Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta, kokous 26.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Tulevaisuus- ja strategiavaliokunnan valiokuntamietintöprosessin käynnistäminen digitalisaation ja tekoälyn vaikutuksista ja hyödyntämisestä

4033/2024

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna-Sofia Kujansuu, HALLINTOASSISTENTTI, anna-sofia.kujansuu@pirha.fi
Ida Leino, Aluevaltuuston Jäsen, Ida.Leino@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntien työjärjestyksen mukaan valiokunnat voivat esittää huomioita, vaihtoehtoja, tarpeita, epäkohtia tai tavoitteita valiokuntamietinnön muodossa. Valiokuntamietintö voi pohjautua useaan valiokunnan kokoukseen ja asiantuntija-analyyseihin. Valiokuntamietintö on kokousmuistiota laajempi ja syvällisempi analyysi aihealueeseen ja sisältää valiokunnan perustellun näkemyksen käsiteltävästä asiasta. Lisäksi se voi sisältää toimenpidesuosituksia. Valiokuntamallin tarkoituksena oli lisätä luottamushenkilöiden roolia strategisten, pitkäaikaisten suunnitelmien valmistelussa.

Valiokunta suunnitteli kokouksessaan 23.1.2024 tulevaa vuotta ja keskusteli mahdollisista mietinnön aiheista. Keskustelusta esille nousseita asioita puheenjohtajisto käytti jatkosuunnittelun pohjana mietinnön aihepiirin rajaamisessa. Keskustelussa nousi erityisesti esille digitalisaatio ja tekoäly, josta puheenjohtajisto esittää mietintöä laadittavaksi.

Kokouksessa keskustellaan tarkemmin mietintöprosessin käynnistämisestä ja aiheen tarkentamisesta. Lisäksi valiokunta keskustelee mahdollisista tulevista asiantuntijakuulemisista ja vierailuista mietintöön liittyen. Mietintöprosessin aikataulu sovitetaan valiokunnassa vuosikellon mukaisiin käsiteltäviin asioihin. 

Kokoukseen on kutsuttu alustamaan aiheeseen liittyen tietojohtaja Emil Ackerman Pirkanmaan hyvinvointialueelta koskien tekoälyn käyttöä nyt ja sen tuomia lähivuosien mahdollisuuksia. Hänen kanssaan sovellutuksista kertoo myyntijohtaja Jyrki Nurminen Solita Oy:stä. 

Ehdotus

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta

  • kuulee tietojohtaja Emil Ackermanin ja myyntijohtaja Jyrki Nurmisen katsauksen tekoälyn käyttöön  
  • keskustelee ja päättää digitalisaation ja tekoälyn vaikutuksia ja hyödyntämistä koskevan mietinnön jatkotoimenpiteistä sekä aikataulusta. 

Päätös

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta

  • kuuli tietojohtaja Emil Ackermanin ja myyntijohtaja Jyrki Nurmisen katsauksen tekoälyn käyttöön  
  • keskusteli ja päätti kyselyn avulla selvittää valiokuntalaisten ajatuksia digitalisaation ja tekoälyn vaikutuksia ja hyödyntämistä koskevan mietinnön jatkotoimenpiteistä sekä aikataulusta. 

Kokouskäsittely

Tietojohtaja Emil Ackerman Pirkanmaan hyvinvointialueelta sekä myyntijohtaja Jyrki Nurminen Solitalta esittelivät aihetta Tekoäly Pirkanmaan hyvinvointialueella ja poistuivat kokouksesta asian esittelyn ja keskustelun jälkeen. 

Valiokunta kävi vilkasta keskustelua tekoälyyn ja digitalisaatioon liittyvistä peloista ja ennakkoluuloista, mutta myös niiden tuomista mahdollisuuksista. 

Puheenjohtaja nosti mietintöprosessin jatkotoimenpiteistä sekä aikataulusta esiin kysymyksiä, joihin valiokuntalaiset pääsivät kertomaan ajatuksiansa pienryhmissä. Vastaukset käytiin yhteisesti läpi kokouksessa ja koottiin yhteen puheenjohtajistolle, jotka vielä jatkotyöstävät prosessia. Valiokuntalaisille annettiin mahdollisuus myös forms-kyselyn avulla vastata kiinnostuksestaan mietinnön työstämiseen liittyen. 

Merkittiin, että valiokunnan jäsen Jani Kivelä saapui tämän asian käsittelyn aikana klo 16:13 ja valiokunnan varajäsen Reijo Kaaakkolammi klo 16:45. 

Valmistelija

  • Ida Leino, Aluevaltuuston Jäsen, Ida.Leino@pirha.fi

Perustelut

Kokouksessa keskustellaan tarkemmin mietintöprosessin käynnistämisestä ja aiheen tarkentamisesta. Lisäksi valiokunta keskustelee mahdollisista tulevista asiantuntijakuulemisista ja vierailuista mietintöön liittyen. Mietintöprosessin aikataulu sovitetaan valiokunnassa vuosikellon mukaisiin käsiteltäviin asioihin. 

Ehdotus

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta

  • keskustelee ja sopii mietintöprosessin etenemisestä.

Päätös

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta

  • keskusteli ja sopi mietintöprosessin etenemisestä.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja esitteli mietintöprosessin taustaa ja tavoitteita niin puheenjohtajiston keskinäisen palaverin kuin listapalaverin esiin nostamien aiheiden kautta. Mietintöprosessissa toivottiin nostettavan esiin ajatusten herättelyä digitalisaation hyödyntämisestä asiakasnäkökulmasta pohtien.

Valiokunta työskenteli jakautumalla neljään pienryhmään keskustellen jokaiselle ryhmälle annetun oman aiheen näkökulmasta. Pienryhmien aiheet olivat digitalisaation huolenaiheet asiakasnäkökulmasta, digitalisaation hyödyt asiakasnäkökulmasta, kokemukset erilaisten digitalisaatiolla tuotettujen palvelujen tai apuvälineiden käytöstä sekä digitalisaation kehittäminen ja visiointi asiakasnäkökulmasta. Pienryhmien kirjaamat ajatukset käytiin lopuksi läpi yhdessä ja koottiin puheenjohtajistolle avuksi mietinnön aiheen tarkempaa rajausta varten. 

Vastuuviranhaltija, palvelulinjajohtaja Juha Kinnunen poistui tämän asian käsittelyn alussa klo 17:27. Valiokunnan jäsenistä Jani Kivelä poistui tämän asian käsittelyn aikana klo 17:35, Satu Kosola klo 17.53 ja Jaana Männikkö klo 18.08. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).