Vanhusneuvosto, kokous 7.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Turvallinen ikääntyminen Pirkanmaalla

10997/2024

Valmistelija

  • Riikka Piironen, SUUNNITTELIJA, riikka.piironen@pirha.fi

Perustelut

Turvallista ikääntymistä pirkanmaalaisille senioreille 2024–2026 on Tampereen Ensi- ja turvakoti ry:n sekä Turvallisen vanhuuden puolesta- Suvanto ry:n yhteinen hanke. Sen tavoitteena on auttaa, avoväkivaltatyön kautta, ikääntyneitä lähisuhdeväkivallan eri osapuolia.  Antaen tukea ja apua lähisuhdeväkivallasta irrottautumiseen sekä väkivallasta aiheutuneista kokemuksista selviytymiseen niin väkivallan kokijoille kuin tekijöille.

Tavoitteena on lisäksi tuottaa tietoa lähisuhdeväkivallan eri muodoista ja riskitekijöistä niin ikääntyville kuin heidän läheisilleen sekä ammattilaisille. Lisäksi tavoitteena on lisätä osaamista ikääntyneisiin kohdistuvan väkivallan tunnistamiseen ja ohjaamiseen väkivaltaerityisiin palveluihin. Hankkeessa kehitetään ikäerityisen lähisuhdeväkivallan auttamisen mallia Pirkanmaalla ja tuetaan ikääntyneiden osallisuutta mahdollistamalla erilaiset vapaaehtoisuuden ja kokemusasiantuntijuuden muodot eri toiminnoissa.

Hankketta esittelee vanhustyön asiantuntija Tarja Mellanen ja väkivaltatyön asiantuntija Mika Värränkoski. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö järjestöavustuksilla ja se on mukana Pirkanmaan väkivaltatyönverkostossa.

Pirkanmaan hyvinvointialueen vanhusneuvoston jäseniltä toivotaan hankkeeseen paikallista tietoa kuntien eri viestintä kanavista, joiden kautta tavoitetaan parhaiten kunnan ikäihmiset ja vanhustyön verkostot. Lisäksi tieto hankkeesta kulkisi vanhusneuvoston edustajien kautta kaikkiin Pirkanmaan kuntiin. Toiveena olisi saada myös vanhusneuvoston asiantuntemusta mukaan hankkeen tilaisuuksiin / paneeleihin, esim. ammattilaisille suunnattuun kick offiin 27.5.2024 ja Tampereella järjestettävään tapahtumaan Kätketyt äänet 17.6.2024.

Ehdotus

Vanhusneuvosto päättää

  • merkitä esityksen ja käydyn keskustelun tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Hankketta esitteli vanhustyön asiantuntija, projektiasiantuntija Tarja Mellanen Suvanto ry:stä sekä väkivaltatyön asiantuntija, projektipäällikkö Mika Värränkoski Tampereen ensi- ja turvakoti ry:stä. Esitysmateriaali lisätään pöytäkirjan liitteeksi. 

Esittelijät pyysivät vanhusneuvostosta osallistujia mukaan tapahtumiin ja verkostoyhteistyöhön; Kickoffiin 27.5.2024 ja Kätketyt äänet -tapahtumaan 17.6.2024. Esittelijöiden toiveena on pikainen ilmoittautuminen mahdollisesta osallistumisesta oheiseen sähköpostiin tarja.mellanen@suvantory.fi. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).