Valmistelija
Elina Perkiö, KEHITTÄJÄ-SOSIAALITYÖNTEKIJÄ, elina.perkio@pirha.fi
Perustelut
Tarkastelimme sosiaalisessa raportissa huumeista riippuvaisten henkilöiden hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavia olosuhteita ja heidän asemaansa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen käyttäjinä. Sosiaalinen raportointi on rakenteellisen sosiaalityön tietotyön menetelmä, jonka tarkoituksena on tuottaa ilmiötason tietoa, jota kerätään laajasti sosiaalityön ammattilaisilta, asiakkailta, yhteistyökumppaneilta ja asukkailta.
Käytimme raportissa useita aineistoja, kuten toimija- ja asiakashaastatteluja, osallistuvaa havainnointia sekä erilaisia sosiaalisen raportoinnin lomakeaineistoja. Keskeiset havainnot olivat: huumeilmiö on muuttunut lyhyessä ajassa muuntohuumeiden yleistyttyä, mikä on lisännyt huumeita käyttävien henkilöiden kokemaa ja tekemää väkivaltaa ja psyykkistä huonovointisuutta. Psykososiaalisen tuen ja matalan kynnyksen palvelujen saatavuus on keskeistä ennaltaehkäisyn ja kuntoutuksen mahdollisuuksien näkökulmasta. Terveydenhuollossa huumeita käyttävät henkilöt kokevat leimaantumista ja asenteellisuutta, mikä vaikuttaa palvelujen tarkoituksenmukaiseen käyttöön. Sosiaalihuollon kuormittunut tilanne vaikeuttaa asiakkuuteen pääsemistä. Liikkuvat ja digitaaliset ratkaisut voivat parantaa saavutettavuutta merkittävästi silloin, kun henkilöiden toimintakyky on alentunut päihtymyksen ja jatkuvan huumeidenkäytön seurauksena.
Toimenpide-ehdotuksemme liittyvät matalan kynnyksen ja psykososiaalisen tuen palvelujen lisäämiseen; katu- ja ympäristötyön kehittämiseen; liikkuvan työmuodon perustamiseen erityisesti huumeiden käytöstä aiheutuvien akuuttien tilanteiden hoitamista varten sekä sosiaalityön saavutettavuuden vahvistamiseen.
Liitteenä Huumeilmiöt Pirkanmaalla 2024 -sosiaalinen raportti.
Ehdotus
Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päättää
- keskustella ja merkitä tiedoksi Huumeilmiöt Pirkanmaalla 2024 -raportin sekä sitä koskevan esittelyn ja
- antaa kannanoton Huumeilmiöt Pirkanmaalla 2024 -raportin toimenpide-ehdotuksista.
Päätös
Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta päätti
- keskustella ja merkitä tiedoksi Huumeilmiöt Pirkanmaalla 2024 -raportin sekä sitä koskevan esittelyn,
-
että sovittu työryhmä työstää kokouksen jälkeen Huumeilmiöt Pirkanmaalla 2024 -raportin toimenpide-ehdotuksista kannanoton, joka hyväksytään seuraavassa kokouksessa. Työryhmä pohtii myös aiheen tiimoilta mahdollisia jatkotoimia, kuten mahdollista mietinnön aihetta kyseiseen raporttiin liittyen.
Kokouskäsittely
Kehittäjäsosiaalityöntekijä Elina Perkiö sekä ohjaaja Johanna Nurmiranta esittelivät Huumeilmiöt Pirkanmaalla 2024 -raportin ja poistuivat kokouksesta asian esittelyn ja keskustelun jälkeen. Esitys on muistion liitteenä.
Valiokunta kiitteli asian esittelyä, jonka kokivat olleen hyvin valmisteltu. Valiokunta kävi vilkasta keskustelua aiheesta ja raportin esille nostamista toimenpidesuosituksista. Puheenvuoroissa nousi esiin hyvin ja kokonaisvaltaisesti pohdittu kokonaisuus, jossa näkyivät muun muassa yhteistyöt eri toimijoiden välillä. Kiitosta herätti myös matalan kynnyksen palvelut sekä sote-lanssi.
Valiokunta totesi, että kokouksessa halukkuuteensa ilmoittaneista kerätty pienryhmä koostaa käydyn keskustelun pohjalta kannanoton tai tiiviin lausunnon seuraavalla viikolla. Työryhmässä mukana ovat puheenjohtaja Roope Lehto sekä valiokuntalaisista Kirsi Kaivonen, Mirka Löf, Satu Hintikka, Hanna-Maria Grann ja Marika Puolimatka. Työryhmä pohtii samalla myös mahdollisia muita jatkotoimenpiteitä, esimerkiksi valiokuntamietintöä, aiheen tiimoilta.