Henkilöstöjaosto, kokous 5.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 SOTE-palkkausjärjestelmä

621/2022

Valmistelija

  • Katja Vihusaari, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, katja.vihusaari@pirha.fi

Perustelut

Hallintosäännön 13 § 6. kohdan mukaan henkilöstöjaosto päättää palkkausjärjestelmää koskevista periaatteista. 

Valtakunnan tasolla neuvotellaan uusista sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastusalan palkkausjärjestelmistä ja tavoitteena on korvata nykyiset työnantajakohtaiset tehtävän vaativuudenarviointiin perustuvat järjestelmät uusilla palkkausjärjestelmillä.

SOTE-sopimuksessa on sovittu valtakunnallisesta palkkaustyöryhmästä, jonka tehtävänä on neuvotella uudesta tasopalkkajärjestelmästä, joka korvaa nykyisen tehtävien vaativuuden arviointijärjestelmän. KT ja pääsopijajärjestöt ovat päässeet sopimukseen keskitetyn kehittämisohjelmaerän 0,4 % käyttämisestä kokonaisuudessaan SOTE-sopimuksen palkkahinnoitteluliitteitä koskevaan muutokseen 1.2.2024 alkaen. SOTE-sopimuksen palkkahinnoittelun rakenneuudistus on ensimmäinen vaihe palkkausjärjestelmän kehittämisessä. Tehtävät jaetaan viiteen eri palkkahinnoitteluliitteeseen, joissa kussakin on sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon tehtäviä. Palkkahinnoittelukohdissa on määritelty hyvinvointialueita velvoittavat valtakunnalliset vähimmäispalkat lähes kaikille suurille ammattiryhmille. Sote-henkilöstön uusille hinnoittelutunnuksille asettamisen jälkeen käydään neuvottelut paikallisten järjestelyerien kohdentamisesta.  

Palkkausjärjestelmän kehittämistä ja rakentamista jatketaan valtakunnan tasolla palkkaustyöryhmän toimesta. Tavoitteena on, että uusi valtakunnallinen palkkausjärjestelmä on valmis vuonna 2025.

Liiteenä esittely SOTE-palkkausjärjestelmästä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Henkilöstöjaosto päättää

  • merkitä tiedoksi sote-sopimuksen alaisen henkilöstön palkkausjärjestelmän tilannekatsauksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana HR-palvelupäällikkö Katja Vihusaarta.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).