Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta, kokous 4.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Pirkanmaan hyvinvointialueen väkivallan ehkäisyn toimenpideohjelma

7651/2024

Valmistelija

  • Mari Lahtinen, KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ, mari.lahtinen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan alueellinen väkivallan ehkäisyn toimenpidesuunnitelma​ 2024-2026 on ollut valmistelussa integraatiotoimialueen koordinoimana. Toimenpidesuunnitelma rinnastuu muihin lakisääteisiin hyvinvointisuunnitelmiin ja siinä on kuvattu toimenpiteitä yhteisten painopisteiden kautta. Väkivallan ehkäisyohjelman toimenpiteet tukevat alueen väestön turvallisuutta ja riskiryhmiin kuuluvien asiakkaiden tunnistamista sekä varhaista puuttumista tilanteisiin väkivallan eri muotojen osalta.​

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuuyksikön suunnittelupäällikkö Noora Kannisto esittelee suunnitelmaluonnoksen, joka on oheismateriaalina. Esitysmateriaali tiivistelmästä Pirkanmaan hyvinvointialueen väkivallan ehkäisyn toimenpideohjelma vuosille 2024-2026 on liitteenä. 

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta 

  • merkitsee esittelyn väkivallan ehkäisyn suunnitelmasta tiedoksi ja keskustelee toimenpidesuunnitelmasta
  • evästää viimeistelyä antamalla kannanoton toimenpidesuunnitelman sisällöistä.

Päätös

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta 

  • merkitsi esittelyn väkivallan ehkäisyn suunnitelmasta tiedoksi,
  • keskusteli toimenpidesuunnitelmasta ja antoi liitteenä olevan kannanoton Ankkuri -toiminnan puolesta Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Kokouskäsittely

Suunnittelupäällikkö Noora Kannisto esitteli Pirkanmaan hyvinvointialueen väkivallan ehkäisyn toimenpideohjelmaa vuosille 2024-2026 ja poistui kokouksesta asiakohdan käsittelyn jälkeen klo 17.59. 

Valiokunta kävi vilkkaan keskustelun väkivallan teemaan liittyen ja korosti ennaltaehkäisyn merkitystä. Aihealueista etenkin lasten ja nuorten käyttäytyminen, perheiden tukeminen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetuksen lisääminen herätti keskustelua.  

Ankkuritoiminta ja sen vahvistaminen laajemmin Pirkanmaan hyvinvointialueella nousi keskeiseksi teemaksi, josta valiokunta päätti antaa kannanottonsa aluehallitukselle. Valiokuntalaiset valtuuttivat puheenjohtajiston viimeistelemään kannanoton lopulliseen muotoonsa ja lisätään muistion liitteeksi. 

Valiokunnan puheenjohtaja Roope Lehto saapui tämän asian käsittelyn aikana klo 16:40 ja otti puheenjohtajuuden loppukokouksen ajaksi. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).