöllisten tulojensa mukaan. Hintakaton korottamisen yhteydessä tulisi myös korottaa palvelusetelin arvoa, jotta omavastuuosuus säilyisi asiakkaan kannalta kohtuullisena ja vastaisi paremmin asiakasmaksuja muulla tavoin toteutetussa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa. Kohtuullisuutta arvioitaessa on otettava huomioon kustannukset, jotka aiheutuvat hyvinvointialueelle vastaavan palvelun tuottamisesta hyvinvointialueen omana tuotantona tai hankkimisesta ostopalveluna sekä asiakkaan maksettavaksi jäävä arvioitu omavastuuosuus. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä 569/2009)
Pirkanmaan hyvinvointialueella ikäihmisten ympärivuorokautisen asumisen palvelusetelin kustannukset olivat vuonna 2023 noin 9,1 miljoonaa euroa. Jos palvelusetelin kattohintaa korotetaan 180 euroon/vuorokausi, kustannukset voivat nousta korkeintaan 2,85 prosenttia, mikä vuositasolla on noin 260 000 euroa. Ehdotettu korotus on huomioitu talousarviossa osana ostopalveluita. Ostopalvelumäärärahoissa pysymistä varmistetaan täyttämällä aina ensin oman tuotannon paikat. Palvelurakenteen keventäminen vaatii pidemmän ajan, mutta jatkossa se osaltaan vähentää painetta ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoihin, myös ostopalveluihin.
Tämän lisäksi päivitetään sääntökirjan tietosuojaliite ajantasaiseen versioon.
Liitteenä ympärivuorokautisen palveluasumisen ja lyhytaikaisen hoivan sääntökirja.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.