Aluehallitus, kokous 26.8.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 230 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi alkoholilain muuttamisesta

17054/2024

Valmistelija

  • Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi
  • Niina Nieminen, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, niina.m.nieminen@pirha.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausunnoille luonnoksen hallituksen esitykseksi alkoholilain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan alkoholilakia muutettavaksi siten, että mahdollistetaan alkoholijuomien toimitus vähittäismyyntipaikasta tilaajalle tai muulle vastaanottajalle.

Valmisteltu esitys on osa pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman toimeenpanoa. Hallitusohjelman mukaisesti hallitus uudistaa alkoholipolitiikkaa vastuullisesti eurooppalaiseen suuntaan ja jatkaa vuonna 2018 tehtyä alkoholilain kokonaisuudistusta. Hallituksen tavoitteena on reilun ja avoimen kilpailun edistäminen. Hallitusohjelmassa on sovittu useista alkoholikauppaa koskevista markkinoiden avaamiseen ja kilpailun lisäämiseen liittyvistä lainsäädäntömuutoksista. Esitys on lainsäädäntömuutoksista toinen.

Esityksessä ehdotetaan hallitusohjelman mukaisesti, että mahdollistettaisiin alkoholiyhtiö Alko Oy:lle sekä kotimaisille vähittäismyyntiluvallisille toimijoille alkoholijuomien verkkokauppa sekä muut jakeluun ja noutoon perustuvat vähittäismyyntikonseptit, kuten alkoholijuomien toimitus. Ehdotuksen mukaan muutokset toteutettaisiin ikärajavalvonta turvaten. Samalla alkoholilakiin tehtäisiin eräitä vähäisiä tai teknisiä muutoksia. Esityksen tavoitteena on luoda edellytyksiä kotimarkkinoiden kasvulle sekä suomalaisten hyvinvoinnin ja vapauden lisääntymiselle.

Lausunto on valmisteltu integraation toimialueella. Lausunto on käsitelty hyvinvointialueen johtoryhmässä 20.8.2024.

Lausunto pyydetään toimittamaan lausuntopalvelu.fi:n kautta viimeistään 30.8.2024.

Esitys lausunnoksi ja lausuntopyyntö ovat liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • antaa liitteenä olevan lausunnon alkoholilain muuttamisesta sosiaali- ja terveysministeriölle,
     
  • tarkastaa pykälän kokouksessa.