Vanhusneuvosto, kokous 4.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Ikääntyneiden ennaltaehkäisevät terveystarkastukset, valtuustoaloite

8452/2024

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Riikka Piironen, SUUNNITTELIJA, riikka.piironen@pirha.fi

Perustelut

Terveystarkastukseen kutsutaan vuosiluokittain 80 vuotta täyttäneitä tamperelaisia, jotka asuvat kotona omatoimisesti tai läheisten avun turvin. Terveystarkastuksen tavoitteita ovat terveydentilan kattava kartoittaminen, kotona asumisen tukeminen sekä asiakkaan antamien kyselyvastausten ja havaittujen terveysongelmien perusteella toimenpiteiden ehdottaminen.

Terveydenhoitaja Kaisa Paterno vastaanottopalveluista pyytää vanhusneuvostolta viiden hengen työryhmää pohtimaan kanssaan terveystarkastuksiin saapumattomien tavoittamista.

Ehdotus

Vanhusneuvosto päättää

  • valita työryhmän pohtimaan terveystarkastuksiin saapumattomien haastetta. 

Päätös

Vanhusneuvosto päätti, että 

  • työryhmä, joka tulee pohtimaan terveystarkastuksiin saapumattomien haastetta nimetään vanhusneuvoston seuraavassa kokouksessa ja
  • nimettävä työryhmä valmistelee asiaa koko Pirkanmaan hyvinvointialueen näkökulmasta.

Kokouskäsittely

Suunnittelija Riikka Piironen alusti neuvostolle esitetyn pyynnön koskien työryhmää pohtimaan 80-vuotiaiden terveystarkastuksia Tampereella. Käydyssä keskustelussa sovittiin, että työryhmän nimeäminen siirretään seuraavaan kokoukseen ja aihetta tarkastellaan ei vain Tampereen alueen vaan koko Pirkanmaan hyvinvointialueen näkökulmasta. 

Valmistelija

Riikka Piironen, SUUNNITTELIJA, riikka.piironen@pirha.fi

Perustelut

Terveydenhoitaja Kaisa Paterno vastaanottopalveluista pyytää vanhusneuvostolta viiden hengen työryhmää pohtimaan kanssaan terveystarkastuksiin saapumattomien tavoittamista. Edellisessä kokouksessaan vanhusneuvosto päätti siirtää työryhmän nimeämisen seuraavaan kokoukseen. 

Kunnilla on ollut velvollisuus järjestää ikääntyneiden terveystarkastuksia, nyt vastuu on hyvinvointialueilla. Osa Pirkanmaan kunnista tarjoaa 75v ja 80v tarkastukset, kaikissa kunnissa ei erikseen kutsuta terveystarkastuksiin, vaan ajan voi varata terveystarkastukseen esim. verkossa ilmoitetusta puhelinnumerosta. Tampereella kutsut on kohdennettu 80-vuotiaisiin. Haasteena on ollut terveystarkastuksiin saapumattomat kutsun saaneet. 

Työryhmän tavoitteena on selvittää tarkastuksen ulkopuolelle jättäytyneitä ja heidän tavoittamistaan. Vanhusneuvoston asettaman työryhmän tarkoitus on myös etsiä keinoja edistää toimivan mallin käyttöönottoa koko hyvinvointialueella yhdenvertaisesti. Yhtenevä terveystarkastuskäytäntö parantaa työnlaatua, tavoitettavuutta ja mahdollistaa työn jatkuvan kehittämisen asiakkaiden tarpeita vastaavaksi.  

Ehdotus

Vanhusneuvosto päättää

  • valita viiden hengen työryhmän pohtimaan terveystarkastuksiin saapumattomien tavoittamista sekä etsimään keinoja mallin käyttöönottamiseksi koko hyvinvointialuella yhdenvertaisesti.

Päätös

Vanhusneuvosto

  • päätti, että Tampereen terveystarkastusten osalta vanhusneuvoston työryhmää ei perusteta, ja
  • päätti asettaa työryhmän valmistelemaan valtuustoaloitetta ikääntyneiden terveystarkastuksista koko Pirkanmaan alueella. 

Kokouskäsittely

Vanhusneuvosto kävi aiheesta keskustelun Riitta Vatasen ehdotuksen pohjalta. Ehdotus on oheismateriaalina. 

Valtuustoaloitteen valmistelutyöryhmään valittiin Irma Koskela, Marianne Marenk, Kari Itkonen, Mervi Hissa ja Anna-Maija Lahtinen.

Valmistelija

  • Riikka Piironen, SUUNNITTELIJA, riikka.piironen@pirha.fi

Perustelut

Vanhusneuvosto päätti 7.5.2024 valmistella valtuustoaloitteen ikääntyneiden ennaltaehkäisevistä terveystarkastuksista.

Vanhuspalvelulain mukaisesti hyvinvointialueen on järjestettävä ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista tukevia neuvontapalveluja.

Lisäksi hyvinvointialueen on tarjottava hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista tukevia terveystarkastuksia, vastaanottoja tai kotikäyntejä erityisesti niille ikääntyneeseen väestöön kuuluville, joiden elinoloihin tai elämäntilanteeseen arvioidaan tutkimustiedon tai yleisen elämänkokemuksen perusteella liittyvän palveluntarvetta lisääviä riskitekijöitä. Palvelut voidaan järjestää ja tarjota ikääntyneen väestön neuvolatoimintana.

Pirkanmaan hyvinvointialueella vain tamperelaiset 80 vuotta täyttävät kutsutaan terveydenhoitajan suorittamaan terveystarkastukseen. Vanhusneuvosto esittää, että Ikääntyneiden ennaltaehkäisevät terveystarkastukset aloitettaisiin kaikissa kunnissa hyvinvointialueen strategian mukaisesti: yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut. 

Luonnospohja valtuustoaloitteelle on oheismateriaalina. 

Ehdotus

Vanhusneuvosto päättää

  • hyväksyä esityksen vanhusneuvoston aloitteeksi ja
  • jättää aloitteen aluevaltuustolle.

Päätös

Vanhusneuvosto päätti

  • jättää esityksen vanhusneuvoston aloitteesta uudelleen jatkovalmisteluun työryhmälle ja
  • palata asiaan elokuun kokouksessa. 

Kokouskäsittely

Vanhusneuvosto keskusteli aloitteesta ja sen sisällöstä ja totesi muu muassa sen olevan melko yleisluontoinen. Keskusteluissa todettiin, että monessa kunnassa tarkastukset on tehty ikäihmisten palvelutarpeen selvityksinä, ei terveystarkastuksina. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).