Konserni- ja toimitilajaosto, kokous 15.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Lähetekeskustelu omistajapoliittisista periaatteista

447/2022

Valmistelija

  • Timo Tiainen, Konserniohjauksen päällikkö, Timo.Tiainen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialuetta koskevan lain mukaan hyvinvointialueella on oltava strategia, jossa aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Hyvinvointialueen strategiassa tulee ottaa huomioon muun muassa omistajapolitiikka. 

Omistajapolitiikka on yksi hyvinvointialueen johtamisen väline, jonka avulla määritellään missä toiminnoissa hyvinvointialue on mukana omistajana. Omistajapolitiikan tavoitteena on turvata hyinvointialueen pääoman käyttöön sekä omaisuuden hankintaan ja hoitoon liittyvän päätöksenteon systemaattisuus, pitkäjännitteisyys ja pääomien käytön tehokkuus. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen valmistelussa on valmisteltu seuraavat omistajapoliittiset linjaukset:

  1.  Pirkanmaan hyvinvointialue voi omistaa yhtiöitä, joita se tarvitsee suoraan tai välillisesti palvelujen järjestämiseen. Omistaminen voi kohdistua palvelutuotantoon tai niihin liittyviin tukipalveluihin. Omistaessaan yhteisöjä yhdessä muiden omistajien kanssa hyvinvointialue käy vuoropuhelua säännöllisesti.  
     
  2. Omistamista kehitetään aktiivisesti ja pitkäjänteisesti huomioiden hyvinvointialueen strategia ja konsernin kokonaisetu. Hyvinvointialue tarkastelee omistuksiaan vaikuttavuuden, tuloksellisuuden, riskienhallinnan ja toiminnan kehittämisen näkökulmista.   
     
  3. Pirkanmaan hyvinvointialueen omistajuus perustuu omistajasuunnitelmiin. Omistajasuunnitelmissa määritellään yhtiöiden päätoimialatasolla oman toiminnan ja markkinoilla toimimisen suhdetta, tarkoituksenmukaisinta palvelujen järjestämistapaa, konsernin kokonaisetua sekä toimialan palvelujen järjestämisvastuuta alihankintamahdollisuuksineen.   

    In house -omistaminen on yksi keino organisoida toimintaa. Hyvinvointialueella seurataan markkinoita ja reagoidaan markkinoilla tapahtuviin muutoksiin.
     
  4. Pirkanmaan hyvinvointialue asettaa tytäryhtiöille ja soveltuvilta osin osakkuusyhteisöille tavoitteita palvelutuotannon toteuttamiseksi. Tavoiteasetanta tehdään yhdessä palvelutuotannon kanssa.

Konserni- ja toimitilajaosto käy lähetekeskustelun omistajapoliittisista periaatteista. Konserni- ja toimitilajaosto hyväksyy osaltaan omistajapoliittiset linjaukset konserniohjeen käsittelyn yhteydessä syksyn aikana. Lopullisesti asiasta päättää aluevaltuusto. 
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja, vs. sairaanhoitopiirin johtaja, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää

  • käydä lähetekeskustelun Pirkanmaan hyvinvointialueen omistajapoliittisista periaatteista

Päätös

Merkittiin tiedoksi käyty lähetekeskustelu.