Valmistelija
Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi
Johanna Sola, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, johanna.sola@pirha.fi
Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi
Perustelut
Asiakkuus- ja laatujaosto on kokouksessaan 12.2.2024 (18 §) hyväksynyt Pirkanmaan hyvinvointialueen yleisavustukset vuodelle 2024.
Tampereen Viittomakieliset ry:n hallitus on toimittanut 20.2.2024 oikaisuvaatimuksen asiakkuus- ja laatujaoston päätöksestä. Oikaisuvaatimus on saapunut määräajassa.
Oikaisuvaatimus
Oikaisuvaatimuksessaan Tampereen Viittomakieliset ry vaatii yleisavustushakemuksensa uudelleenkäsittelyä. Yhdistys sai asiakkuus- ja laatujaoston päätöksellä 1.000 euroa vuodelle 2024. Hakemuksen mukainen pyyntö oli 34.860 euroa.
Perusteluinaan yhdistys esittää, että avustuksen suuruus vaikuttaa rajusti heidän toimintaansa. Yhdistyksellä on yksi palkattu työntekijä, josta he joutuvat mahdollisesti luopumaan. Oikaisuvaatimuksessaan yhdistys kertoo, että he tiedottavat, tukevat ja neuvovat viittomakielellä Pirhan alueella viittomakielisiä ja kuuroja asukkaita. Lisäksi yhdistys kertoo olevansa ainoa toimija Pirkanmaalla, joka tarjoaa viittomakielellä sellaisia saavutettavia palveluja, joita Pirkanmaan hyvinvointialue ei tarjoa.
Perustelut
Pirkanmaan hyvinvointialue myöntää vuosittain yleisavustuksia, joilla tuetaan sote-järjestöjen toimintaa. Hyvinvointialueen yleisavustuksilla tuetaan sote-järjestöjen toimintaa, joka täyttää seuraavat kriteerit:
- Täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja.
- Vastaa hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvoinnin vajeisiin
- Palvelee alueellisesti tai ylikunnallista hyvinvointialueen asukkaita palvelutarpeiden mukaisesti
- Toteuttaa hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelman strategisia painopisteitä
Lisäksi yleisavustusta myönnetään vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumista, tukee ja täydentää Pirkanmaan hyvinvointialueen toimintaa ja on hyvinvointialueen eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Lisäksi avustettavan toiminnan tulee olla alueellista tai ylikunnallista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Avustusta ei myönnetä uskonnon harjoittamiseen tai uskonnollisen sanoman levittämiseen.
Yleisavustusesityksiin vaikutti keskeisesti niihin kohdennettu talousarvio vuodelle 2024. Hyvinvointialueen yleisavustusta haki 103 yhteisöä, joista 3 kpl oli siirretty kumppanuusavustushausta. Haettujen avustusten yhteenlaskettu summa oli 1 374 893 euroa. Vuoden 2024 hyväksytyn talousarvioon perustuen Pirkanmaan hyvinvointialue myönsi järjestöille yleisavustuksina 300 000 euroa, yhteensä 76 järjestölle. Lisäksi avopalvelujen palvelulinjalta kohdennettiin neljälle yhteisölle sosiaaliseen kuntoutukseen yhteensä 124 000 euroa. Suurin yksittäiselle haetulle toiminnalle myönnetyn avustuksen suuruus oli 36 500 euroa.
Kaikki yleisavustushakemukset on arvioitu Pirkanmaan hyvinvointialueen avustustoiminnan yleisten periaatteiden mukaisesti, tiiviissä yhteistyössä eri palvelulinjojen kanssa. Tampereen Viittomakieliset ry:lle myönnettiin 1 000 euroa vertaistukitoimintaan, suhteutettuna muiden potilasyhdistysten tai vastaavien niihin rinnastettavien järjestöjen toiminnan laajuuteen ja monipuolisuuteen. Pienet potilasyhdistykset tai vastaavat niihin rinnastettavat järjestöt saivat yleisavustusta 300-500 euroa tai 800-1 500 euroa, toiminnan laajudeesta riippuen.
Asiakkuus- ja laatujaosto hyväksyi yleisavustusesityksen vuodelle 2024 yksimielisesti.
Oikaisuvaatimuksessaan Tampereen Viittomakieliset ry vaatii yleisavustushakemuksensa uudelleenkäsittelyä. Perusteluna yhdistys kertoo olevansa ainoa toimija Pirkanmaalla, joka tarjoaa viittomakielellä sellaisia saavutettavia palveluja, joita Pirkanmaan hyvinvointialue ei tarjoa.
Pirkanmaan hyvinvointialue tuottaa lakisääteisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita kaikille alueensa asukkaille. Tarvittaessa asiakastilanteissa on käytössä eri äidinkielisten tulkkauspalvelut. Tampereen Viittomakieliset ry:n tarjoama toiminta ei täydennä hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluita.
Edellä mainitun perusteella aluehallitukselle esitetään, että se hylkää tehdyn oikaisuvaatimuksen ja pysyttää asiakkuus- ja laatujaoston päätöksen.
Alkuperäinen asiakkuus- ja laatujaoston kokouksen 12.2.2024 (8 §) mukainen päätös on ollut aluehallituksen 11.3.2024 kokouksessa otto-oikeudella. Aluehallitus ei ole käyttänyt otto-oikeutta ko. asian kohdalla.
Liitteenä Tampereen Viittomakieliset ry:n oikaisuvaatimus 20.2.2024.
Pirkanmaan hyvinvointialueen esitys yleisavustuksista 2024 sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen avustustoiminnan yleiset periaatteet -asiakirja on tallennettu oheismateriaaliksi kokousjärjestelmään.
Päätös
Palautettiin valmisteluun.
Kokouskäsittely
Jäsen Pekka Järvinen teki palautusesityksen: ” Palautetaan uudelleen valmisteluun ja käydään neuvottelut Tampereen viittomakieliset ry:n kanssa heidän avustuksesta.”
Kannatus: Arja Laitinen, Katariina Pylsy, Sari Tanus.
Hyväksyttiin yksimielisesti.
Jäsen Marko Jarva poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.