Asiakkuus- ja laatujaosto, kokous 19.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Osallistuminen hyvinvointialueilla

454/2022

Valmistelija

  • Kirsi Sario, Kehittämispäällikkö, Kirsi.Sario@pirha.fi
  • Marika Järvinen, kehittämispäällikkö, Marika.Jarvinen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueella on historiallinen mahdollisuus päivittää suomalaista demokratiaa ja rakentaa toimintakulttuurinsa alusta alkaen asukkaita ja palvelujen käyttäjiä osallistavaksi. Tätä työtä varten vuonna 2021 Sitra, sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö ja oikeusministeriö perustivat Demokratia-teemaryhmän, joka kuuluu Johtaminen ja osaaminen -valmisteluryhmän kokonaisuuteen. Demokratia-teemaryhmä on Sitran vetovastuulla toimiva verkostomainen ryhmä, jossa keskitytään hyvinvointialueiden demokratiaan ja kansalaisten osallistumismahdollisuuksien vahvistamiseen. Teemaryhmään on kutsuttu hyvinvointialueiden asukkaiden osallistumisesta ja demokratiasta vastaavat henkilöt.  

Demokratia-teemaryhmän tavoitteena on tukea hyvinvointialueita niin, että alueet voivat toteuttaa hyvinvointialuelain (29 §) mukaisesti alueen asukkaiden ja palvelujen käyttäjien oikeuden osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Lakisääteisen strategiakirjauksen lisäksi päämääränä on, että jokaisella hyvinvointialueella olisi hyvät valmiudet muodostaa oma suunnitelmansa asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteuttamiseksi. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Taru Kuosmanen, Sosiaali- ja terveysjohtaja, Taru.Kuosmanen@pirha.fi

Asiakkuus- ja laatujaosto päättää

  • merkitä annetun alustuksen ja käydyn keskustelun tiedoksi.

Päätös

Asiakkuus- ja laatujaosto päätti

  • merkitä annetun alustuksen ja käydyn keskustelun tiedoksi.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijoina § 36 aikana Sitran johtava asiantuntija Joonas Leppästä ja Sitran asiantuntija Elina Eerolaa, jotka poistuivat kokouksesta kokonaan pykälän käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).